«Я переконаний, що діяльність «Волинської ягідки» не впливає на обміління Світязя» – головний еколог Волині

11 Січня 2020, 13:05
5766

Днями пресслужба прокуратори Волинської області на своєму офіційному сайті опублікувала інформацію щодо фактів неправомірних дій, які  могли призвести до обміління Шацьких озер, що привернуло до себе пильну увагу громадян та засобів масової інформації.

Як зазначає Держекоінспекція у Волинській області, поширена інформація містить неправдиві відомості щодо інспекції, у зв’язку з чим 8 січня Державна екологічна інспекція була змушена звернутися до прокуратори Волинської області з офіційним листом щодо спростування поширеної недостовірної інформації, пише Інтернет-видання Волинь infa.

Журналісти видання попросили головного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександра Ткачука розповісти про ситуацію, яка склалася навколо обміління перлини Волині – озера Світязь:

Читайте також: У Держекоінспекції відкидають звинувачення прокуратури у діях, що могли призвести до обміління Світязя

 «Ми не проводимо оцінку впливу на довкілля, її  проводить Служба охорони навколишнього природнього середовища Волинської облдержадміністрації або Міністерство охорони  навколишнього природнього середовища. Ми є контролюючий орган, який перевіряє,  якщо є наявний  суб’єкт господарювання та чи підпадає він під оцінку впливу довкілля чи ні.

Державна екологічна інспекція не має повноважень здійснювати оцінку впливу господарської діяльності на довкілля. Якщо хтось інший не здійснив перевірку  – ми можемо призупинити діяльність підприємства, змусити провести оцінку довкілля. Ми її самі не проводимо, це не наша компетенція. Я це вкотре на цьому наголошую журналістам»,  – розповідає Олександр Ткачук.

Олександр Ткачук
Олександр Ткачук

Як відомо,  прокуратура Волинської області без будь-яких правових підстав прямо вказала, що в рамках кримінального провадження встановили, що посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання, не дослідивши при цьому, які саме органи, уповноважені проводити процедуру оцінки впливу на довкілля.

Читайте також: Чому в пошуках крайнього в обмілінні Світязя влаштували «полювання на відьом»

Відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» до органів, які уповноважені проводити процедуру оцінки впливу на довкілля,  належать Мінприроди та відповідні структурні підрозділи обласних державних адміністрацій.

«Нас звинувачує прокуратура, що ми не призупинили дії цього суб’єкта господарювання, який займається вирощуванням лохини. На жаль, ми цього підприємства не перевіряли, але, враховуючи резонансність справи,  ще з минулого року знали, що це питання «на слуху» у депутатів обласної ради та громадян. В минулому році, згідно з законодавством України, внесли його до плану перевірок підприємств на цей рік, тому відповідно усі ці перевірки будуть здійснені у травні та червні. Тоді стане відомо, чи там є порушення щодо вимог природоохоронного законодавства, чи немає», – зазначає посадовець.

плантація лохини «Волинської ягідки»
плантація лохини «Волинської ягідки»

Чи відомо Вам, що підприємство «Волинська ягідка» не має належних документів та спецдозволів для повноцінного функціонування підприємства?

Читайте також: Чи винне підприємство «Волинська ягідка» в обмілінні Світязя

Жодних документів у «Волинській ягідці» не перевіряли. Ми їх включили в план перевірок на 2020 рік. Незаплановані перевірки теж вбачають порушення законодавства і якщо я піду щось перевіряти, то це може бути стати втіленням  загрози, а саме провадження санкцій прокуратури у перевищенні службових повноважень.  Також існує перевірка про скаргу громадян.

За минулий рік скарг від громадян щодо діяльності «Волинської ягідки» не надходило. І якщо правоохоронні органи залучать нас в рамках кримінальної справи для перевірки цих суб’єктів господарювання, то ми будемо діяти разом з ними. Я думаю, якщо порушена кримінальна справа по факту, то це означає, що будуть перевіряти усіх дотичних до цієї справи: хто дав дозвіл на землю, хто провів оцінку впливу на довкілля, хто дав дозвіл на копання водойм, чи дала дозвіл Служба інспекції праці тощо.

Я вважаю, що обміління сталося внаслідок кліматичних змін. Можливий вплив і Хотиславського кар’єру. Туди їздили депутати обласної ради і працівники Шацького нацпарку. Розробка розрахована на три етапи, але є інформація, що вона вже на першому етапі була призупинена. Такі дослідження були проведені білоруськими вченими. Вплив Хотиславського кар’єру на водність озер можливий на другому етапі, коли буде нижче 20-ти метрів і коли є загроза, що підземні горизонти  можуть піти туди з близьких озер, що розташовані на Волині. Однак все це можуть підтвердити тільки науковці, зокрема Інститут водних ресурсів України, Київський інститут.

Сьогодні Волинська обласна рада виділила кошти Інституту водних ресурсів України з обласного фонду  для проведення моніторингу. Окрім того, депутати Верховної ради розглядали це питання на Комітеті Верховної Ради. Зокрема, що стосується нас, Інспекцією було включено до плану здійснення заходів державного нагляду (контролю)  у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення  і охорони природних ресурсів на 2020 рік ряду суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території  Шацького району.

При цьому враховано пропозиції, викладені в Рекомендаціях щодо питання обміління Шацьких озер (схвалені рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування від 26. 11.2019 №15/7)», – наголошує Олександр Ткачук.

Зазначені звернення щодо проведення позапланових перевірок підприємств, які займаються вирощуванням ягід, до Інспекції в 2019 році не надходили.

ставки для поливу лохини
ставки для поливу лохини

 «Якщо вчені доведуть, що обміління Світязю виникло внаслідок кліматичних змін, тоді Верховна Рада матиме можливість виділити кошти з Державного фонду на вирішення цих екологічних проблем. Зокрема – копати канали, робити певні шлюзи Шацьких озер, аби втримати воду, щоб вона не «втікала». 

На мою думку, основною помилкою є те, що у Радянському Союзі  зробили широку меліоративну систему по Шацькому району та по всій Україні. Можливо, вчені це дослідять.  Основне джерело – це Бог, який посилає нам опади. І ось ми маємо результат, Світязь потроху наповнюється. На сьгогодні – до 10 см зріс рівень води», – додає посадовець.

За висновками Інституту, робоча група визначила головні чинники негативного впливу – зміна клімату, неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем, а також можливість негативного впливу на обміління Шацьких озер, в т.ч. на зневоднення всього західного Полісся, білоруського родовища «Хотиславське».

«Вам відомо, хто дав дозвіл на землю?»

«По-перше, оцінку впливу на довкілля проводить управління природоохоронного середовища, якщо воно проводило, значить звідси вже і поштовх на дозвіл. Є структури, які надають дозвіл на виділення земельної ділянки.  Це може бути районна адміністрація, органи місцевого самоврядування, Світязька сільська рада, може бути також погодження з Шацьким національним парком, органами Держгеокадастру, який дає дозволи на землю».

Олександр  Ткачук розповів, що  на вирощування лохини виділили чимало бюджетних коштів, а тому й не дивно, що правоохоронні органи  теж цікавить використання бюджетних коштів. Це більш правдиво,чому саме зараз перевіряють «Волинську ягідку».

«Я не думаю, що «Волинська ягідка» впливає на обміління Світязя, це інформація фейкова. Якщо прокуратура сьогодні повідомила цю інформацію та зробила таке гучне повідомлення, то нехай відповідає. Мені на Різдвяні свята телефонували усі засоби масової інформації.  Я писав пояснення навіть Міністра екології на рахунок того, чому була порушена кримінальна справа. В будь-якому випадку ми подали на спростування», – розповідає начальник Держекоінспекції у Волинській області.

На запитання щодо можливих  корупційних дій  Держекоінспекції у Волинській області, інспектор відповів, що працівники цього підрозділу стовідсотково не задіяні у жодних корупційних схемах, оскільки вони нічого не перевіряли.

«Які Ваші подальші дії?»

«Ми готові співпрацювати з усіма правоохоронними органами, якщо нас будуть залучати до цієї справи.  Ми виділимо своїх працівників і перевіримо усі разом, хто винен у цій масштабній ситуації і поставимо всі крапки над «і». Зокрема, мова йде про порушення  природоохоронного законодавства щодо підприємства, яке вирощує лохину. А щодо обміління Світязю, я б не робив поспішних висновків, що причиною можуть бути подібні речі. Висновки за науковцями та Комісією,» – заявив еколог.

Як відомо, до складу Постійної  комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів входять чимало представників  управління екології та інші посадовці, включаючи Олександра Ткачука.

Начальник Державної екологічної інспекції додав, що місцеве населення теж «попало під роздачу», бо бере воду з підземних горизонтів для пиття, це теж фактор, але постає питання:  хіба можливо зачинити свердловину і не дати людям води.

Відповідно до цієї  резонансної історії журналісти видання Волинь infa поспілкуватися і представником підприємства «Волинська ягідка» Сергієм Маїлом.

На його думку, основною причиною обміління Світязю є саме  клімат. Нагадаємо, до тієї ж думки схильний  і Олександр Ткачук.

Сергій Маїло
Сергій Маїло

«На Вашу думку, що спричинило обміління Світязю?»

«Я не спеціаліст, але вплив Хотиславського кар’єру теж присутній. Проте, в 70-х роках проводилася меліорація. Вона була проведена для осушення території. Чи доречно вона була зроблена, мусять вирішити науковці».

«Подейкують, що  «Волинська ягідка» не має усіх дозволів на  повноцінну діяльність підприємства?»

«Дозволи є. Проєкт , який ми мали розробити – розробили. Я не розумію, чому саме наше підприємство звинувачують, адже у Шацькому район існує чимало підприємств, які працюють в подібній сфері, але основна увага до нас. На рахунок дозволів: проєктна документація в нас розроблена.
Щодо надр води – ми використовуємо їх згідно з чинним законодавством.

Наше завдання – виростити ягоди та довести свою справу до кінця.
Науковці вже були, і вони усе проаналізували та вивчили.  Особисто для себе, перед започаткуванням нашої справи брав виписки в Світязі, а саме в метеорологічній станції у 2016 році. За останні п’ять років рівень ґрунтових вод впав на 0,83 м. Якщо порівнювати сусідні області, а саме Житомирську та Вінницьку, то їх  «заливало», а у нас опадів не було.

Зараз у нас зима, але опадів знову немає. Коли ми спостерігаємо, що пройшов дощ, то десь рівень все-таки у озерах піднімається. Проблема тут глобальна та державного рівня. Клімат ми не змінимо, як би ми цього не хотіли, але мусимо спільно прикласти максимальні зусилля, аби зберегти озеро  та вийти гідно з ситуації. Повторююсь, що основною причиною є меліорація. Необхідно зробити її правильно, щоб забезпечити рівень води».

«Якщо науковці доведуть причетність вашого підприємства до обміління Світязю, якими будуть Ваші дії?»

«Я твердо переконаний, що жодне підприємство в Шацькому районі, яке займається подібним видом діяльності, не має впливу на обміління Світязю. Ні для кого не є секретом, що Світязь мілів і раніше. Якщо науково буде доведено, що саме наше підприємство спричинило цю трагедію, ми готові припинити діяльність», – зазначив Сергій Маїло.

Коментарі
11 Січня 2020, 16:43
Білоруси, кар'єр, ну ясне діло бариг вигорожує, бабоси треба відпрацьовувати. Хоч би поїхав в Республіку Білорусь і подивився рівень в їх озерах, а конкретно в Малоритському районі
11 Січня 2020, 17:13
"Ми не перевіряли але впевненні...."це що ,авторитарна совецкратія???? ВИ ЗАРПЛАТНЮ за що получаете ???Де ваші діі,підкріплені фактами а не пуста тавтологія???Коли за ж..у взяли то тепер канешно екологія "невинуватая" ...
11 Січня 2020, 17:52
Корумпованого до кості пройдисвіта Ткачука на поліграф в обов'язковому порядку,а до Маїла,доки не пізно припиніть свою ганебну не законну діяльність,доки не пізно
11 Січня 2020, 20:58
Дивно, стільки часу немає документів підприємство "Волинська ягідка" і до цього часу ніхто їх не перевіряв.....( добре все проплачено). А запланована перевірка в 2020 році лише, інтернет кишить скаргами громадян стосовно цього підприємства, а в Держекоінспекції скарг не чують.....
11 Січня 2020, 21:33
Знаю Ткачука особисто,заявляю що це підла і абсолютно непорядна людина,якій плювати на Шацьке поозерья.Він це довів коли працював у національному парку
12 Січня 2020, 01:36
Тянуть час. Брешуть. Ну ну.<br/>За екологічну катастрофу на Шацьких озерах, Ткачука на 10 років в тюрму. <br/><br/>А директор Маїло каже людям і.журналістам що ви бачете ставки а він бачит резервуари з водою))) Він бачу великий жартівник. Ну ну<br/><br/>Волинська ягідка припинить діяльність. Ні Волинська ягідка і.всі.що причетні до цієї катастрофи заплатять стільки скільки необхідно щоб все відновити і звичайно тюрма
12 Січня 2020, 11:28
90 коштів з бюджету на ті ягідки пішли ! що ви хочете - вигороджуватимуть до останнього патрону
12 Січня 2020, 11:42
Немає опадів тому немає води що ж тут не ясно. Якщо рівень у річці З. Буг упав то теж ягідка винувата?
12 Січня 2020, 12:08
Ткачук прямо якийсь віщун)))<br/>Без жодних перевірок та аналізу каже що лохинщики не винні)))<br/>А факти свідчать про інше.<br/>1. В 2018 почали масово поливати лохини і в 2019 вже вода в озерах пропала.<br/>2. Лохини беруть підземні води як і всі Шацькі озера.<br/>3. Клімат винний, а озера катастрофічно поміліли лише навколо лохин. По всій решта Західній Україні озера не міліють. <br/>4. Розрахунки показали, що для лохин потрібно 1.2 млрд літрів води в рік. А мешканці і відпочиваються в рік використовують не більше 50 млн літрів, в 40 раз менше. І тому раніше без лохин озера відновлювались.<br/>5. А науковці професори університетів кажуть що лохинщики винні .
12 Січня 2020, 13:50
Чому пропускаєте коментарів шачан???<br/>Хтось дав вказівку???
12 Січня 2020, 19:37
Берегова лінія Середземного моря в районі турецьких туристичних курортів відійшла в глиб моря на 5 кілометрів, бо Волинська ягідка посадила новий вид лохин, які живляться морською водою)))) .<br/><br/>Туристів вже не має 3 рік))
12 Січня 2020, 19:37
А чому директора парку не притягнуть до відповідальності??,вона ж тут чесала весною,що &amp;quot;всьо в нормі&amp;quot;,реально на крімінал тягне....
12 Січня 2020, 19:49
Всесвітньо відомі Хорватські Плітвіцькі озера пропали, бо Волинська ягідка посадила поблизу них лохин)))<br/><br/>Міліони туристів вже не їдуть подивитись на красу цих озер, в яких навіть купатись заборонено. Туристів вже не має 5 рік))<br/><br/>Хорвати в захваті від Волинських бізнесменів))
12 Січня 2020, 20:19
Ти правий, якби то зробили Волинські лохинні бізнесмени в Туреччині, то гарячі турецькі голови порвали їх на молекули і атоми)))
12 Січня 2020, 21:43
Про Туреччину то напевно Маїло написав,бо таке збочене почуття гумору тільки у нього.Молодець циркач.
12 Січня 2020, 22:31
Розікрали все, що було створено в СРСР, то почали красти вже Богом дане?
03 Лютого 2020, 19:54
Я ГЛИБОКО ПЕРЕКОНАНИЙ ЩО ТІЛЬКИ ВИКОРЧУВАНА ЛОХИНА НАПОВНИТЬ СВІТЯЗЬ ВОДОЮ
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39