Відеоблогер закликав рятувати Світязь не словами, а ділом

03 Травня 2020, 17:00
Анатолій Цюп'ящук закликав сконсолідувати зусилля задля порятунку перлини Волині. 8438
Анатолій Цюп'ящук закликав сконсолідувати зусилля задля порятунку перлини Волині.

Відеоблогер зі Світязя Анатолій Цюп'ящук закликав сконсолідувати зусилля задля порятунку перлини Волині.

Сюжет «Куди подався Світязь?» він виклав на Youtube.

За останні кілька років у суспільстві побутувало кілька «стовідсоткових» пояснень зменшення рівня води у Шацьких озерах. Першою виникла версія з розробкою Хотиславського кар'єру в Республіці Білорусь, в який нібито перетікає вода зі Світязя. Після візуального обстеження кар'єру в сусідній державі представниками Державного агенства водних ресурсів України ця версія була відкинута.

Наступними «винуватцями» обміління Світязя призначили підприємство з вирощуваннями лохини, яке почало діяти поблизу Положева. Нібито поливаючи свої платації зі штучної водойми, вони опустили рівень в озері. Але кожен, хто розуміється на гідрології, відзначить той факт, що озеро Світязь відноситься до басейну Західного Бугу, тоді як плантації знаходяться вже в басейні Прип'яті. І навіть якщо б воду брали з самого озера, то при поливі 60 гектарів вони витрачають 40-50 тисяч кубічних метрів води, що не понизило б рівень озера навіть на сантиметр.

Раніше часто до причин обміління відносили активне буріння місцевими жителями водних свердловин з подальшим використанням великих об'ємів води, але й цю версію неодноразово заперечували експерти. Враховуючи той факт, що більша частина поповнення озера відбувається завдяки опадам, можна стверджувати, що процес глобального потепління почав активно впливати і на нашу місцевість. Адже навіть в ті періоди, коли опадів випадає достатньо, вони майже відразу випаровуються.

Тому нам в цій критичній ситуації, коли улюблене місце відпочинку тисяч українців, а для багатьох і об'єкт, що дозволяє забезпечувати сім'ю засобами для існування, потрібно не розривати в суперечках, а консолідуватися для порятунку перлини Волині.

Тому що, на жаль, далі розмов справа не йде. Зокрема, яскравий приклад: минулорічний збір підписів під петицією на сайті Президента для привернення уваги до проблеми державних органів влади, яка так і не набрала 25 тисяч.

Дикунські дії місцевих, що призвели до псування шлюзів на каналах, що ведуть до озера, показали нехтування долею озер заради власних інтересів чи банально для розваги.

Тому не будьмо байдужі, піклуймося про свій край, вірмо в краще!

Читайте також:

Задля порятунку Світязя: виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем

Чужі на своїй землі, або хроніки депортації – відеоблогер зі Світязя записав сюжет на актуальну тему

«Все пропало чи ні?» – житель району відзняв пізнавальне відео на тему коронавірусу

Вчитель Піщанської школи відзняв відео про світові епідемії і коронавірус

Коментарі
03 Травня 2020, 21:33
Нешановний низькоморальний &amp;quot;блогер&amp;quot;.<br/>Для лохин потрібно 300- 500 млн літрів підземних вод в рік, якими живляться всі Шацькі озера.<br/>Мешканці району і туристи використовують 40 млн. літрів.<br/>В десять раз менше. І природа це ще може відновити.<br/>Волинська ягідка активно полилась в 2018, і вода різко впала в 2019.<br/>Не обманюй людей.
03 Травня 2020, 21:34
З таким підходом люди. <br/>Продавайте свої бази, будинки біля озера, кафе, ресторани, базарні місця, магазини, земельні ділянки і так далі поки не пізно якимось лохам. Бо через 3 роки туди можна буде переселяти біженців з Африки і Азії. І то без води їм буде смерть!
03 Травня 2020, 21:35
Хіба не розумно було б, поки мало води, привести до ладу берегову лінію? Абсолютно всі власники баз відпочинку і дач зацікавлені у туристах.
03 Травня 2020, 21:36
50 тисяч щорічних туристів залишають в Шацькому районі і його економіці 50 млн грн (вскредньому по 1 тисячі кожен).<br/>Ягідка яка зареєстрована в Любомилі платить в бюджет Любомиля всього 40 тис грн.в рік<br/><br/>Думайте всі Шацькі люди і бізнесмени, за що у ваших магазинах, кафе, базарах, ресторанах тощо люди будуть купувати товар. Озер не буде, туристів не буде, в місцевих грошей також не буде.
03 Травня 2020, 22:04
Алло гараж, хитромудрий (хитро...ий) журналюга, або відеоблохар, я не помилився, скільки тобі заплатили &amp;quot;лохинщики&amp;quot;, щоб ти &amp;quot;плавно&amp;quot; та дуже &amp;quot;науково&amp;quot;, точніше безграмотно, їх відсторонив від проблеми обміління. Ти розбираєшся в гідрогеології, та гідрології так само, як папа римській в північному сяйві. Не показуй всім людям свою тупість та замасковану зацікавленість в винагороді за цю, написану тобой, на замовлення, нісенітницю.
04 Травня 2020, 00:40
Крокодилячими сльозами озеро не заповнити.
04 Травня 2020, 01:23
Блогер переживає що знову цибулю прийдеться садити і возити на Брест але і садити то вже немає де все в дачах ну не завжди коту масляниця
04 Травня 2020, 01:44
Хочу відео-докази &amp;quot;зацікавленості у винагороді відеоблохара, що пише на замовлення&amp;quot;. Смішно читати подібні коментарі від недалеких людей, які &amp;quot;розбираються&amp;quot;. (А про Вашу безграмотність я б посперечався). Увімкніть критичне мислення нарешті! А не &amp;quot;там мені десь написали, хто винен у процесі обміління озера Світязь&amp;quot;. До вашої уваги, пане Василь, міліє не лише озеро Світязь, а інші озера з групи Шацьких озер. Ніколи не пізно визнавати свої помилки. Відео інформативне та актуальне. Дякую!
04 Травня 2020, 11:12
Тут недавно інфа проскочила про те що &amp;quot;Волинський ягідці&amp;quot; ЗАКОНННО видали дозвіл на відкачування 300000мкуб води щодня!!!!! Вважаю це за плювок і виклик всім жителям Шацька,ганьба керівникам району! За вами нешановні плаче тюрма !!!! Ви неодмінно будете покарані за бездіяльність та корупцію!!!
04 Травня 2020, 18:52
Британські вчені довели, що об'єм води в Світовому океані зменшилась вдвічі через те, що в Положеві поливають лохину!
04 Травня 2020, 18:57
Кількість води в організмі усіх &amp;quot;небайдужих&amp;quot; знизився на 10%, але зріс вміст жовчі)
04 Травня 2020, 19:01
Шановні Хейтери і свідки теорії&amp;quot;Все пропало&amp;quot;. Хотілось б почути від Вас об'єктивного і поетапного розбору знятого відео цим блогером. Бо ці наповнені гнівом і купою образ коментарі більше скидаються на замовні а ніж на коментарі свідомих громадян. Щодо коментаря про відкачування щодня 300000 метрів кубічних води. По ходу Ви &amp;quot;Безнадьога&amp;quot; абсолютно далекі від сільського господарства і потреб у воді для поливу с/г культур. Усереднено на полив 1 га садово-ягідних чи овочевих культур потрібно 20 мерів кубічних води(і то це при необхідності). Множимо на 100 га. Виходить 2000 мерів кубічних на полив. Поливів за сезон орієнтовно 50. Виходить 100000 метрів кубічних на сезон. Про які 300000 метрів кубічних в добу Ви говорите? Надана мною інформація є у відкритих джерелах.<br/> P.S. Давайте ж по справжньому будемо розбиратись в проблемах і викликах, які виникають перед нашим суспільством а не множити ненависть і дезінформацію.
04 Травня 2020, 21:10
І чому я така люблю лохинщиків-депутатиків від бариги Порошенка останні два роки як пропадає Світязь
04 Травня 2020, 21:13
Куди продався блогер-правильна назва замовної статті
04 Травня 2020, 22:29
1. Яка користь Шацькому району від лохин?<br/>2. Скільки міндобрив сиплють під лохини? <br/>3. Чому не висихає мілкий Люцимер?
05 Травня 2020, 00:09
Ти Аарон видно доляху круту маеш з лохин ,дивися не вдавися!!!
05 Травня 2020, 00:50
Чому люди бачать лише те, що хочуть бачити? Складається враження, ніби коментарі взагальному пишуть люди, які навіть не глянули відео. Лише побачили у коментарях, що тут зібралася так звана &amp;quot;асоціація протилохинщиків&amp;quot; і на його, писати щось подібне! Бо тільки тут Ви і можете висловитися, все ж таки анонімність &amp;quot;Район.Шацьк&amp;quot; зберігає. Окей, а факти і притомні пояснення Вам взагалі не йдуть? Глибоко співчуваю Вам за вашу необізнаність, так звані &amp;quot;диванні експерти&amp;quot;, які далі дивану й не підуть) навіть у своїй аргументації!
05 Травня 2020, 10:55
Піском торгуйте полішуки!!
05 Травня 2020, 12:10
Шацьк район! Вас читати вже не можливо. Припиніть потік негативу, жовчі в коментах. Не розпалюйте ворожнечу! Якщо не можете відрізнити думку від потоку брудних інсинуацій, то взагалі заберіть можливість писати коменти. У вас тут поселилось декілька злобних створінь і катають негатив і бруд під кожною інфою. Якісь психічні вампіри що живляться тухлятиною.
05 Травня 2020, 14:22
Тобі на цензор.нет. А свобода слова мусить бути, хоч не всі слова солодкі, а часто гіркі як ліки.<br/>Якби влада не боялася б людей, то проводились би по резонансних питаннях місцеві референдуми по прикладу Швейцарії!
05 Травня 2020, 14:37
Всі розуміють ,що лохини це біда та занепад Світязя ,але за певні девиденти та зацікавленість виправдовують лохинщиків з депутатським значком.Сотні років були болота і була вода.Але не було лохин
05 Травня 2020, 15:43
Тобі на цензор.нет. А свобода слова мусить бути, хоч не всі слова солодкі, а часто гіркі як ліки.<br/>Якби влада не боялася б людей, то проводились би по резонансних питаннях місцеві референдуми по прикладу Швейцарії!
05 Травня 2020, 18:36
НЕБУЛО СМЕРДЮЧИХ ДЕПУТАТІВ
05 Травня 2020, 19:57
Глобальне потепління не вплинуло на жодне озеро з сусідніх Рівненської та Львівської областей. І там не вирощують лохин.)<br/>А Шацькі озера пропадають саме через лохини!!! І лохин там не 100 гектарів))
06 Травня 2020, 00:02
Глобальне потепління не вплинуло на жодне озеро з сусідніх Рівненської та Львівської областей. І там не вирощують лохин.)<br/>А Шацькі озера пропадають саме через лохини!!! І лохин там не 100 гектарів))
07 Травня 2020, 00:37
Не зважайте на тих горе-писак, які обпльовують жовчю монітори своїх комп'ютерів, коли бачать написане слово &amp;quot;лохина&amp;quot;. Ця фатальна ягода напевно сниться їм у найстрашніших снах. Насправді це так старається одна, ну максимум дві людини. Хворих на голову. Бо нормальні розуміють: піде дощ - буде Світязь. Ви знімаєте класні блоги. У вас талант! Продовжуйте в такому ж дусі. З нетерпінням чекаю на щось свіже і цікаве!
07 Травня 2020, 11:20
Не віддамо озеро лохинщикам
07 Травня 2020, 11:24
Потрібно викорчувати всі лохини і якщо озеро не наповниця, через два роки посадити знову
08 Травня 2020, 20:22
Так кого рятувати лохини чи озеро
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024