Загроза коронавірусу, медична реформа і доля Шацької районної лікарні

27 Березня 2020, 12:10
Керівництво лікарні розповіло про найактуальніше 4556
Керівництво лікарні розповіло про найактуальніше

У Шацькій районній лікарні запровадили організаційні заходи з метою запобігання поширенню Covid-19. Жителів району попросили тимчасово відмовитися від візитів до лікарні без поважних причин – до дати закінчення карантину.

Втім, медична установа успішно пристосовується до роботи в умовах нової реальності, спричиненої коронавірусом.  Більше того, з 1 квітня в лікарні очікують на зміни, які відбудуться в межах другого етапу медичної реформи.

Про те, що буде з лікарнею, пацієнтами, оплатою послуг та чи готова установа до прийому хворих з підозрою на коронавірус, розмовляю зі Світланою Крецу, директоркою КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради», та медичним директором Романом Вензловським.

– Спочатку – про гостро-актуальне. Чи готова лікарня до прийому хворих з підозрою на коронавірус?

Роман Богданович: медустанова сьогодні, як і вся країна, на карантині. На цей період ми призупинили планові медичні огляди,  флюорографічні обстеження, видачу довідок тощо і закликали пацієнтів без нагальної потреби не приходити до лікарні. При вході у поліклінічне відділення медпрацівники всім відвідувачам, у яких є важлива причина для звернення до вузькопрофільних спеціалістів, вимірюють температуру безконтактним термометром і просять їх продезінфікувати руки антисептиком.

Якщо у відвідувача є ознаки гострого респіраторного захворювання, його скеровують  до інфекційного кабінету через вхід з вулиці, аби мінімізувати контакт з оточуючими. Там лікар і медсестра оглядають хворого і призначають амбулаторне чи стаціонарне лікування.

В разі виникнення підозри на коронавірус  медичний працівник  проводить пацієнта в палату тимчасового перебування хворого з підозрою на хворобу, інформує про це бригаду екстреної медичної допомоги, яка і доставляє пацієнта в інфекційне відділення КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради».

При вході - температурний скринінг для всіх пацієнтів
При вході - температурний скринінг для всіх пацієнтів

 

– Чи має лікарня необхідні під час дії небезпечного вірусу засоби захисту для медпрацівників і апаратуру для порятунку життя хворого?

Світлана Миколаївна:  на базі терапевтичноговідділення функціонує палата інтенсивної терапії, обладнана всім необхідним. Туди придбали сучасні кардіомонітори, шприцеві дозатори. Також у лікарні є певний запас дезінфікуючих засобів, захисних масок, рукавичок, одноразових халатів, респіраторів для медичних працівників.

Нещодавно отримали від народного депутата Степана Івахіва благодійну допомогу (маски і рукавички). В найближчих планах – придбання апарату штучної вентиляції легень. До речі, один апарат у лікарні є. Він хоч істарий, але справний.

Старий, проте справний, апарат ШВЛ
Старий, проте справний, апарат ШВЛ

 

Читайте також: Шацьк: районна лікарня збирає кошти на апарат штучної вентиляції легень

– Чи вистачає фінансів на апарат штучної вентиляції легень?

Світлана Миколаївна: 300 тис. грн. виділила Шацька районна рада, 200 тис. грн. – Шацька ОТГ. Аби зібрати решту суми, ми звернулися з проханням допомогти до підприємців і небайдужих. Приємно, що люди відразу відгукнулися.

До доброї справи вже долучилися Володимир Назарук, Володимир Шум, Василь Печук, Неля Сацюк, Олена Лікіних, Любов Сіжук, Тетяна Сіжук, товариство «Волинська ягідка», «Вельт-Капітал», відпочинковий комплекс «ЛеМарк», Петро Федонюк, Валентина Курагеу, Степан Натальчук, Світлана Стаднік, Світлана Шковорода, Оксана Гірич, Іванна Щелкунова, Сергій Сидорук, Олександр Наумич, Віталій Олексюк, Валентина Сергійчук, ТОВ «Ринок-Плюс», Аліна Мазурок, працівники Шацького лісового коледжу, Анатолій Ковальчук, Андрій Лівінський, Валентина Монич, ТОВ «Шацький молокозавод», ТОВ «Дана-Шацьк».

При нагоді щиро дякую їм всім за підтримку і нагадую, що процес збору коштів триває.

Як діяти жителям району, в яких проявляються симптоми ГРВІ чи коронавірусу?

Роман Богданович: якщо в хворого лихоманка, кашель, проблеми з диханням, то найперше слід зателефонувати своєму сімейному лікарю, почати чітко виконувати його інструкції і в жодному разі не виходити з дому. На період пандемії в лікарні працює гаряча лінія. Жителі району можуть отримати відповіді на усі питання, в тому числі щодо алгоритму дій у випадку підозри на коронавірус.

Телефони гарячої лінії: 29-074, (097)-07-21-849, (066)-65-82-037 (цілодобово). Також, поза годинами робочого часу вашого сімейного лікаря, інформацію можна отримати  в чергового сімейного лікаря за телефоном: (098)-64-94-383 (цілодобово).


– З 1квітня стартує другий етап медичної реформи. Які зміни відбудуться в Шацькій районній лікарні?

Світлана Миколаївна: гарною новиною є те, що нам таки вдалося, завдяки зусиллям всього колективу та за безумовної підтримки власника, зберегти лікарню. Щодо змін, то ми починаємо працювати за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Відтепер фінансування лікарні залежатиме не від кількості ліжко-місць загалом у лікарні, а від того, скільки пацієнтів користуються її медичними послугами.

До речі, платитиме за послуги не пацієнт, а Національна служба здоров’я України за встановленими тарифами. Але тільки за визначеними пакетами – переліком медичних послуг та необхідних лікарських засобів, в межах певного виду медичної допомоги. До них встановлюються єдині умови закупівлі, тип тарифу та базова ставка. Щоб отримувати гроші, лікарня повинна надавати до електронної системи охорони здоров’я звіт про надані медичні послуги та обсяг використаних ліків і інших засобів.

1
Сучасний кардіомонітор
Сучасний кардіомонітор

1
Езофагогастродуоденоскоп (діагностичний/ із взяттям біопсії та гістологічним дослідженням)
Езофагогастродуоденоскоп (діагностичний/ із взяттям біопсії та гістологічним дослідженням)

 

– Як розуміти фразу «вдалося зберегти лікарню»?

– Щоб укласти договір з НСЗУ, ми мали під’єднатись до електронної системи охорони здоров’я, закупити медичне обладнання і забезпечити лікарню висококваліфікованими кадрами, тобто відповідати всім вимогам, які висувала служба. Відомо, що Шацька районна лікарня як суб’єкт господарювання стала самостійно функціонувати  тільки з серпня 2018 року.

Над матеріально-технічним забезпеченням та укомплектуванням лікарським персоналом посилено працювали упродовж усього минулого року. На сьогодні лікарня відповідає всім вимогам НСЗУ і вже отримала підтвердження по чотирьох пакетах послуг, за які буде платити служба здоров’я. Це, зокрема, амбулаторно-поліклінічна допомога; стаціонарна допомога дорослим і дітям без хірургічних втручань; езофагогастродуоденоскопія та колоноскопія (діагностичні/ із взяттям біопсії та гістологічним дослідженням).

Колоноскоп з відеоспостереженням
Колоноскоп з відеоспостереженням

 

– Якісні послуги неможливо надати без сучасного і високотехнологічного медичного обладнання. Чи є воно в Шацькій лікарні?

Роман Богданович: за кошти державного і районного бюджетів ми придбали новітні езофагогастродуоденоскоп та колоноскоп з відеоспостереженням, кардіомонітор, два холтери (добове моніторування): ЕКГ та артеріального тиску. В найближчих планах – купити ще один кардіомонітор, кисневий концентратор та біохімічний аналізатор.

– Яка ситуація з медичними кадрами?

Світлана Миколаївна: через рік  до нас на роботу прийдуть два сімейні лікарі, травматолог, хірург, педіатр і терапевт. Всі вони  навчаються  в інтернатурі. Відповідно дбаємо про те, щоб забезпечити їх житлом. За фінансової підтримки районної влади відбувається реконструкція приміщень старої лікарні, де в перспективі буде облаштований гуртожиток для медпрацівників: дві квартири і чотири кімнати.

3

– Чи вдасться зберегти в лікарні існуючу кількість ліжко-місць і чи планується скорочення штату працівників?

– Повторюся, таке поняття як «ліжко-місце» на сьогодні не має ніякого значення.  Оплата відбуватиметься за пролікований випадок, і ліжко-місць буде стільки, наскільки буде на них попит. Щодо штату працівників, то їхня кількість залежатиме знову ж від того, скільки лікарня надаватиме медичних послуг і скільки працівників потрібно для цього залучити. На сьогодні ж ми, навпаки, не скоротили, а розширили штат медиків: на роботу додатково прийняли два кардіологи,  лікаря функціональної діагностики, ортопеда-травматолога, окуліста та ендоскопіста.

– Правда, що з 1 квітня пацієнти, які не мають підписаних медичних декларацій з сімейним лікарем, не будуть отримувати гарантованого пакету безкоштовних послуг?

– Так. Національна служба здоров’я України буде оплачувати медичні послуги у лікарнях вторинного і третинного рівня лише за скеруванням сімейного лікаря. Якщо ж останній не направить пацієнта до профільного спеціаліста або людина сама, без направлення, захоче лікуватися в іншому місці, тоді ця послуга буде для неї платною. До речі, в Шацькому районі не підписали декларацій близько 3 тисяч осіб.

– Дякую за розмову!

3

Палата для тимчасового перебування хворих із підозрою на коронавірус
Палата для тимчасового перебування хворих із підозрою на коронавірус

 

Розмовляла Мирослава ЦЮП’ЯХ

Читайте також:

Особливий стан у Шацькій районній лікарні: що робити пацієнтам з ознаками ГРВІ чи коронавірусу

Уродженка Шацька, котра живе в Італії, просить земляків дотримуватися карантину

Вчитель Піщанської школи відзняв відео про світові епідемії і коронавірус

Рекомендації для осіб з підозрою або COVID-19, які перебувають вдома у самоізоляції

 

 

Коментарі
27 Березня 2020, 23:42
А чому вони не в масках? Де маски?
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024