Грабове: чи було біля церкви «жорстоке побиття» священика

07 Червня 2019, 19:30
Свято-Іллінський храм села Грабове 7222
Свято-Іллінський храм села Грабове

Біля Свято-Іллінського храму села Грабове трапився конфлікт між прихильниками Православної церкви України та УПЦ (МП).

Нагадаємо, 10 березня релігійна громада на зборах висловила бажання перейти до ПЦУ. 120 жителів села підписалися за перехід. На самих зборах із 39 присутніх грабівчан за перехід проголосували 31, восьмеро – утримались. А вже 12 березня громаду офіційно прийняли у клір Володимир-Волинської єпархії Православної церкви України.

Маючи на руках усі необхідні документи про статус церкви, представники громади 2 червня, після таїнства хрещення, яке звершував настоятель Дмитрій Ковальчук, прийшли до храму. Вони хотіли повідомити священику, що церква офіційно перейшла в ПЦУ. Натомість настоятель, як розповіли люди, зачинився в церкві, і викликав по телефону священиків інших парафій Шацького благочиння УПЦ.

На церковному подвір’ї почалась дискусія між прихильниками двох церков. В ході виник конфлікт, який переріс у штовханину.

На одному з церковних інтернет-ресурсів УПЦ через декілька днів з’явилася інформація про те, що в Грабові активісти ПЦУ  влаштували провокацію, яка закінчилася побоїщем: вони «жорстоко побили священика, зірвали з нього хрест, нанесли ряд тяжких ударів по голові та інших частинах тіла та зламали пальці рук». Більше того, в матеріалі йдеться про те, що «…десь 125 грабівчан віддали свої голоси на підтримку УПЦ», а тих 120, що проголосували за ПЦУ, змушували переходити до української церкви вмовляннями, обманом і погрозами.

Інакше ситуацію з конфліктом описали представники громади ПЦУ Грабового. Пані Євгенія розповідає, що вони прийшли до храму, аби спокійно поспілкуватися зі священиком, показати йому документи про новий статус церкви. Натомість отець Дмитрій зачинив перед ними двері храму і вийшов до людей тільки тоді, коли йому на допомогу приїхали священики інших парафій. Словесна перепалка завершилася тим, що прихильниця УПЦ (МП) зіштовхнула пані Євгенію з церковних сходів, в результаті жінка впала і сильно вдарилася головою. Односельці допомогли їй стати на ноги, бо самотужки жінка не могла цього зробити.

«Я вірю в Бога, багато років співала в церковному хорі, збирала по селах гроші на будівництво нашого нового храму, була в добрих стосунках зі священиком. А коли Українська церква отримала Томос про автокефалію, і віряни почали збір підписів за перехід храму до ПЦУ, мене зненавиділи прихильники МП, я стала зрадницею, мене ображали, а тепер ще й мало не покалічили. Чому я, українка, маю страждати за право молитися в Українській церкві? Чому люди, які ненавидять Україну всім серцем, які возвеличують державу-агресора, що вбиває моїх співвітчизників, і розпалюють ворожнечу, не несуть за це відповідальності?» – емоційно зазначила активістка.

На сьогодні постраждала написала заяву в поліцію на свою кривдницю і сподівається, що та понесе заслужене покарання.

Щодо «жорстокого побиття» священика, то очевидці розповіли, як усе відбувалося. Місцева жителька говорила про вбитих російськими найманцями українських воїнів, про мільйони жертв голодомору, організованого радянським режимом. Слухаючи її, священик почав посміхатися. Один з активістів не стерпів насмішки над пам'яттю невинно вбитих, схопив його «за груди» і шарпонув так, що впав хрест. Поліція відразу втихомирила чоловіка.

В Шацькому відділенні поліції повідомили, що за цим фактом порушили кримінальну справу за ст. 125 (нанесення легких тілесних ушкоджень). Побоїща, тим паче жорстокого, не було, що підтверджує відео, відзняте правоохоронцями. Втім, є підозра, що в потерпілого поламаний палець, якщо експертиза це підтвердить, справу перекваліфікують у «нанесення середніх тілесних ушкоджень».

Релігійна ромада, яка, зі слів самих людей, цілком свідомо, без жодного примусу, з дотриманням усіх норм закону перейшла до ПЦУ, на наступну неділю збирає в Грабові збори, аби остаточно вирішити наболіле церковне питання. 

Коментарі
08 Червня 2019, 01:17
А де новина, як Харлам бітою Індуса побив??
08 Червня 2019, 01:26
Філарет з Епіфанієм спільної мови не знайдуть а ви хочете щоб на місцях люди порозумілись
08 Червня 2019, 02:31
На збори хочуть подивитися сусіди - білоруси. Може і собі щось таке придумать... Вже матеріалів тільки за цей рік назбирали на серіал!
08 Червня 2019, 02:43
У партії була, і на януковича молилася і на порошенка. А судячи по виступу, то головою вдарилась серйозно.
08 Червня 2019, 12:29
А якого шуму наробили в УПЦ: жорстоко побили, руки переламали. Побоїще. Читаючи той їхній брехливий сайт, уявляв, що в селі відбувалося щось страшне. А реальною і єдиною жертвою конфлікту насправді була жінка. <br/>І куди ви, священики УПЦ, з таким обманом дійдете?
08 Червня 2019, 12:32
Перегнули московські палку з брехнею. Якби написали правду, то ця ситуація дійсно була б їм на руку, бо дядько таки неправий. Агресія ні до чого не приведе. Моліться, грабівчани, з вами правда, з вами і Бог.
08 Червня 2019, 12:46
Дякую вам за правду, ми приїхали спеціально підтримати людей. І нічого подібного&amp;quot; жорстке побиття&amp;quot; не було, а за те що він сміявся над такими словами йому голову треба зламати.
08 Червня 2019, 14:38
Мені соромно після цього за себе, за нас, молодь! Бо це ми маємо будувати країну, стояти за свої права, а не старі люди, ми маємо їм забезпечити спокійну старість, а не, тоді вони воювали за нас і зараз. Мені соромно. <br/>Ми маємо за них заступатися, а не вони!!! А я простояв в стороні і не хватило мужності навіть сказати йому щось, а в ці країні, в цьому селі жити нам і нашим дітям.<br/><br/>Діду Івану кажу дякую, це людина слова, честі і правди. Його поважають, а так брехати на нього це низько, гнили тільки так роблять, трусливі гнили, ви забрехалися &amp;quot;батюшка&amp;quot;. Геть з села, таким тут не місце!!!!!<br/>Гидко що в нашому селі є люди які отак віддаються нашому ворогу!!<br/> <br/>Прошу всіх можливих приєднатися до нас в неділю, телебачення, газети, онлайн видання чекаємо вас !!!<br/><br/>Діду Івану респект, а нам позор!!!!!
08 Червня 2019, 19:51
Від московських попів чув .На одному зі сходняків вони прийняли рішення що при намаганні громади перейти в ПЦУ всякими способами провокувати людей на агресивні діі.для того щоб створити картинку.щоб потім в суді було легко доказата що вони гонимі і нещасні а в украінська церква насаджуеться силою .все в дусі рпц і кацапіі вони по іншому не можуть і не будуть
09 Червня 2019, 00:35
не в патріахаті діло а в священиках ідіть в пульмо попробуйте змінити мп на пцу вас люди вперед ногами винесуть вони за священиком горою стоять бо уважать його не за патріахат а за те що він людина з великої букви )))))))))
09 Червня 2019, 01:41
Теперішні активістки пцу раніше легко міняли партії, чоловіків.... То і віру ще не раз змінять, навіть на католицьку.
10 Червня 2019, 21:33
Цікаво чи напишете ви статтю на рахунок &amp;quot;на наступну неділю збирає в Грабові збори, аби остаточно вирішити наболіле церковне питання.&amp;quot; <br/>тобто 09.06 відбулися збори але їх результат для вас не цікавий, бо він не відповідає позиції вашого інтернет видання.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39