На дослідження впливу Хотиславського кар'єру на обміління Світязя треба три мільйони гривень

21 Січня 2020, 10:36
На дослідження впливу Хотиславського кар'єру на обміління Світязя треба три мільйони гривень 7042
На дослідження впливу Хотиславського кар'єру на обміління Світязя треба три мільйони гривень

Над проблемою обміління озера Світязь працюють постійно фахівці багатьох управлінських та галузевих структур: збирають наради, визначають причини, відповідно до цього ставлять завдання та вже взялися за їх втілення.

Світязь для нас, волинян, це вже не просто водойма. Це вже символ, своєрідний регіональний міф, оспіваний у поєзіях та піснях. З ним пов'язані найяскравіші дитячі спогади, його береги чули ьтисячі освідчень у коханні, а власне відпочиенок на Світязі – обов'язкова позиція календарного плану десятків, якщо не сотень тисяч українців і закордонний гостей, йдеться у відеосюжеті каналу Перший.

Саме з цих міркувань різке обміління озера у 2019 році викликало активний суспільний резонанс. Вражаючі фото у соціальних мережах, публікації в ЗМІ, безліч заходів, ініційованих державними і науковими установами. 

Щоправда, електронна петиція на сайті президента України з приводу порятунку волинськї перлини так і не набрала необхідної кількості голосів. Відтак бачимо, що багато охочих підтримувати емоційну хвилю під гаслом «Все пропало!» і спрямовувати гнів на чергових ворогів народу, і зовсім мало тих, хто оцінює ситуацію тверезо та прагне зрозуміти реальні причини проблеми.

Читайте також: На Шацьких озерах – дефіцит кліматичного водного балансу

Перша – викривлення інформації полягає в тому, що від обміління, мовляв, старждає лише Світязь. Ми вже не будемо вкотре нагадувати про яскраві приклади обміління водойм у різних країнах Європи. Мусимо лише наголосити, що  через критично низькі опади протягом останнього часу падає рівень усіх водних площин: і піlземних горизонтів, і річок, і озер. 

Стан озера Пісочне свідчить про те, що міліє не лише озеро Світязь. Падіння рівня води тут не яскраво помітно лише тому, що прибережне мілководдя не настільки широке, як на Світязі. 

Читайте також: «Я переконаний, що діяльність «Волинської ягідки» не впливає на обміління Світязя» – головний еколог Волині

Річка Стир – теж один із символів нашого краю. За твердженням науковців, і ця водна артерія за останній рік обміліла дуже суттєво. 

Та поки світ, як то кажуть, клином зійшовся на Світязі і для громадськості, і для правоохоронних органів. Другі враз знайшли, і на їх думку, винуватців «світязької кризи»: розпочали кримінальне провадження та вказали на екоінспекцію, яка нібито недогледіла злісних порушників та винуватців. Мова йде про підприємства, що вирощують лохину. До речі, знімальна група натрапила на слідчі дії, що стосувалися двох сусідніх агрофірм: «Бугагро» та «Волинської ягідки». Правоохоронці мали оглядати територію, що використовується для вирощування лохини. 

Дехто вважає, що технологічний басейн підприємтсва «Волинська ягідка», який накопичує грунтові та дощові води, може бути причиною обміління Світязя. 

А тим часом у Регіональному офісі водних ресурсів пояснюють, що міліють усі без винятку водойми, причому не лиiе Волині, а й по усій Україні. А звинувачувати в обмілінні Світязя, зокрема, ягідників, це абсурд. 

Читайте також: Чому в пошуках крайнього в обмілінні Світязя влаштували «полювання на відьом»

«Плантації ягідників розміщені нижче озера Світязь, біля Прип'яті. І це зовсім інший басейн. В нас на Волині є два басейни: це Західного Бугу, вода з якого стікає у Балтійське море, і Прип'ятський, вода з якого збігає і впадає в Чорне море. Так вони (ягідники) сидять в басейні Прип'яті», – пояснює Ростислав Карвчук, начальник Регіонального офісу водних ресурсів.

Більше того, якщо ягідники черпають воду для поливу ягід з Прип'яті, то явно не стільки, щоб вплинуло на обміління водойми, причому, будь-якої. Крапельне зрошення на плантаціях лохин зроблено на високому рівні. Ще одне сутєве зауваження: ягідники вже багато місяців зовсім не використовують воду, проте рівень води у волинській перлині чомусь не підвищується.

Читайте також: Ставки на плантаціях лохин могли призвести до обміління Світязя – прокуратура

У Держекоінспекції відкидають звинувачення прокуратури у діях, що могли призвести до обміління Світязя

Коментарі
21 Січня 2020, 13:09
Якраз Світязь дещо набрав води,це навіть видно неозброеним оком,хто сумніваеться може поіхати на шлюз Лукі Перемут і вода якраз піднялася на см 30,так що "совпаденіе"? лохинозаступнічкі чортові!!!
21 Січня 2020, 21:21
Нарік , ти мабуть курнув , якщо рівень води піднявся для тебе ...
21 Січня 2020, 21:45
Крайнім зроблять дядька з відром води, бо в нього грошей на мзду немає.
22 Січня 2020, 00:58
Крик душі!Звертаюсь до усіх свідомих краян,до усіх порядних правоохоронних органів,до усіх ЗМІ,хватить слухати ту їхню маячню про Хотиславський кар'єр який копають вже 20 років,про якісь басейни і шлюзи.Ці підступні і підлі лохинові шаражки навіть зимою качають воду і виливають тупо на торфянники де ще навіть немає лохини.Просто приїдьте і подивіться на свої очі.Дощів немає ставки повні а на полях торфовища стоїть вода ,як на болоті.Уявіть скільки на торфовище 20-30га потрібно вилити води,щоб стало болото.Для чого то робиться?Для того що лохини ж зимою не поливали,а вода в Світязі не піднялась.Це свідомий,цілеспрямований екоцид.Просто Приїдьте і подивіться.Фільмуйте і поширюйте інформацію.Тільки так ми заставимо відповідні органи працювати,і переможемо зло.Не потрібно за мільйони шукати зло в Хотиславі,воно серед нас.Максимальний репост.Прошу підтримати!
22 Січня 2020, 01:21
Район Шацьк не відпрацьовуйте злочинні гроші.<br/>Канал Прямий на який ви посилаєтесь належить Порошенку - кум власника лохин Луценка)))<br/><br/>Ні в Білорусі ні по всі Західній Україні не міняють озера, бо з них не черпають воду для поливу лохин.<br/><br/>Не брешіть українцям, не будьте співучасниками екозлочину!!!
22 Січня 2020, 01:26
А факти свідчать про інше.<br/>1. В 2018 почали масово поливати лохини і в 2019 вже вода в озерах пропала.<br/>2. Лохини беруть підземні води як і всі Шацькі озера.<br/>3. Клімат винний, а озера катастрофічно поміліли лише навколо лохин. По всій решта Західній Україні, Білорусі, Польщі озера не міліють. <br/>4. Розрахунки показали, що для лохин потрібно 1.2 млрд літрів води в рік. А мешканці і відпочиваються в рік використовують не більше 30 млн літрів, в 40 раз менше. І тому раніше без лохин озера відновлювались.<br/>5. А науковці професори університетів кажуть що лохинщики винні .
22 Січня 2020, 09:20
Невже усі такі безхребетні,будуть мовчки спостерігати за цим ганебним бардаком?А де наша самооборона так звана?Нам залишилось збудувати в районі сміттєпереробний завод і розпочати добувати бурштин.Гайда Хлопці!
22 Січня 2020, 09:23
У тих ставках глибинні насоси воду качають, то чому їм бути не повними. Але не один обласний експерд про це ще ніде не обмовився.
22 Січня 2020, 10:10
Дійсно міліє не тільки Світязь,але і всі без виключення озера і річки в районі і в області.Але так ганебно допомагати їх знищенню допомагають тільки у Шацькому районі тими лохиновими господарствами.Ніхто не буде заперечувати що сотні гектарів лохин не допомагають озерам наповнитись водою.
24 Січня 2020, 01:19
То нахрена ви по дві фури лісу за один раз відправляєте? Хіба це не екологія? У парку ріжете більше а ніж лісгоспі , а Шацький лісгосп ріже більше від Любомля у два рази!!!!!
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024