Світязь міліє через надмірне випаровування, – синоптики

21 Листопада 2019, 09:20
3654

 

Волинські синоптики назвали свою версію щодо причин обміління озера Світязь.

Начальник обласного гідрометцентру Ростислав Бондарчук вважає, що серед причин обміління – випаровування, – повідомляє ІА Волинські Новини.

Як відомо, експерти припускають різні причини обміління: масове буріння свердловин і копання ставків на подвір’ях місцевих жителів, вирощування лохини, розробка Хотиславського кар’єру в Білорусі, безсніжні зими й посушливі весняно-літні місяці.

Волинські синоптики називають свою версію обміління Світязю, підкріплену багаторічними спостереженнями. За словами начальника обласного гідрометцентру Ростислава Бондарчука, у селі Світязь із 70-х років минулого століття є гідрологічний пост. Працівники щодня о восьмій годині ранку вимірюють рівень води в озері. Також там встановлено випаровувач, фахівці регулярно спостерігають і фіксують, скільки води за добу випарувалося з озера та скільки потрапило з опадами.

 

«Я підняв ці дані й побачив: починаючи з 2015 року, протягом деяких місяців випаровувалося утричі більше води, ніж потрапляло опадів. Крім того, впав рівень ґрунтових вод. А ще ж вийшли з ладу п’ять шлюзів, які не бралися ремонтувати. Натомість заклали берег мішками. Це ж несерйозно. Тому на обміління вплинули багато чинників, а ситуація виникла не за один рік», – вважає Ростислав Бондарчук.
 

Фахівець каже, що поступово падає рівень води і в озері Люб’язь. Цього літа вже можна було вбрід перейти з Прип’яті в озеро, хоча раніше там була глибина два метри.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Читайте також: 

Все, що зараз відомо про обміління Світязя

«Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині

Проблему обміління Світязя розглянули на засіданні при «екологічному» комітеті у Верховній Раді

В області створили робочу групу, яка вивчатиме проблему обміління Шацьких озер

Українська влада через обміління Світязя хоче звернутися за допомогою до Польщі та Білорусі

Коментарі
21 Листопада 2019, 12:50
Ще один "розумник" "науково" обгрунтував, що "лохинщикотрони" не винуваті, а винувато Сонце, тому треба за це, подати до міжпланетного суду для компенсації збитків. Прочитавши всі попередні статті на цю тему на протязі півроку (більше 10), розумієш, наскільки продажні всі ці люди, що пишуть про цю проблему обміління оз. Світязь всяку нісенітницю за 30 срібляників.
21 Листопада 2019, 13:19
Л О Х И Н И !!!!!!!!!!!!!!!
21 Листопада 2019, 14:13
Винуваті всі на світі і природа..і сонце/вітер..і всі) окрім власників лохин та людей які надали дозвіл на використання земель під лохини.. та поливу їх..
21 Листопада 2019, 14:35
Редакція,напишіть вже що винні лохини або не пишіть маячню різну,бо вже огидно читати кожний раз.. винних вони шукають,арбітри теж мені....
21 Листопада 2019, 16:07
Лохонтронщики,є правда,багато води споживається,добре що атомну станцію,не відновили,як при СССР
21 Листопада 2019, 16:18
У футболі, погоді і в політиці розуміються всі. Але коли представники самої брехливої професії коментують чужу парафію!... Хіба за кілька пляшок коньяку видали цей "коментар"?
21 Листопада 2019, 17:38
Пояснюю для дуже "розумних науковців" і дуже "тупих економістів, ветеринарів, лісників".Чаша озера Світязь находиться в точці Европейського водорозділу. Тобто на самій високій точці відносно рівня води Балтійського та Чорного морів. Відповідно на західній території від озера вода стікає через безліч каналів в річку Зах.Буг і далі в Балтійське море. На східній та південній території від озера Світязь вода стікає через безліч каналів в річку Припять, а далі Чорне море. Діє закон сполучних посудин. При відборі великої кількості підземних вод (а всі води, як підземні так і поверхневі сполучені між собою), вода з оз. Світязь відповідно до цього закону поповнює підземні водяні "лінзи", що приводить до зниження рівня води в озері, враховуючи також інші негативні чинники (випаровування, відсутність дощів). Але основна частка припадає на забір води "лохинотронщиками". Месцеві "князьки" хотіли і рибку з'їсти (наживатися за рахунок відпочивальників) і на "стілець" сісти (наживаючись за рахунок "лохинотронщиків"), але природу не обманеш. Втратять і перше і друге.
21 Листопада 2019, 19:28
Поки зроблять каналізацію для спасіння озер, то озер як таких уже не стане. <br/>Нонсенс.<br/>Пора вже починати дороги перекривати, як в Ковелі люди робили. <br/>Хто очолить боротьбу в районі, може виграти наступні місцеві вибори.
21 Листопада 2019, 20:28
Як би парадоксально це не звучало, але поки не було лохин- і Світязь був на місці!!!
21 Листопада 2019, 21:09
А бізнес і далі розширюється! Тільки сліпий не бачить зв'язку. Просто нас граб лять серед білого дня. Скільки працівників плантацій офіційно працюють, якщо дньовки від 400 грн без відомостей? Скільки води висмоктали, а ще скільки планують?
22 Листопада 2019, 01:52
Та ладно вам, не було раніше такої проблеми з обмілінням? Ви жартуєте? Рівень води в озерах шнпп падає вже останніх років 20. Не було тоді ще ніяких лохин. Просто в людей пам'ять коротка. Хай місцеві згадають як на чорному і люцемері болота весною розливались. Хай згадають як риба на нерест виходила. Вода в болотах трималась до літа, карась встигав віднереститись. Згадаєте, як біля 1 мосту одеро люцемер розливалось. Не треба людям баки забивати, що проблема прийшла з лохинами. Можливо лохини це теж додатковий фактор, можливо і кар'єр в білорусів теж впливає. Можливо проведена совєтам осушувальна меліорація добре позначилась на здоров'ї наших озер. Та й клімат, згадайте зими з снігом по пояс. Батьки розказують, що снігу по вікна було. А що тепер? Минулої зими два рази лопату в руки брав, щоб сніг почистити. Пише, що озеро світязь живиться підземними та атмосферними водами. Останніх декілька років нормальних дощів і снігів не було, ось і результат.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024