Голядин: єпископ Матфей привітав з престольним святом Свято-Георгіївську громаду

07 Травня 2019, 22:00
Єпископ Матфей привітав з престольним святом Свято-Георгіївську громаду 5195
Єпископ Матфей привітав з престольним святом Свято-Георгіївську громаду

6 травня Церква вшановує пам’ять святого великомученика Георгія Побідоносця, який є небесним покровителем жителів села Голядин.

Цьогоріч цей день став історичним у житті голядинців, адже громада Свято-Георгіївського храму вперше відзначала престольне свято, перебуваючи в лоні Православної Церкви України. Про своє рішення попрощатися з Московським патріархатом парафіяни заявили на зборах, які відбулися 3 березня цього року.

Читайте також: Громада села Голядин попрощалася з Московським патріархатом

З самого ранку до храму поспішали люди, аби завчасно прикластися до ікон, запалити свічку і звернутися молитовно до небесного заступника Юрія. Хвилювалися всі: молодий настоятель отець Сергій Зеленько, матінка Юлія, новостворений церковний хор і самі парафіяни. Цього дня чекали на престольне свято поважного гостя – Преосвященного Матфея, єпископа Володимир-Волинського і Турійського. Урочисто вбраний храм, на подвір’ї  – охайні клумби, доглянуті старі могили, викладена барвінком і петунією доріжка, якою мав іти Владика. Єпископа Матфея зустрів святковий передзвін. Юні прихожани при вході в храм привітали гостя теплими словами, піднесли йому, за гарною українською традицією, коровай і подарували квіти.

Владика очолив урочисте богослужіння в переповненому людьми храмі, співслужили йому благочинний Шацького деканату митрофорний протоієрей Михайло Цвинкилевич, заступник секретаря Володимир-Волинської єпархії ПЦУ отець Ігор Бігун, духовенство Шацького та Любомльського районів.

Після Божественної літургії був звершений хресний хід навколо  храму. Священики прочитали Євангеліє та окропили всіх святою водою. Під час проповіді єпископ Матфей привітав громаду з великим святом, побажав мати в серці істинну віру, плекати надію не на депутатів, політиків та інших можновладців, а на Господа, а також подякував за мудре рішення приєднатися до Православної церкви України.

«Я не сподівався, що наше Полісся буде настільки свідомо переходити до Української Церкви. Так багато довелося чути негативу про прикордонні райони: мовляв, там люди під великим впливом Москви, не треба їм ніякої України. Натомість Шацький район з його свідомими жителями, патріотами мене приємно вразив. Тим декільком парафіям, які перейшли до ПЦУ, я радію більше, як десяткам інших у єпархії. В Голядині я побачив настільки щирі очі гарних, працьовитих людей, що вже не маю сумніву: разом, з Божою допомогою, ми побудуємо нашу Українську Церкву. Нехай усім нам допомагає Господь і підтримує небесний покровитель Юрій Переможець», – наголосив у своєму слові Владика.

Привітав земляків зі святом і Василь Голядинець, голова Шацької РДА, який також був присутній на богослужінні. Насамкінець духовні отці виголосили многоліття. В свою чергу, настоятель храму отець Сергій подякував Владиці, духовенству і прихожанам за спільну святкову молитву.

Читайте також: Положево: Владика Матфей зустрівся з парафіянами Свято-Дмитрівської релігійної громади

2

3

2

2

2

2

3

2

2

2

2

2

2

 

Коментарі
08 Травня 2019, 11:43
Конституція України. <br/>Стаття 35. <br/>Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.
08 Травня 2019, 12:13
Замість анексії Криму анексуємо їх церкви?
09 Травня 2019, 00:12
Слава гпц
09 Травня 2019, 00:58
Молодці голядинці! Відстояли свою церкву. Так багато людей на празнику, я невимовно гордий за своїх земляків. Ви зразкова парафія Шацького району!
09 Травня 2019, 01:02
Це не реклама однієї церкви. Це помісна автокефальна Православна Церква України. І вона одна така в нашій державі. Так що це незаперечний факт, а не реклама.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром