Проблему обміління Світязя розглянули на засіданні при «екологічному» комітеті у Верховній Раді

13 Листопада 2019, 10:30
3829

Нардеп Степан Івахів скликав у Верховній Раді засідання «екологічного» комітету, де обговорили проблему обміління Світязя.

Про це йдеться на сторінці Шацького національного природного парку у Facebook.

У комітеті з питань екологічної політики та природокористування 11 листопада за ініціативи народного депутата України, першого заступника голови Комітету Степана Івахіва відбувся круглий стіл на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення».

В роботі круглого столу взяли участь народні депутати, директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька, спеціалісти Міністерства енергетики та захисту довкілля, Держводагенства України, науковці Інституту водних проблем і меліорації, представники громадської організації «Всеукраїнської екологічної ліги».

Читайте також: Як рятувати Світязь: чиновники, експерти і громадські активісти обговорили проблему обміління

Нардепи-волиняни вимагають у Верховній Раді створити комісію та вивчити причини обміління Світязя

Мета зустрічі – вивчення думки профільних спеціалістів з цієї проблеми та скласти план спільних дієвих заходів, аби зупинити обміління озера Світязь та каскаду прилеглих озер Шацького національного природного парку.

Учасники круглого столу визначили основні науково доведені та можливі теоретичні причини обміління каскаду Шацьких озер на території національного природного парку, які потребують додаткового детального вивчення та моніторингу.

1

Серед них особливо виділяються такі причини обміління:

- аномальне у 2019 році підвищення середніх температур та зменшення кількості атмосферних опадів, що призвели до посухи в літній період;
- збільшення обсягів випаровування вологи Шацьких озер і прилеглих до них екосистем;
- неможливість належної експлуатації гідротехнічних споруд на території Шацького НПП з метою затримки паводкових вод;
- зменшення площі водозбору через проведення у 60-80-х роках минулого сторіччя осушувальних меліорацій.

Читайте такожВ області створили робочу групу, яка вивчатиме проблему обміління Шацьких озер

Науковці інституту водних проблем і меліорації наголошують на необхідності постійного наукового моніторингу українською стороною можливого впливу на обміління Шацьких озер розробки покладів крейдового родовища «Хотиславьске» у Білорусі, що розташоване на 25,8 км від озера Світязь. На сьогодні належне державне фінансування зазначеного моніторингу відсутнє.

Також було відмічено, що не вивчається вплив на обміління Шацьких озер інтенсифікації використання підземних вод на цій території регіону, а саме від господарської діяльності приватних підприємств в аграрному та туристичному секторах, немає даних про обсяг використання водних ресурсів в приватному секторі, де відмічається масове буріння локальних та індивідуальних свердловин.

Учасники круглого столу зазначили, що проблеми обміління Шацьких озер можна вирішити лише спільними зусиллями провідних науковців, всіх органів виконавчої влади, місцевого самоврядування під контролем народних депутатів та громадськості. Вкрай необхідна розробка довгострокової урядової Програми покращення водозабезпечення Шацького поозер’я та сталого функціонування Шацького національного природного парку, що буде закріплена Постановою КМУ з відповідним щорічним фінансуванням.

На засіданні круглого столу озвучили низку можливих стратегічних короткострокових та довгострокових заходів зі збереження Щацьких озер. Учасники зустрічі домовились створити робочу групу, аби зробити ґрунтовні висновки і надати письмові пропозиції комплексного вирішення обміління озера Світязь, аби підготувати та винести це питання на розгляд депутатів на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Читайте також: Все, що зараз відомо про обміління Світязя

«Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині

Коментарі
13 Листопада 2019, 14:24
Досі їм Совєти винуваті! <br/>30 років дерибанять і ще остається.<br/>А як гарно луценківські плантації лохини назвали : ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ!
13 Листопада 2019, 16:21
Знайшли авторитета теж: марію христецьку!!!!
13 Листопада 2019, 18:11
ДОБРЕ ПОЛИВАТИ ЛОХИНУ БЕНЗИНОЮ
13 Листопада 2019, 21:23
Треба незалежну експертизу лише з іноземних фахівців,бо у наших мізки повисихали.<br/>А чи знають в Києві, що з утворенням нац парку зникли і лосі і вугрі і деякі озера?
14 Листопада 2019, 00:33
До чого тут створення парку ,тут лохин уже на 2 Світязі насадили,а він клоун про створення парку.Ідійот
14 Листопада 2019, 12:43
І який смисл існування парку? Утримувати купу трутнів, до яких і ти належиш?
14 Листопада 2019, 17:57
читати гидко, нічого по суті
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024