Пульмо – село з великим туристичним потенціалом

01 Жовтня 2020, 10:50
4294

Пульмівська сільська рада – одна з тих територій, чий ресурс та потенціал ще не на повну потужність задіяний для її повноцінного розвитку. І хоч на всі чотири села діє лише одна Пульмівська школа, дитсадок, два ФАПи та амбулаторія, районній раді доводиться вишукувати кошти у бюджеті на їх утримання та розвиток.

Чим живуть в селах Пульмівської сільради, що буде із закладами сіл після виборів та завершення процесу децентралізації, як у школах реалізували проєкти місцевих ініціатив – з'ясовував минулого тижня на виїзному прийомі громадян голова Шацької районної ради Сергій Карпук. Разом із ним у селах Пульмівської сільради побували начальниця Шацького бюро правової допомоги Роксолана Цвид та начальниця відділу освіти, молоді та спорту Людмила Єрофєєва. 

Читайте також: Грабівська сільська рада: чим живуть найвіддаленіші села району

Належне функціонування та матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів завжди були у пріоритеті районної влади та відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА. Завдяки конкурсу проєктів місцевих ініціатив, започаткованих декілька років тому районною радою та активним учасником яких стала Пульмівська школа, вдалося реалізувати 5 проєктів на суму більше 260 тисяч гривень: оновити повністю інвентар у кабінеті військово-патріотичного виховання, закупити та встановити мультимедійний тир, шкільні меблі та оргтехніку для учнів 5 класу, придбати інтерактивну дошку. Також серед успіхів – капітальний ремонт харчоблоку школи, кошти на які виділили із залишків освітньої субвенції. На завершальному етапі  ремонтні роботи в актовому залі школи, де оновили сцену, стіни, освітлення, жалюзі, замінили двері, встановили проєктор.


Читайте також: Піща – село, де триває велике будівництво

«Сьогодні ми побачили, що недарма запровадили конкурс місцевих ініціатив серед навчальних закладів. Те, як оновлюються школи, заслуга ініціативності та активності педагогічних колективів і батьків. Сподіваюся, що і в майбутньому така практика буде тривати»,  зазначив Сергій Карпук.

У Пульмівському дитсадку за останні роки провели ремонтні роботи, зокрема, фасаду, перекрили дах, замінили унітази в групах. Наразі в дитсадку є потреба замінити підлогу та огорожу, провести теплу воду у групи.

1

Що буде з апаратом Пульмівської сільської ради – запитували у Сергія Карпука на виїзному прийомі працівники органу місцевого самоврядування. Вони занепокоєні, що після об’єднання залишаться узагалі без роботи, а як і коли мають попереджати працівників про звільнення – теж немає конкретики.

Читайте також: Пулемець – село, в якому є чим похвалитися і що показати

«В тому, яким чином юридично має відбуватися процес приєднання – дійсно немає чітких інструкцій на законодавчому рівні. Найближчим часом фахівці офісу реформ мають приїхати в громаду та прояснити ситуацію, як будуть створюватися ліквідаційні комісії, хто повинен входити у їх склад, хто має залишитись працювати на місцях та інші юридичні нюанси. Не можу обіцяти й того, що усі працівники апарату сільської ради залишаться на своїх посадах, бо не звик обнадіювати людей даремно. Однозначно скажу, що в селі буде староста, адміністратор від ЦНАПу та землевпорядник»,  зазначив Сергій Карпук.

Серед проблем, з якою наразі стикаються у Пульмівській сільраді – земля. Власники земельних ділянок на новому кварталі не сплачують земельний податок до бюджету сільської ради, бо ж надавалися вони у власність за межами населених пунктів рішенням Держгеокадастру. І чи перейдуть ці землі після об’єднання одразу ж у підпорядкування ОТГ і чи йтимуть податки у бюджет громади – теж питання.

Не оминув увагою голова райради Пульмівську амбулаторію, ремонт якої має розпочатися найближчим часом та на що, відповідно до тендерних пропозицій, мають використати 5 мільйонів гривень (передбачено утеплення фасаду, ремонт опалення, кабінетів амбулаторії).

Потенціалом розвитку села Пульмо є туризм. Відтак у селі в рамках реалізації великого інфраструктурного проєкту проводять каналізування нового кварталу, що прилягає до озера Світязь. Вартість каналізування цієї частини проєкту становить 1 мільйон євро.

За результатами розгляду звернень Сергій Карпук дав відповідні доручення, аби порушені під час прийому питання, розв’язання яких належить до компетенції районної ради, були оперативно вирішені.






1

1




 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024