Задля порятунку Світязя: виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем

03 Травня 2020, 11:15
Світязь міліє 5558
Світязь міліє

У зв'язку з погодніми умовами на Волині міліють річки, озера, падає рівень грунтових та артезіанських підземних вод.

Про це розповів Суспільному заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в Волинській області Ростислав Кравчук. За його словами, з початку року на Волині щомісяця випадало до 80% від норми опадів, у квітні випало тільки 15% опадів від норми. Через це, з його слів, міліє одне з найбільших озер України - Світязь. Подібне було у 1970-х роках, пише Суспільне.

Читайте також: Зневоднення в Україні: зникнення озер і найнижчий рівень води у річках за останні 100 років

«Біля Світязя є Копаївська осушувальна система, ми встановили там шандори і затримали воду. Більше ста тисяч кубів води було закумульовано в канавах. Але знайшовся якісь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав та скинув воду. На сьогодні її набрати до того рівня, на якому вона була, в принципі неможливо» зазначив Ростислав Кравчук. 

Читайте також: Невідомі пошкодили відремонтовану гідроспоруду, що берегла воду для Світязя

Поліпшити ситуацію з водністю Шацьких озер можна, зробивши реконструкцію меліоративних систем. На проєктно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, проєктна група уже працює на місці.

«З початку тижня працює проєктна група на місці, вони там і будуть виконувати проєктні роботи по відновленню поки державної меліоратиіної мережі . Це - 15 гідротехнічних споруд, ремонт капітальний, і 43 кілометри каналів, роблять проєкт. Крім того, там ще є 187 кілометрів внутрішньогосподарської мережі меліоративної і і 162 споруди, які знаходяться на балансі сільських рад і Шацької ОТГ. Це вже буде другий етап, бо кошти великі, за нашими попередніми розрахунками на відновлення цієї господарської мережі потрібно понад 10 мільйонів гривень», повідомив посадовець.

Ростислав Кравчук розповів, якщо гроші на капітальний ремонт виділять, то частину робіт можна розпочати цього року.

Читайте також:

Води мало, мілководдя заростає травою: показали фото Світязя в районі урочища Гряда

«А де озеро?..» – в соцмережі коментують світлини з обмілілим Світязем

Коментарі
03 Травня 2020, 14:20
Якщо не будете пропускати коментарі про шкоду яку наносить діяльність лохинних господарств для Шацьких озер, а саме їх знищення, будете пособниками і співучасниками у злочині - екоцид
03 Травня 2020, 14:22
50 тисяч щорічних туристів залишають в Шацькому районі 50 млн грн (по 1 тисячі кожен).<br/>Ягідка яка зареєстрована в Любомилі платить в бюджет Любомиля 40 тис грн в рік решта на хабарі <br/><br/>Думайте всі Шацькі люди і бізнесмени, за що у ваших магазинах, кафе, ресторанах, базарах люди будуть купувати товар. Озер не буде, туристів не буде, в місцевих грошей також не буде.<br/>Району кінець!
03 Травня 2020, 14:38
Туда дуй, а назад...<br/>Воду із своїх ставків хай лохіншики у Світязь перевозять!
03 Травня 2020, 15:35
Типова, стандартна схема розпилювання та відмивання маленької кучки грошей. Проект &amp;quot;намалюють&amp;quot;, конкретно намалюють, гроші розділять. А те що немає грошей на реалізацію цього &amp;quot;проєкту&amp;quot;, то вони ж не винуваті. Через рік буде коригування цього проєкту і так до безкінечності, а озеро і далі буде міліти. Одним словом дурдом &amp;quot;Веселка&amp;quot;. Краще б за ці невеликі гроші якусь автодорогу хоть трохи відремонтували, то була б якась польза. А так польза буде проектувальникам-баригам та Замовникам цього прожекту, не помилився, реально прожекту.
03 Травня 2020, 16:31
Зрівняти лохину разом з іхніми хазяйами ,ось діевий спосіб порятунку!!!
03 Травня 2020, 19:19
Поки не пізно, то замість ягідок садити бульби і цукровий буряк, а озера Світязь і Люцимер під рисові плантації : був кримський рис, то буде і волинський!
14 Травня 2020, 16:48
Цитата із статті ,,Знайшовся якийсь товариш який пилкою порізав шандори на гідроспорудах''.Пишеться так,,Почався нерест місцеві браконьєри щоб пішла риба зірвали шлюзи як це робиться кожного нересту .В національному парку 150людей штату .Чім мали літом сторожувати сміттєві баки на пляжі щоб місцеві не зносили в них сміття ,краще б весною охороняли шлюзи від оз.Світязь до Піщи .Коли районом почнуть керувати нормальні небайдужі до долі наших озер люди а не поуїсти які думають тільки за свою опу
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024