Нардепи-волиняни вимагають у Верховній Раді створити комісію та вивчити причини обміління Світязя

30 Жовтня 2019, 17:35
4303

З трибуни Верховної Ради від імені народних депутатів від Волині Ігор Гузь звернувся до Олексія Гончарука, Прем'єр-міністра України, щодо проблеми раптового обміління озера Світязь.

Свій виступ у Верховній Раді Ігор Гузь розмістив на своїй сторінці у Facebook.

«Потрібно негайно втрутитися у ситуацію! У нас на Волині технногення катастрофа, я б назвав це так. Багато з тут присутніх в залі депутатів були на озері Світязь. Це одне з найбільших озер нашої держави, це велика курортна туристична зона. В цьому році на озері побувало більше 300 тисяч відпочивальників. Але станом на сьогодні кількість води, будемо грубо казати, на 40 сантиметрів опустилася від норми. Відповідно Світязь міліє. Хто з вас був на цьому озері, це дійсно перлина України. Там вода відійшла на декілька сот метрів. Дуже багато волинян, українців, а також туристів-іноземців, які відпочивають на Світязі, б'юить на сполох. В чому причина? Мені прикро, що на жаль, урядові структури не займаються цим питанням. Я дуже прошу від усіх депутатів-волинян звернути на цю проблема пана Гончарука», – сказав нардеп.

Читайте також: У Шацькому нацпарку взялися обстежувати мілководдя Світязя

Народний депутат закликав урядовців рятувати Світязь

Ігор Гузь з трибуни озвучив і вимоги своїх колег-земляків у парламенті:
- негайно створити тимчасову комісію із представників профільних міністерств,
- виділити урядом кошти для її роботи,
- з’ясувати реальну причину зниження рівня води озера.

Читайте також:  Все, що зараз відомо про обміління Світязя

Він також відзначив, що називають дуже багато причин обміління Світязя, але ми не можемо гадати та допустити того, що ситуація буде погіршуватися і, не дай Боже, і в наступному році кільксть води теж зменшиться до метра і це буде просто катастрофа не тільки для області, а й для країни. Тому що Світязь на перспективу - це дійсно туристична оаза цілої країни. 

«Там передбачається будівництво нового митного переходу «Адамчукми-Збереже», робляться дороги, інфраструктура, каналізування навколо Світязя. Робиться дуже системна робота для того, аби туристи приїжджали, залишали свої кошти, створювалися робочі місця», – зазначив нардеп.

Нагадаємо, що раніше до Олексія Гончарука та міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля також звернувся народний депутат, перший заступник голови парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Степан Івахів із депутатським запитом щодо встановлення причин обміління каскаду Шацьких озер.

Окрім того, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Коментарі
30 Жовтня 2019, 20:19
Ліпше поляків найняти для експертизи.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024