Програму сталого водозабезпечення та збереження Шацького поозер'я сформують до кінця листопада

22 Листопада 2019, 14:00
2443

У Шацькому нацпарку провела виїзне засідання оласна робоча група щодо вивчення проблеми обміління Світязя.

Про це на своїй сторінці у Facebook  написав депутат Юрій Ройко.

На виїзному засіданні робоча група оглянула гідроспоруду, яку відремонтували декілька тижнів тому, та яка має регулювати рівень води у Світязі.

Також члени робочої групи прийняли рішення до 26 листопада сформувати концепцію програми сталого водозабезпечення та збереження Шацького поозер'я (наукове обгрунтування).

Читайте також: Світязь міліє через надмірне випаровування, – синоптики

Збереження Шацького поозер’я оцінили в три мільйони гривень

Петицію про порятунок Світязя підписали майже десять тисяч людей

Відповідні протокольні доручення надати дані та інформацію для оцінки сучасного стану водних ресурсів, умов формування водозабезпеченності Шацького поозер'я отримали :
- інститут водних проблем і меліорації НАН України;
- фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України;
- управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА;
- регіональний офіс водних ресурсів Волині;
- обласний центр з гідрометеорології;
- держгеокадастр Волині;
- департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА;
- Шацька РДА;
- Шацький національний природний парк.

Із Світязя витікає три рукотворних канали. Очевидно, що їх стан та зарегульованість впливають на водність Світязя. Тож робоча група з'ясувала вплив витоків на обміління озера.

«Виявилось, що два канали замулені та зарослі. Зараз вони безводні – руху води не спостерігається. Проте маємо бути готові до підвищення водного рівня – запроектувати влаштування водопереливних споруд на обох витоках. Третій канал сполучає Світязь з озерами Перемут та Луки. Оглянули на каналі нещодавно реконструйований шлюз- регулятор. Кошти на виготовлення ПКД та проведення капітального ремонту гідроспоруди були залучені з обласного бюджету. Тут – порядок!», – написав Юрій Ройко.

Читайте такожВсе, що зараз відомо про обміління Світязя




1

Читайте також: «Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині

Проблему обміління Світязя розглянули на засіданні при «екологічному» комітеті у Верховній Раді

В області створили робочу групу, яка вивчатиме проблему обміління Шацьких озер

Українська влада через обміління Світязя хоче звернутися за допомогою до Польщі та Білорусі

Коментарі
22 Листопада 2019, 16:16
1.Порахуйте кущики лохин (500 тисяч кущиків)<br/>2. Помножне на 10 літрів води щодня на один кущик. Всього 5 млн. Літрів.<br/>3. Помножте на 120 днів поливу. Всього виходить 600 млн. Літрів підземних вод, з яких живляться Шацькі озера. Це 30 тисяч бензовозів по 20 тон. Це колона авто машина в машину до Києва.<br/><br/>Все.<br/><br/>Чому національний парк не бачить цю злочинну господарську діяльність???
22 Листопада 2019, 18:40
І не побачить Невже незрозуміло Но кінець буде Чи Світязь і ліс чи лохини
22 Листопада 2019, 19:26
Що і директорка прарку і Кватирко І Голядинець іПлейтух мають вцій справі добрий зиск у вигляді пачечки акцій ів майбутньому забезпечені часткою прибутку.
22 Листопада 2019, 19:32
Привезли пенсіонерів на екскурсію
22 Листопада 2019, 20:25
Дорогі і як вам здається &amp;quot;розумні злочинці&amp;quot;, знищення шацького поозер'я. Всі ваші статті записуються та документуються і через рік, коли буде видно, як ви старалися відволікти людей від реальної проблеми, вони увійдуть у перелік злочинних дій, що привели до статті &amp;quot;Екоцид&amp;quot;. Ви навіть не розумієте, що виправдуючись десятками статей, ви самі собі доповнюєте докази своєї продуманої злочинної діяльності. Всі автори &amp;quot;наукових&amp;quot; статей, про причини зневоднення оз. Світязь, будуть проходити як співучасники злочинних дій. Так що бажаю, побільше &amp;quot;пишіть&amp;quot;, і це вам зарахується в вироку суда про екоцид Шацьких озер. З повагою керівник ГО (громадської організації) &amp;quot;Центр екологічно-правового моніторингу використання навколишнього середовища&amp;quot; Литвинчук Вас. Гнат. 22.11.19 року. <br/>Ел. газету &amp;quot;Шацьк-район&amp;quot; я не звинувачую ні в чому. Вони повинні писати все, що їм надають, якщо там не має не дозволених висловів, а за зміст статті та її умисел відповідає автор.
23 Листопада 2019, 00:18
Озеро - це земля, яка покрита водою.<br/>Але і неї можна продати.<br/>І землю і воду.
23 Листопада 2019, 03:39
&amp;quot;Виявилось,що два канали зарослі і замулені......&amp;quot;Це потрібно було везти з Луцька комісію,кормити її, щоб &amp;quot;профі&amp;quot; зробили &amp;quot; науковий&amp;quot; висновок. ВАМ не соромно?
26 Листопада 2019, 18:07
Коли посадять баригу Порошенка з Луценком
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024