Агітбригада «Джерело» Світязького ліцею боронить природу на всіх фронтах

27 Квітня 2020, 12:40
Агітбригада «Джерело» 3329
Агітбригада «Джерело»

Нещодавно світова спільнота відзначила День довкілля. Це не свято, не привід для урочистих заходів, а нагадування людині про те, що її стосунки з природою з кожним роком стають все більш напруженими. Надто згубно впливає наша господарська діяльність на довкілля, ставлячи під загрозу добробут майбутніх поколінь та екологічне здоров’я цілої планети.

В опорному закладі  «Світязький ліцей» 17 років успішно функціонує екологічна агітаційна бригада «Джерело», в якій молодші школярі періодично приймають естафету від випускників. Незмінними в спільноті є лише її завдання: з допомогою творчості доносити до співвітчизників проблеми довкілля і брати активну участь у їх вирішенні, пише газета «Новий погляд+».

1

 

«Наша екологічна агітбригада була створена навесні 2003 року. Саме тоді школярі вперше виступили на урочистостях з нагоди 20-річчя Шацького національного природного парку. Це був досить вдалий старт – піснями, поезією, театральними постановками та вичерпними знаннями про екологічні проблеми краю юні природолюби демонстрували свою готовність долучатися до їх вирішення», – розповідає Ніна Озімок, заступниця директора Світязького ліцею з навчально-виховної роботи, ініціаторка створення та незмінна багаторічна керівниця агітбригади.

3

 

Юним екологам тоді аплодували на різних заходах, дякуючи за актуальний посил і активну громадську позицію, їхні батьки, вчителі, працівники нацпарку, учасники обласного семінару. Учні зрозуміли, яку важливу справу вони затіяли і не роздумуючи приступили до роботи. Адже агітаційна діяльність бригади полягає не лише в теоретичному викладі проблеми, а й у практичному застосуванні знань.

Насправді школярі стали продовжувачами  справи, розпочатої вчителькою біології Галиною Назарук. Завдяки її невтомній і наполегливій праці школа вже багато років має звання закладу зразкового екологічного виховання. Потужний краєзнавчий напрямок розвинула інша вчителька – Ніна Суховій. Це ті наставниці, з яких діти брали приклад.

Стимулом для серйозної роботи також стало те, що діти проживають в унікальній заповідній місцевості, яка має назву «Шацьке поозер’я», біля найглибшого і наймальовничішого озера України – Світязя, нещодавно визнаного одним із семи її природних чудес.

2

 

«Наш Світязь стане кращим, якщо про нього подбаю я», – так звучить одне з гасел юних екологів. І вони дбають про озеро та однойменне село: щороку прибирають від сміття береги водойми, ліси, висаджують у населеному пункті дерева, квіти, організовують акції зі збору макулатури і навіть власноруч створили біля школи невеликий басейн і дендропарк з соснами, дубами, березами. Нині переймаються тим, що Світязь швидкими темпами міліє.

Читайте також:

 Як світязькі школярі сосни садили

Створили штучну водойму і порахували дерева в парку: як учні Світязької школи відзначали День довкілля

2

2

 

«Ще декілька років тому, коли ми висаджували в урочищі «Тополина» 400 беріз, до озера не можна було доступити – береги були повністю в воді. А зараз мілководдя порізане піщаними косами. Все це наслідки глобальних змін клімату, зокрема відсутності дощів», – пригадує Ніна Василівна.

З цієї ж причини на території сільської ради практично зникли три джерела, за якими діти доглядали на початку створення агітбригади.

2

 

Щоб показати школярам альтернативу вирубування новорічних дерев, у навчальному закладі впродовж 5 років створюють на зимове свято екологічну ялинку. До її виготовлення підходять креативно, прикрашають оригінальними натуральними матеріалами. Для прикладу, до 15-річчя бригади на її гілочках вчепили світлини, які відображали роботу спільноти за цей період.

2

 

Під час тижнів екології, а також беручи участь у районних та зональних конкурсах, члени бригади акцентують увагу глядачів на проблемах довкілля рідного краю. Роблять це майстерно, талановито, застосовуючи при цьому свої вокальні, танцювальні, декламаторські та акторські здібності. Сценарії конкурсних виступів завжди пише для учнів Ніна Василівна. В колекції екокоманди є навіть відзняті фільми – це вже ідея і робота дітей. Їхні творчі агітаційні номери і розважають, і навчають, і спонукають до роздумів та дій.

«Якщо після нашого виступу хоча б одна людина задумається над екологічними проблемами краю, то ми працюємо недаремно», – люблять повторювати діти.

Читайте також:

Юні екологи Шаччини презентували на конкурсі свою природоохоронну діяльність

У Шацьку визначили переможця конкурсу екологічних агітбригад

Їхня діяльність щедро винагороджується: після участі в одному з проєктів агітбригада отримала в подарунок форму з емблемою спільноти; за зібрану макулатуру її членам презентували ящик з новенькою паперовою продукцією: зошитами, альбомами тощо. Юних світязян-природолюбів показали в сюжеті на каналі «1+1», коли знімали проєкт «Чиста країна». А найбільш пам’ятним подарунком декілька років тому стала премія в понад тисячу гривень, за яку команді організували незабутню екскурсію в місто Київ.

Юні екологи невимовно радіють кожній мандрівці до цікавих місць. Спостерігають за змінами в живій природі, тваринами і птахами, вивчають багатющий рослинний світ краю озер та лісів. Їхня допомога працівникам Шацького нацпарку під час збору жолудів – корму для диких тварин у зимовий період – є безцінною.

3

3

 

Діти з задоволенням долучилися і до заготівлі насіння з рідкісних дерев дендропарку Шацького лісового коледжу ім. В.В.Сулька. Бо хочуть спробувати висіяти його і самотужки виростити саджанці. А ще в їхніх амбітних планах – завершити облаштування пішохідної екологічної стежки, маршрут якої пролягатиме через територію школи і міститиме інформаційні аншлаги, зацікавлюватиме зупинками в дендропарку, старому фруктовому саду, на спортивному майданчику тощо.

«Територія нашої школи, багата на дерева, декоративні кущі, квіти, окультурена, з лавочками, альпійськими гірками, штучною водоймою стала для мешканців і гостей села одним з улюблених місць для прогулянок у теплу пору року. Екологічна стежка зробить її ще більш привабливою!» – зазначає керівниця агітбригади.

3

 

При нагоді Ніна Василівна називає імена юних членів бригади, які цьогоріч достойно представили школу на районному конкурсі, це восьмикласники Вікторія Натальчук, Світлана Турич, Богдан Марчук, Віолетта Озімок, Настя Токарєва, четвертокласники Марія Кіцун і Дарина Гетьманчук.

В організації заходів завжди допомагають директорка школи Віра Озімок, її заступниця Олена Федун, психологиня Лариса Бобилева, вчитель біології Олександр Оксентюк, трудового навчання – Ростислав Багнюк, організаторка дитячого колективу Тетяна Омельчук.

А в великих шкільних акціях – з прибирання чи озеленення – задіяні майже всі учні і вчителі школи. До процесу виховання екологічно свідомих світязян долучаються Марія Христецька, директорка Шацького нацпарку, працівники цієї ж структури Василь Матейчик і Володимир Кубай; випускник школи, а нині – великий знавець природи Євген Цвид.

3

2

 

З покоління в покоління юні екологи Світязя плекають любов до всього живого, пізнають природу і боронять її на всіх можливих фронтах. Багато з них вже стали професійними біологами, географами, екологами і навіть у дорослому віці займають чітку позицію охоронців довкілля і в такому ж дусі виховують своїх дітей. Серед членів агітаційної бригади «Джерело» немає колишніх, вони завжди готові діяти, бо хочуть залишити прийдешнім поколінням ліси з птахами і тваринами, озера – з водою і рибою, а рідний Світязь зберегти у статусі наймальовничішого озера України і найкращого місця відпочинку.

Читайте також:

 Світязь: школярі хочуть жити в гармонії з природою

Світязькі школярі влаштували акцію в день охорони навколишнього середовища

3

3

3

2

3

3

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
10 Травня 2020, 19:37
Так Мирослава хороше пошим тільки не все Заїдьте в ур Дабовець добра буде вода із криниці куда буде виходить каналізація із Світязя
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024