Самійличівське старостинство: села, що чекають на розвиток

08 Жовтня 2020, 10:13
3239

Функціонування шкіл, закладів культури та ФАПів стали основною темою виїзного прийому громадян, який Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, провів у селах Самійличівського старостинського округу.

Найперше Сергій Карпук зустрівся зі старостою Олександром Куськом, з яким обговорили питання надання фінансової автономії шкіл, діяльності навчальних закладів у розрізі реформи освіти, створення мережі навчальних закладів новоствореної Шацької ОТГ та оптимізацію мережі навчальних закладів профільної освіти, яке планується запровадити з до 2023 року, ефективність Нової української школи в теперішніх умовах. 

1

В свою чергу Олександр Кусько відзначив, що варто було б керівникам закладів організувати зустрічі по школах та на власні очі переконатися у тому, яка організація роботи є кращою для шкіл.

Читайте також: Чим живе Прип’ятський округ: успіхи, досягнення, проблеми

Далі – відвідини Самійличівської школи-філії, де навчається 39 учнів. За останні роки в приміщенні школи зробили ремонти, провели Інтернет, за кошти освітньої субвенції та за кошти місцевого бюджету закупили парти, дошки. Повністю забезпечили навчальний заклад фарбою та іншими матеріалами для щорічних косметичних ремонтів, а перед початком нового навчального року вчителі отримали маски, дезінфікуючі засоби та антисептики.

Навідався Сергій Карпук і в місцевий ФАП. Тут потрібно проводити капітальний ремонт, але поки що найближчим часом почнуть роботи з перемуровування грубки. Як зазначив голова райради, сьогодні сільські ФАПИ знаходяться у найбільш скрутному становищі. В районі їх є 23, але аби вони відповідали усім нормам та стандартам, в кожен з них потрібно вкласти від 500 тис.грн. до мільйона. Наразі ж в рамках реформи у районі передбачено функціонування трьох амбулаторій (Шацьк, Піща, Пульмо) та двох пунктів здоров’я (Мельники та Світязь). Проте районна влада в останні роки не закривала жодного сільського ФАПУ, як це було в інших районах, натомість щороку виділяли кошти на ремонт одного ФАПу в кожній сільській раді.

Наразі ж, як зазначив Сергій Карпук, є лише один вихід збереження приміщень усіх сільських ФАПів: як місце, куди б приїжджав сімейний лікар для огляду пацієнтів та надання допомоги.

Читайте також:Пулемець – село, в якому є чим похвалитися і що показати

Ростань: голова райради оглянув заклади і поспілкувався з мешканцями

ФАП у Пехах, переконані місцеві жителі, також закривати не можна. Адже у село, яке знаходиться за шість кілометрів від центральної  траси, понад рік не ходить маршрутка. І жителі села своїми силами змушені добиратися до районної лікарні на власному авто, або ж наймаючи транспорт. Відсутність транспортного сполучення ставить перед мешканцями цього населеного пункту ще одну проблему: доїзд старшокласників до місця навчання – у село Згорани, а студентів – до Шацького фахового лісового коледжу. Наразі ж в.о старости Самійличівського округу Олександр Кусько просить районну владу посприяти тому, аби маршрутка в село ходила хоча б тричі на тиждень.

Вирішення проблеми транспортного сполучення, яка є актуальною для багатьох населених пунктів району та Шацької ОТГ, Сергій Карпук бачить у створенні при комунальному господарстві відділу перевезень.

Нарікають пехівчани і на відсутність листоноші в селі. Відтак люди не можуть передплатити районні та обласні газети. Особливо від відсутності інформації страждають пенсіонери, котрі не звикли користуватися інтернетом, тому не можуть почитати місцеві новини.

Читайте також:Піща – село, де триває велике будівництво

Грабівська сільська рада: чим живуть найвіддаленіші села району

Відвідав голова районної ради клуб в селі Пехи, де тривають ремонтні роботи за кошти Шацької ОТГ, а також школу – філію ЗОШ І-ІІ ст. с. Пехи, де поспілкувався із вчителями. Зараз у школі навчається 26 дітей, в наступному році буде 29. Як зазначила Ярослава Гигера, директорка закладу, педагогічний колектив розуміє необхідність реорганізації, проте це треба робити виважено, передусім, створити умови для доїзду на навчання дітей у Шацьку школу, яку також необхідно добудовувати.  

У селі Положеве також діють школа І ступеня, ФАП та клуб. Останній, правда, як і сільський мед заклад, потребує капітального ремонту. У школі, де навчається 10 дітей, затишні та теплі класи, а нещодавно тут облаштували сучасні внутрішні санвузли. Головне, що дітям тут – комфортно та добре навчатися.

За результатами розгляду звернень Сергій Карпук дав відповідні доручення, аби порушені під час прийому питання, розв’язання яких належить до компетенції районної ради, були оперативно вирішені.

1




1

1




1

1

1




1



1


 

Коментарі
08 Жовтня 2020, 23:56
Один з небагатьох порядних керівників з досвідом, але не хоче балотуватися на голову отг!<br/>Чи грошей на заставу не має (бо не крав) чи не допустять ті, що в долях та схемах?
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024