Грабівська сільська рада: чим живуть найвіддаленіші села району

29 Вересня 2020, 11:05
2629

Села Грабівської сільської ради – чи не найбільш віддалені від районного центру, проте не залишаються поза увагою районної влади.

Минулого тижня голова Шацької районної ради Сергій Карпук разом із начальницею відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА Людмилою Єрофєєвою та начальницею Шацького бюро правової допомоги Роксоланою Цвид побував з виїзним прийомом громадян у селах Грабівської сільської ради, аби почути про проблеми людей, поспілкуватися з колективами шкіл, подивитися, як у школах реалізовують проєкти місцевих ініціатив та розповісти про рішення депутатів передати у комунальну власність ОТГ районні установи.

Традиційно у кожному селі виїзні прийоми не обходяться без відвідин навчальних закладів. У Голядинській школі, яка є філією ОЗЗСО «Світязький ліцей», навчаються дітки 1-4 класів. Заклад забезпечений усім необхідним, а на щорічні косметичні ремонти матеріали виділили з відділу освіти, молоді та спорту. Правда, серед проблем навчального закладу, та й загалом села – зменшення кількості дітей. Так, минулого року школу відвідувало 20 дітей, цього річ – лише 14, бо дехто пішов навчатися у школу села Смоляри-Світязькі. Відтак у директорки школи Майї Голядинець виникли побоювання, що діяльність школи доведеться згодом припинити.

2

Читайте також: Піща – село, де триває велике будівництво

В цьому році школа взяла участь у конкурсі місцевих ініціатив, в рамках якого придбали акустичну систему, яку вже випробували на святкуванні 1 вересня. Серед найбільших проблем села залишається ремонт дороги та освітлення центральної вулиці, ремонт ФАПу.

Педагогічний колектив школи-філії села Світязькі-Смоляри «Світязький ліцей» – один з тих, хто зумів завдяки участі у конкурсі проєктів місцевих ініціатив за мінімальних фінансових затрат кардинально змінити вигляд школи та класних кімнат. Ремонт корпусу початкових класів, заміна дверей на енергоощадні у класах та коридорі школи, придбання сучасних шкільних дошок та нових меблів обійшлися у 143 тисячі гривень. А ще у школі можуть похвалитися оновленими приміщеннями їдальні, корпусу початкових класів та класною кімнатою, яку облаштували для проведення шкільних свят, новою пилкою та газонокосаркою для догляду за чималою територією школи. В цьому році за рахунок коштів дорожнього фонду (500 тисяч гривень) вдалося відремонтувати й дорогу по вулиці, яка веде до школи.

Читайте також: Пулемець – село, в якому є чим похвалитися і що показати


Однак турбували учительські колективи й інше питання: доля навчальних закладів після об’єднання в одну громаду. Як зазначив Сергій Карпук, районна рада уже почала процес передачі комунального майна в комунальну власність Шацької ОТГ, в тому числі й шкіл. Адже тепер достеменно невідомо, що буде з ними в разі, коли Шацька ОТГ увійде до Ковельського району, відповідно у його підпорядкуванні опиняться і заклади районної комунальної власності, а відтак – і фінансовий ресурс на їхнє утримання. Тож в цьому питанні депутати Шацької райради були одностайними: аби заклади та фінансовий ресурс таки залишилися у громаді, й розпочали процес передачі, який планують завершити до кінця жовтня.

2

Не менше вчителі шкіл Грабівської сільської ради переймалися процесом реорганізації навчальних закладів. На це Сергій Карпук відзначив, що для цього потрібні, найперше, згода батьків, друге – нормальні дороги та автобус. І вже тоді можна буде говорити про пониження ступенів шкіл.

«З кожним роком додаткова дотація на утримання шкіл зменшується, тому гроші доводиться шукати у місцевих бюджетах. Наприклад, на утримання шкіл району потрібно більше 8 мільйонів гривень, а надійшло додаткової дотації лише 2,3 мільйона гривень. Решту коштів ми виділили з районного бюджету. Але думаю, що в районі ще є резерви наповнення бюджету, є над чим працювати, тому кошти на утримання шкіл, і навіть спів фінансування будівництва великих проектів ми знайшли. Проте після виборів школам треба бути готовими до роботи в умовах децентралізації, в нових реаліях», – зазначив голова районної ради.

У школі села Грабове Сергій Карпук оглянув спортивну кімнату, облаштувати яку спортивним інвентарем вдалося завдяки участі школи у конкурсі проєктів місцевих ініціатив. Триває й процес забезпечення навчального закладу комп’ютерною технікою для кабінету інформатики. Це – також заслуга участі школи у конкурсі.

Серед проблем Грабівської громади чи не найбільшою є стан доріг, що сполучають населені пункти. Через це час від часу виникають проблеми із транспортним сполученням, бо ж перевізники не хочуть їздити нерентабельними маршрутами та псувати транспорт на таких дорогах. Голова районної ради відзначив, що ремонт доріг районної комунальної власності (білощебеневі) – це пріоритет районної та сільської рад. Стосовно асфальтованої дороги – то вона знаходиться у обласній комунальній власності, відтак її ямковий ремонт затягується через тендери.

Загалом же, як відзначив Сергій Карпук, сьогодні малі сільські ради не спроможні вирішувати глобальні питання. Надія – на децентралізацію, проте й тут досі невирішеними є питання передачі у користування громади земель за межами населених пунктів, фінансова децентралізація.

Такі виїзні прийоми, які проводяться головою районної ради двічі на рік, дозволяють на власні очі побачити та оцінити не лише успіхи сільських закладів, а й побачити проблеми, що турбують жителів на місцях, спільно шукати шляхи їх вирішення.

2






1

1


1



 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024