Все, що зараз відомо про обміління Світязя

13 Жовтня 2019, 13:50
Зникає Світязь – найчистіше, найглибше озеро України 11396
Зникає Світязь – найчистіше, найглибше озеро України

Зникає Світязь – найчистіше, найглибше озеро України, одне з семи її природних чудес, улюблене місце відпочинку волинян. Перші тривожні дзвінки почали з’являтися восени минулого року: вода на декілька метрів відійшла від берега, очерет опинився на суші, плесо розрізали численні піщані коси. Далі – тепла, малосніжна зима, суха весна і аномально спекотний початок літа з температурою до плюс 40 градусів.

Вже в липні озеро не можна було впізнати – територія пляжу збільшилася за рахунок зневодненого плеса на десяток метрів. Громадськість почала бити на сполох, публікувати в мережі «апокаліптичні» світлини, закликати місцеву та регіональну владу до конкретних дій з порятунку перлини Волині.

Читайте також: Зневоднений Світязь: там, де плавали зграйки рибок, діти будують замки з піску

Резонанс дав свій результат, принаймні на сьогодні експерти дослідили фактори ризику, назвали причини обміління, озвучили план конкретних заходів, які можуть покращити ситуацію і запобігти екологічній катастрофі. Більше того, проблема вийшла на загальнодержавний рівень: на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь», аби привернути до проблеми увагу вищого керівництва держави.


 

Глобальне потепління

Проблема обміління стосується не лише Світязя, вона є глобальною. У Польщі всихає головна водна артерія країни – річка Вісла. Стрімко падає рівень води в найважливішому водно-транспортному шляху Німеччини – річці Рейн. Причинами науковці називають спеку і малу кількість опадів. Ростислав Бондарчук, начальник Волинського гідрометеоцентру, зазначив, що 2018 рік на Волині видався засушливим і аномально теплим. Температура повітря підвищилася приблизно на два градуси, а в окремі місяці і до 3,5 до багаторічних показників. Нинішній рік побив і ці антирекорди. Влітку з Шацьких озер випарувалося понад 1 мільйон метрів кубічних води! Висока температура і відсутність дощів не могли не позначитися на водності Світязя, який не має приток, а живиться здебільшого за рахунок опадів і підводних джерел.

Читайте також: Одна з причин обміління Світязя – глобальні кліматичні процеси. ВІДЕО

Застаріла і несправна меліоративна інфраструктура

Якщо на природні явища вплинути неможливо, то на штучне регулювання води – частково можна. Стримувати витік води зі Світязя та підтримувати її оптимальний рівень можуть водорегулюючі споруди, які на сьогодні застарілі, давно вийшли з ладу і не виконують своїх функцій. Депутати обласної ради влітку проголосували за виділення 330 тисяч гривень на капітальний ремонт однієї з гідроспоруд, що сполучає озера Світязь і Луки-Перемут. Інший шлюз-регулятор зобов’язалися відремонтувати за власний кошт у Ратнівському міжрайонному управлінні водного господарства, на балансі якого він перебуває. Ростислав Кравчук, в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, зазначив, що ціна питання ремонту всіх гідроспоруд – до 1 мільйона гривень. Справні конструкції, звичайно, матимуть позитивний вплив на водність озера, але остаточно проблеми не вирішать. Поки що роль механічних засобів регулювання рівня води  у каналах виконують …мішки з піском.


 

Штучні ставки на плантаціях лохин

«Народні експерти» із соцмереж стверджують, що штучні гігантські ставки біля ягідних полів впливають на зниження грунтових вод, котрими живиться Світязь. Дійсно, площі ягідних полів у Шацькому районі щороку збільшуються. Так, одне з підприємств – «Волинська ягідка»  посадило біля села Положеве 75 га лохини (це 140 тисяч кущів), а восени там з’явиться ще 85 га. Сергій Маїло, директор «Волинської ягідки», стверджує,  що підприємство має для  своїх потреб два ставки, а для поливу використовує лише один. Увесь процес зрошування регулюється ком­п’ютерною системою. За сезон там використовується18 тисяч метрів кубічних води. До речі, один кущ лохини вбирає лише 20 відсотків вологи від загальної кількості, решта води повертається в грунт. В Світязі 180 мільйонів метрів кубічних води. Те, що йде на полив, – мізерний об’єм у порівнянні з кількістю вологи в озері.

Читайте також: Чи винне підприємство «Волинська ягідка» в обмілінні Світязя

Хотиславський кар’єр

Чи шкодить Світязю Хотиславський кар’єр – унікальне родовище в Брестській області Білорусі, де видобувають пісок і крейду? На початку вересня волинська делегація побувала в Хотиславі, де дізналася про те, чи впливає кар’єр на гідрологічний режим озер Ратнівського і Шацького районів, в тому числі й Світязя. Ростислав Кравчук розповів в інтерв’ю,  що невеликої потужності насос там відкачує 200 метрів кубічних води за годину, причому працює він не постійно, а періодично. Для порівняння: на Волині є 46 насосних станцій і 146 насосів. Продуктивність роботи наших пристроїв – відкачування з каналів мінімум 2,5 тисяч метрів кубічних води за годину. Волиняни переконалися, що Хотиславський кар’єр не впливає не тільки на Світязь, а навіть на каскад ратнівських озер, розташованих до білоруського родовища набагато ближче. Втім, кар’єр продовжують розробляти. Якщо зараз його глибина становить 12 метрів, то за декілька років вона має сягнути 40. На сьогодні важливо відновити моніторинг рівнів вод: підземних, поверхневих і грунтових, який припинили робити в області ще в 2014 році. Тільки таким чином можна з’ясувати вплив кар’єру на рівень води в Шацьких озерах.


 

Читайте також: Керівництво Волині відвідало Хотиславський кар'єр і дізналося, чи впливає він на обміління Світязя

Що каже громадськість

Волиняни проявляють активність у боротьбі за перлину Волині. 18 вересня на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь», яка, щоб привернути увагу вищого керівництва, має зібрати 25 тисяч голосів. Поки що (на 13 жовтня) є понад 5000 електронних підписів.

Волинський журналіст, співзасновник Громадянського руху «СВІДОМІ» Тарас Шкітер записав відеозвернення до міністра енергетики та захисту довкілля України з закликом звернути увагу на проблему катастрофічного обміління озера.

Відомий бізнесмен Віктор Корсак, голова Ради директорів інвестиційної групи VolWest Group, доктор економічних наук, також стурбований зневодненням Світязя. Він пропонує діяти швидко, виважено і закликає владу не боятися брати на себе відповідальність за долю унікального озера. Більше того, Віктор Корсак окреслює в своєму блозі у соцмережі коло першочергових завдань для порятунку Світязя: створити експертну групу із компетентних вчених; залучити іноземних фахівців; провести міжнародні конференції та форуми, адже у регіоні є декілька потужних університетів, які мають спеціалістів у цій галузі; у Кабінеті міністрів на основі пропозицій вчених розробити довгострокову програму для вирішення проблеми Шацького національного природного парку та призначити керівника, який буде відповідати за її реалізацію; створити комісію у Верховній Раді, яка б займалася цим питанням, а також міжурядову комісію, яка б досліджувала вплив функціонування Хотиславського кар’єру на рівень води в озерах.

Читайте також: Шацький армагеддон, або хто вбиває Світязь. БЛОГ

Чого чекати від погоди

На відміну від минулої посушливої осені, вологи в Шацькому районі вистачає. Час від часу йдуть дощі. Хоч і повільно, але вода в Світязі прибуває. Човни, які місяць тому стояли на Гряді в піску, нині гойдаються на хвилях. Сантиметр за сантиметром відвойовує життєдайну вологу очерет. Дощі – сильні, зливові, затяжні, такі, коли «все пливе», – тут дуже потрібні. В них – порятунок нашої перлини і її життя.

Після дощів вода в Світязі почала прибувати
Після дощів вода в Світязі почала прибувати


 

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

Коментарі
14 Жовтня 2019, 13:59
...мляя
14 Жовтня 2019, 13:59
...трясця !!
14 Жовтня 2019, 15:05
'''20 відсотків вологи від загальної кількості, решта води повертається в грунт''' - а випаровується скільки??? !! стверджують вони !! - звісно що не скажуть , що це вони винні
14 Жовтня 2019, 18:36
Луценківська ягідка згубила Світязь
15 Жовтня 2019, 02:18
Та для чого там мова про ці застарілі шлюзи. Можна подумати, що за цими старими шлюзами знаходиться ціле море води, яка так чекає потрапити в озеро Світязь і наповнити його. Чого міліють озера, зникає вода в колодязях.Шаччини, а ці величезні Лохинські ставки біля Положева повнісінькі води. Бо це вода підземних річок, якими живляться наші озера.. А літо раніше теж було жарким і ще більше сухим. Дочекаємося посадки ще тих 85 га лохин, то будемо воду в бутлях у магазинах купувати.А ЧОГО МОВЧИТЬ СЕЛИЩНА РАДА?. Адже цей масив лохин, здається , на балансі в цій ОТГ. Справжніх експертів-екологів викликали? А от Згоранські озера чомусь не міліють, хоч погодні умови приблизно однакові маємо...
15 Жовтня 2019, 16:42
Згідна з попереднім коментарем про вплив ставків на обміління Світязя. Друге значне обміління сталося у вересні саме тоді коли вирили другий ставок біля Положева. Звичайно і Хостиславський кар*єр грає велику роль, тому що в Малориті ще в минулому році зникла вода в колодязях. Якщо не зупинити цей процес то будемо мати * Аральське море* ...
15 Жовтня 2019, 22:52
Спаліть вже хтось ці лохини!!!
23 Жовтня 2019, 11:31
Лохини разом з картавим порошенківським кумом
04 Грудня 2019, 15:16
Тонна бензини для поливу лохини.А Порошенка з Луценком в одну камеру
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024