«Йде боротьба за наші душі і за наші гроші», – жителька Грабова про церковний конфлікт

18 Червня 2019, 12:00
4466

До редакції Район.Шацьк з листом звернулася жителька села Грабове Євгенія Янчук, в якому висвітлила свою точку зору на церковний конфлікт у селі.

Нагадаємо, 10 березня релігійна громада на зборах висловила бажання перейти до ПЦУ. 120 жителів села підписалися за перехід. На самих зборах із 39 присутніх грабівчан за перехід проголосували 31, восьмеро – утримались. А вже 12 березня громаду офіційно прийняли у клір Володимир-Волинської єпархії Православної церкви України. Настоятель відмовився переходити у ПЦУ разом із громадою. 

2 червня представники громади ПЦУ, маючи на руках усі необхідні документи про статус церкви, після таїнства хрещення, яке звершував настоятель Дмитрій Ковальчук, прийшли до храму, аби повідомити священику, що церква офіційно перейшла в ПЦУ. Діалог закінчився конфліктом і шарпаниною. Згодом Дмитрій Ковальчук розповів на одному з церковних інтернет-ресурсів, що його жорстоко побили прихильники ПЦУ.

Читайте також: Грабове: чи було біля церкви «жорстоке побиття» священика

На наступну неділю відбулися ще одні збори, на яких прихильникам ПЦУ не вдалося відстояти своє право молитися в українському храмі.

Лист, написаний активісткою з села Грабове після останніх зборів, подаємо без змін.

«Події, що відбуваються навколо Свято-Іллінського храму в с. Грабове, викликають неоднозначні і невеселі роздуми. Сусід повстав на сусіда, родич ображає родича. Йде боротьба за наші душі і за наші гроші. Священики Московського патріархату навідріз відмовляються від МП, залишаючи назву УПЦ. Можливо, це тільки я не знаю, коли ж відбулася подія від’єднання від МП, то просвітіть. Але ще пам’ятаю, як читала канон на честь «царственных мучеников» (сім’ї царя Миколи ІІ) разом з отцем Димитрієм, як рівноапостольна княжна Ольга (пам’ять 24 липня) в «Полном православном молитвослове», виданому Святою Успенською Почаївською лаврою в 2008 році, іменується «Святой равноапостольной княгиней Российской Ольгой».

І жодної згадки про Іова і Амфілохія Почаївських. Не дивуюся, коли люди старшого покоління не знають історії України. Нас перенаситили історією КПРС. Але коли молоді особи говорять про зміну віри, а не підлеглості, це не смішно.

Святі отці, не ображайте людей заради своїх хлібосольних місць. Не називайте Вселенського Патріарха турком (донедавна зверталися Ваша святосте) тільки через те, що не змогли підкупити, як інших.

Багатовікова боротьба українського народу за свою церкву завершилася наданням Томосу. Але наші яничари не здатні цього зрозуміти. Повторюю, важко переконати в чомусь старших людей. Але коли вчитель української школи, працівник культури, працівники військових формувань стають на сторону проросійського попа, то яке майбутнє України? Чого навчать наших дітей і внуків? Яничарству! Передивіться серіал «Роксолана» і зрозумієте.

Не так давно настоятель храму отець Димитрій  Ковальчук частину літургії вів українською мовою, а ми, хористи, співали «Господи помилуй». Хто чи що так вплинуло на нього, що ті, на кого він так «уповав» і кого нібито поважав, стали п’яницями і блудницями? Від кого і за яким правом закриваєте церкву і б’єте свої руки? Щоб сповідати православних, потрібно самому дотримуватись Божих заповідей, особливо «возлюби ближнього свого», «не жадай жінки ближнього свого» і т. д. Моє особисте бачення виходу із ситуації: отцю Димитрію треба нас покинути, як такому, що не сконсолідував, а роз’єднав громаду. Прихильникам МП потрібно зрозуміти, що не тільки ті, хто давав більше грошей, а й ті, що вкладали фізичну силу в будівництво храму, хто збирав пожертву на храм, мають право молитися в ньому. Просимо представників держави України забезпечити право новоутвореної православної громади Свято-Іллінського храму ПЦУ, зареєстрованої Волинською ОДА. Ми не є прихильниками насилля і не збираємо родичів з навколишніх сіл, не звозимо їх крутими машинами на збори.

Ті, хто не змінює підлеглості, мають право утворити нову громаду і зареєструвати її в установленому порядку. Однодумства, як бачите, у громади немає, і раніше оформлені документи на УПЦ не дійсні. Розлучення відбулося. Пора міняти паспорти або штампи в них, а також ділити майно. Вийти з цього процесу потрібно достойно.

Євгенія ЯНЧУК, с. Грабове

Читайте також:

120 православних Грабова заявили про бажання перейти до ПЦУ

Релігійна громада Грабова приєдналася до Православної церкви України

Коментарі
18 Червня 2019, 15:13
тупаки..забули про Бога -підлеглість визначають...під кого лягти ..чи під порашена з наріком ..чи під кіріла з путіним..про Бога ніхто і не згадує...за болгарку ножовку сокиру ..і на сусіда ...повний триндець...от вже правий був Ленін -коли казав що релігія то опіум..дійсно так вставило -що про Бога і його заповіді усі забули..
18 Червня 2019, 15:36
Дякую тобі Боже що після ленінсько сталінського ірадянського поневолення в Україні ще залишились люди пДатріоти України а не яничари і користолюбці . Дякую Вам пані Євгеніє за Вашу патріотичну позицію. І
18 Червня 2019, 17:27
Порошенківська церква України продовжує віджимати храми. Якщо не подобається діюча громада, хто ж забороняє створювати свою та будувати свою церкву? А ні! Краще відібрати! Це по Божому?
18 Червня 2019, 21:25
Дякую автору листа за те, що підняла дух, що вселила віру і надію. Дивлячись, скільки навколо нас промосковської вати, стає страшно. Вони і Путіну вклоняться, і церкву потопчуть українську, і мову нашу соловїну віддадуть на поталу кровожерливому "брату" російському терористу-вбивці. І здадуть, безродні, нашу багатостраждальну Україну тому, хто віками мріє про її знищення. Тому, хто вже знищив мільйони наших українців, але ще хоче добити і станцювати на кістках. ДЯКУЮ, пані Євгеніє. Завдяки таким, як ви, Україна живе і має майбутнє.
19 Червня 2019, 21:32
Вам Грабівцям порузумнішати спочатку треба. Яка різниця якою мовою в церкві служать? Ви до Бога прийшли! Чого вас раніше не хвилювало те, яка мова?<br/>Строїте з себе патріотів. А хіба в цьому патріотизм проявляється? На схід ідіть, і там за мову воюйте. Ви такі всі віруючі, а позаочі всіх брудом обливаєте. Жах! До чого ви дійшли?!!!???! Порозумнішайте!
20 Червня 2019, 02:46
НЕ ВИЗНАНА! НІКИМ! Ідіть вже до УГКЦ і не позортесь перед світом!
20 Червня 2019, 02:51
Вже 4 православних церков! Буде 10?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024