Особливий стан у Шацькій районній лікарні: що робити пацієнтам з ознаками ГРВІ чи коронавірусу

23 Березня 2020, 19:00
При вході в лікарню - температурний скринінг для всіх пацієнтів 6241
При вході в лікарню - температурний скринінг для всіх пацієнтів

У Шацькій районній лікарні запровадили особливий стан у зв’язку із поширенням на території  України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом СОVID-19.

Жителів району попросили відмовитися до 3 квітня, ймовірної дати закінчення карантину, від візитів до лікарні.

На час мого приходу в медустанову як журналістки видання Район.Шацьк приміщення направду було напівпорожнє. На вхідних дверях – табличка з рекомендацією для пацієнтів з ознаками ГРВІ, аби заходили в лікарню з іншого боку.

В приміщенні мені виміряли температуру безконтактним термометром (процедура скринінгу є обов’язковою для всіх відвідувачів), попросили продезінфікувати руки антисептиком і зняти верхній одяг.

1

1
При вході - температурний скринінг для всіх пацієнтів
При вході - температурний скринінг для всіх пацієнтів

Обов'язкова процедура - дезінфекція рук
Обов'язкова процедура - дезінфекція рук

 

Метою мого візиту до лікарні була розмова з керівництвом медустанови на тему її готовності до прийому хворих з підозрою на коронавірус. Спілкування передбачало невеликий екскурс приміщенням, тому найперше мені запропонували вдягнути бахіли, захисний головний убір і одноразовий халат.

2
Екскурс лікарнею - лише в захисному одязі
Екскурс лікарнею - лише в захисному одязі

 

Як зазначив Роман Вензловський, медичний директор КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради», установа знаходиться не в першій, а в другій черзі з надання допомоги інфікованим хворим, оскільки не має інфекційного відділення.

Втім, в лікарні на базі терапевтичного відділення функціонує палата інтенсивної терапії, обладнана всім необхідним. Туди придбали сучасні кардіомонітори, дозатори. Також у лікарні є достатня кількість дезінфікуючих засобів, захисних масок, рукавичок, захисних костюмів, одноразових халатів, респіраторів для медичних працівників тощо.

1

 

Нагадаємо, Шацька районна лікарня отримала від народного депутата Степана Івахіва першу партію благодійної допомоги (захисні маски та рукавички) для боротьби з поширенням коронавірусу.

В найближчих планах медустанови – придбання апарату штучної вентиляції легень, орієнтовна вартість якого 600 тисяч гривень. До речі, один апарат у лікарні є. Він хоч старий, але справний. На кошти з районного бюджету хочуть купити набір для діагностування коронавірусу, який коштує понад 9 тисяч гривень.

1
Старий, проте справний, апарат ШВЛ
Старий, проте справний, апарат ШВЛ

 

До слова, депутати Шацької райради на позачерговій сесії проголосували за виділення з районного бюджету 100 тисяч гривень на придбання дезінфікуючих та інших засобів для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району в зв’язку з епідемією.

Читайте також: Шацьк: районна лікарня збирає кошти на апарат штучної вентиляції легень

Лікар показав маршрут (з двору, не через центральний вхід), яким пацієнти з ГРВІ чи підвищеною температурою потрапляють до інфекційних кабінетів. При цьому їхній контакт зі здоровими людьми є неможливим. Як розповів Роман Богданович, у кабінеті на них чекають лікар і медсестра. Вони оглядають хворого і призначають амбулаторне чи стаціонарне лікування.

1
Роман Вензловський показує вхід з двору до інфекційного кабінету
Роман Вензловський показує вхід з двору до інфекційного кабінету

 

В разі виникнення підозри на коронавірус лікар проводить пацієнта в палату для тимчасового перебування таких хворих, інформує про це бригаду екстреної медичної допомоги, яка і доставляє його в інфекційне відділення найближчої лікарні.

1
Палата для тимчасового перебування хворих із підозрою на коронавірус
Палата для тимчасового перебування хворих із підозрою на коронавірус

2
В кожній палаті лікарні - засоби дезінфекції та інструкції з їх застосування
В кожній палаті лікарні - засоби дезінфекції та інструкції з їх застосування

 

На період карантину в лікарні призупинили планові медичні огляди, вакцинації, флюорографічні обстеження, видачу довідок тощо. Керівництво КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» звертає увагу шачан на те, що самоізоляція та уникнення контактів – це найефективніший спосіб захисту від коронавірусу.

Тому просить залишатися вдома, не панікувати і обов’язково телефонувати своєму сімейному лікарю перед тим, як іти до поліклініки, а також при появі перших симптомів ГРВІ, грипу чи коронавірусу (лихоманка, кашель, проблеми з диханням).

1
Аптека в умовах карантину працює в звичному режимі
Аптека в умовах карантину працює в звичному режимі

Мішок дихальний реанімаційний (ручний)
Мішок дихальний реанімаційний (ручний)

1

1
Дезінфекційні засоби
Дезінфекційні засоби

 

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
24 Березня 2020, 00:59
Чому ніде не опублікують ПІБ сімейного лікаря і номер телефону до нього? Така практика застосовується в інших лікарнях.
24 Березня 2020, 15:19
Порівняно з іншими лікарнями країни в нас непогано підготувалися. Хай омине нас всіх ця біда.
24 Березня 2020, 22:18
Мобільний номер до вашого сімейного лікаря вказаний у вашій декларації, яку ви заключили, де і прописані ПІП того ж самого вашого сімейного лікаря.
29 Березня 2020, 16:49
Все гарно до поступлення першого хворого,якого негайно відправлять додому на спостереження,або в Любомль в інфекцію і перехрестять за ним дорогу.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024