Збереження Шацького поозер’я оцінили в три мільйони гривень

20 Листопада 2019, 12:40
4355

Обміління озера Світязь: причини та шляхи вирішення проблеми – питання, які обговорили на нараді, що відбулася під керівництвом т.в.о. голови облдержадміністрації Олександра Киричука та голови обласної ради Ірини Вахович.

Відбулася нарада за участі науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України 19 листопада, – йдеться на сайті Волинської ОДА.

«Позаяк ми досі ми не знаємо точні причини обміління Світязя, ми повинні разом напрацювати алгоритм дій, аби дослідити та вивчити причини. І звичайно – розробити план дій для відновлення рівня води, адже це загрожує втратою для області туристичної привабливості», – зазначив Олександр Киричук, розпочинаючи нараду.

Тож як зазначили науковці інституту, щоби встановити причини, необхідно мати об’єктивну інформацію за результатами моніторингових досліджень. До слова, моніторингові дослідження припинили у 2016-му році, тож порушили питання про їх відновлення. Разом із цим, представники Інституту водних проблем і меліорації НААН припускають, що основних причин є кілька: зміна клімату, вплив Хотиславського кар’єру, незадовільний стан меліоративних мереж, в першу чергу тих, які працюють на скид поверхневих та грунтових вод, та непрацюючі гідроспоруди на них.

Читайте також: Петицію про порятунок Світязя підписали майже десять тисяч людей

Нардепи-волиняни вимагають у Верховній Раді створити комісію та вивчити причини обміління Світязя

«Але для того, щоби це встановити, потрібно відновити моніторингову мережу. Ми порахували, що для цього треба не менше 20 свердловин, аби можна було проаналізувати. Також потрібно відновити щонайменше п'ять гідрологічних постів, щоби вести конкретні спостереження. Тому план дій, пропонований нами простий – відновити моніторинг, проаналізувати антропогенний вплив та наявність меліоративних систем. Тобто, це все треба проаналізувати в комплексі», – відзначив заступник директора з наукової роботи.

Відтак, за результатами обговорення, враховуючи, що до проблеми необхідно підходити комплексно, прийняте рішення про розробку концепції Програми збереження Шацького поозер’я, а саме підготовку наукового обгрунтування щодо причин обміління та можливих шляхів їх вирішення. На зазначену роботу у 2019 році Інституту водних проблем і меліорації НААН України виділені кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 150 тисяч гривень.

Читайте такожЗа десять днів петицію про порятунок Світязя підписали майже 1600 українців

«Не сподівайтеся на «доброго царя» Зеленського, який підніме води Світязя», – шеф-редактор волинського телеканалу

Однак, загалом вирішення проблеми потребуватиме більше коштів. Тому науковці пропонують розробити Програму збереження Шацького поозер’я із фінансуванням у понад 3 млн грн. Разом із цим, вважають, що проблема обміління Шацьких озер має загальнодержавний характер, її вирішення потребує залучення фінансових ресурсів з різних джерел, враховуючи обмежений фінансовий ресурс обласного природоохоронного фонду.

Своєю чергою, голова обласної ради Ірина Вахович відзначила, що додаткові кошти на це поки що передбачать у резервному фонді області.

Адже бюджет обласного природоохоронного фонду є обмеженим. Зокрема, у граничному обсязі видатків на 2020 рік за рахунок коштів обласного бюджету враховано прогнозовані надходження до спеціального фонду обласного бюджету в сумі 3,64 мільйона гривень, що унеможливлює фінансування всіх природоохоронних заходів, які можуть покращити стан довкілля на території області.

Читайте також: Все, що зараз відомо про обміління Світязя

Разом зі Світязем міліють ще два десятки озер Шацького нацпарку – сюжет на Інтері

Проблему обміління Світязя розглянули на засіданні при «екологічному» комітеті у Верховній Раді

Окрім цього, слід додати, що на виконання Постанови Верховної ради України від 18.09.2019 №103-ІХ «Про проведення парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років» від обласної державної адміністрації направлено лист голові комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України з пропозиціями, серед яких винесення на розгляд питання обміління Шацьких озер, розроблення відповідної державної програми та створення на урядовому рівні робочої групи із залученням до її складу спеціалістів від Волинської області у галузі екології, водних ресурсів та представників Шацького національного природного парку.


Коментарі
20 Листопада 2019, 15:08
Про лохини Луценків не чули? Їм же мало. Коли до острова пішки ходитимуть буде пізно
20 Листопада 2019, 17:21
Звичайний "лохотрон" для виділення коштів Інституту водних проблем і меліорації НААН. Викопають пару ямок по кругу біля озера, організують пару "шашличків", потім напишуть "звіт", в якому будуть просити ще 5 млн. грн., для більш точного і детального аналізу, а оз. Світязь потихеньку буде міліти. ШНПП і існує для моніторингу навколишнього середовища, то де його результати моніторингу. Є прислів'я: з розумним краще загубити, чим з дураком знайти.
20 Листопада 2019, 19:25
Мерзенні олігархі, вкупі з місцевою імпотентною владою,яка тупо не хоче і не може бачити проблему обміління Перлини нашоі краіни ,ВИ ОБОВ"ЯЗКОВО БУДЕТЕ ВІДПОВІДАТИ ЗА СВОІ 30 МОНЕТ,дивіться не вдавіться своею лохинкою!!!!!
20 Листопада 2019, 19:33
Шановні можновладці!Хватить зволікати!Перестаньте косити під дурників.Називайте реальну причину обміління поозер'я,це ЛОХИНИ.Про цю причину говорять люди на всіх рівнях по всій області,і вже далеко за її межами.Визнайте це врешті,тоді люди Вас зрозуміють і підтримають.В іншому випадку почнеться з Волинського майдану.Закликаю до Вашого розуму і мудрості.Не доведіть до екокатастрофи
20 Листопада 2019, 20:07
Тонна бензини поливаємо лохини і вода вертається в озеро
20 Листопада 2019, 21:19
Зробили шлюз - до пі дверці, тепер ще зробіть замок - блискавку як на шірінці. А наш ШНПП як лисиця в курнику. Стара хитра лисиця ніколи не краде всю птицю за 1 раз..
21 Листопада 2019, 00:33
1.Порахуйте кущики лохин (500 тисяч кущиків) <br/>2. Помножне на 10 літрів води щодня на один кущик. Всього 5 млн. Літрів.<br/>3. Помножте на 120 днів поливу. Всього виходить 600 млн. Літрів підземних вод, з яких живляться Шацькі озера. Це 30 тисяч бензовозів по 20 тон. Це колона авто машина в машину до Києва.<br/><br/>Все.<br/><br/>Чому національний парк дав дозвіл на цю господарську діяльність???
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024