Сьогодення релігійних громад Грабова і Голядина, котрі рік тому перейшли до ПЦУ

21 Лютого 2020, 12:05
Протоієрей Сергій Зеленько - настоятель храмів ПЦУ в Голядині і Грабові 4270
Протоієрей Сергій Зеленько - настоятель храмів ПЦУ в Голядині і Грабові

В березні минулого року релігійні громади Свято-Георгіївського храму села Голядин та Свято-Іллінського – села Грабове провели збори і більшістю голосів вірян прийняли рішення про перехід до Православної Церкви України. Незабаром їх офіційно прийняли у клір Володимир-Волинської єпархії ПЦУ.

Скоро виповниться рік, як парафії живуть у новому статусі, вийшовши з підпорядкування Московського патріархату.

Православні Голядина мають свій храм, у Грабові богослужіння відбуваються в пристосованому приміщенні.

Читайте також: Грабове: чи було біля церкви «жорстоке побиття» священика 

Оскільки священники УПЦ відмовилися переходити в ПЦУ разом з громадами, то парафії отримали нового настоятеля, ним став протоієрей Сергій Зеленько. Отець Сергій щотижня відправляє служби в храмах: в одну неділю служить на 9:00 літургію в Голядині, а на 12:00 – обідницю в Грабові. А через тиждень – навпаки.

1
Біля храму в Голядині
Біля храму в Голядині

 

Тимчасове приміщення храму, де відбуваються богослужіння, облаштовували в Грабові практично з нуля. У священника були тільки хрест, кадило, облачення і маленьке Євангеліє. Ікони для святині пожертвували благочинний Шацького деканату митрофорний протоієрей Михайло Цвинкилевич та настоятель парафії святого Архістратига Михаїла смт Шацьк протоієрей Роман Скірак. Велику допомогу надали самі парафіяни.

Читайте також: Православні Грабова відзначили престольне свято

Нещодавно змогли придбати на церкву євхаристійний набір. Є гарний церковний хор, в якому співають і жінки, і чоловіки. Священник каже, що на богослужіння щоразу приходять нові люди. Селяни звикають до української церкви, навіть ті, хто ще не наважується прийти на службу, благоговійно хрестяться перед входом до святині.

Служби в Свято-Георгіївському храмі ПЦУ села Голядин розпочалися минулого року з другого тижня Великого посту. Віряни не приховували радості від того, що моляться українською, що звучить молитва за Україну, її владу та воїнів, що імена в записках за здоров’я і за упокій читають вголос.

Читайте також: Голядин: єпископ Матфей привітав з престольним святом Свято-Георгіївську громаду

На сьогодні, зі слів священника, в Голядині зареєстрували громаду відповідно до нового статуту, написали в сільську раду заяву на земельну ділянку, на якій побудований храм, оскільки жодних документів не було. Практично з нуля був сформований церковний хор.

Колишній настоятель храму отець Олександр Свиновей рік тому попросив віддати йому Євангеліє церковнослов’янською мовою. Отець Сергій Зеленько і громада погодилися, проте самі залишилися без головної церковної книги.  На зборах вирішили збирати пожертви, аби придбати Євангеліє українською мовою.

Коли назбирали до 20 тисяч гривень, неочікувано знайшовся благодійник, котрий пожертвував на храм розкішне видання Нового завіту. Священник і парафіяни зраділи, адже за кошти, які залишилися в церковній казні, можна було відремонтувати загорожу, замінити вхідні двері в храмі, придбати облачення для настоятеля тощо.

2

 

Втім, деяким вірянам це не сподобалося, вони почали наполягати на придбанні ще одного Євангелія (і вони його таки купили), більше того, публікувати в соцмережі анонімні наклепницькі дописи, звинувачуючи священника в присвоєнні грошей і шкодуючи про те, що перейшли в ПЦУ. Резонанс призвів до того, що публікація з відвертою брехнею з’явилася  на сторінках російськомовного антиукраїнського інтернет-видання.

«Дуже прикро, що деякі парафіяни вдаються до таких нехристиянських дій, намагаючись тиснути на священника. Я відкритий до діалогу, співпраці, завжди закликаю до миру  і порозуміння. Бачить Бог – моя совість чиста, це підтвердили і в єпархії, куди також надійшла скарга на мене», – розповідає отець Сергій.

1

 

Священник впевнений, що цим випробуванням Господь укріпить віру його і парафіян, зміцнить дух і примножить любов. Каже, що Бог сподобив нас усіх жити в благодатний час, коли християн не вбивають, не переслідують за віру, не закривають храмів, коли, нарешті, маємо свою, вимолену впродовж віків, Українську церкву, і при цьому ніхто нікому не забороняє йти до іншої.

«Залишаймося людьми, і нехай Божа ласка і любов будуть посеред нас», – підсумував отець Сергій.

2

Мирослава ЦЮП'ЯХ
 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024