Шацькій дитячо-юнацькій спортивній школі – 50 років

03 Серпня 2019, 12:45
Колектив працівників Шацької ДЮСШ 5951
Колектив працівників Шацької ДЮСШ

У Шацькій дитячо-юнацькій спортивній школі виросло, загартувало дух і тіло, зміцніло фізично не одне покоління жителів селища. «На байдарках», як діти називають тренування на воді, їх вчать наполегливо працювати, на повну використовувати свої можливості, досягати поставлених цілей і перемагати. Позашкільний заклад – це своєрідна спортивна візитівка краю, розташована на мальовничому березі озера Велике Чорне.

Його славна історія почала писатися в далекому 1969 році. Тоді на місці сучасного приміщення стояла стара будівля рятувальної станції, де зберігалися човни, а заклад називався – відділення веслування Любомльської ДЮСШ – пише газета «Новий погляд+».

За 50 років свого існування Шацька ДЮСШ випустила тисячі вихованців, особливо здібним – майстрам спорту і кандидатам (КМС) – дала старт у доросле життя і мотивувала їх до професійного росту. Скарбницю своїх досягнень поповнила сотнями медалей і стала одною з найкращих в Волинській області за результатами діяльності.

Веслувальники - гордість Шацької ДЮСШ
Веслувальники - гордість Шацької ДЮСШ

 

Засновниками спортшколи по праву вважають Тараса і Наталію Шевченків – подружжя тренерів, що пів століття тому, відразу після закінчення Миколаївського педінституту, приїхало в Шацьк. Перші вихованці, перші байдарки на воді і блискавичні спортивні успіхи – це їхня заслуга. Так, через рік вихованець школи Микола Прокоса посів два п’ятих місця, а Ганна Зуб і Любов Положевець були четвертими на юнацькій першості України. На всесоюзних змаганнях з веслування на байдарках і каное серед сільських спортсменів у 1974 році Ананій Романович завоював золоту медаль, ставши першим на Волині майстром спорту. Через два роки високе спортивне звання присвоїли Лідії Яновець і Надії Зуб. В 1979 році майстрів спорту з веслування на байдарках і каное було вже 10.

Досягнення веслувальників помітили керівники району і в 1973 році прийняли рішення побудувати повноцінне приміщення Шацької спортивної школи.

Будується приміщення спортивної школи
Будується приміщення спортивної школи

 

У 1982-у її першим директором став Олег Камерилов, який до того працював на посаді старшого тренера. Після нього позашкільний заклад очолювали Ананій Романович, Василь Захарченко, Юрій Михайлов, Василь Жипа, Анатолій Захарченко.

На сьогодні, вже другий рік поспіль, директором Шацької ДЮСШ  є Сергій Стаднік.

"У двох відділеннях нашої спортивної школи (веслування і футболу) виховується 134 дитини, з якими працюють 5 тренерів-викладачів. У 2000-2017 роках функціонувало ще відділення боротьби дзюдо. Про успіхи майстрів спорту Віталія Загайного та Олександра Сергійчука (тренер Володимир Сергійчук) знали далеко за межами району і Волині. Окрім того, серед дзюдоїстів було 15 кандидатів у майстри спорту", – розповідає Сергій Вікторович.

З юними футболістами школи займається сам директор. Розвивати цей вид спорту в районі допомагає йому Федерація футболу Волині, забезпечує всім необхідним, у тому числі м’ячами. Не стоїть осторонь і Шацька районна федерація футболу (голова Володимир Найда). Шацька селищна рада фінансує всі поїздки на змагання, виділяє транспорт, кошти на пальне. А минулого року закупила футбольну форму для дитячої команди.

Великий вклад у розвиток футболу зробив відомий футболіст і тренер Адальберт Корпонай, нині покійний. Його вихованці в 2003 році стали переможцями спартакіади школярів Волині,а через рік – порадували другим місцем у чемпіонаті Волині U-19.

У 2015-2016 роках  вихованці юні футболісти двічі ставали бронзовими призерами обласної спартакіади «Волинь спортивна» , а  у 2019 завоювали друге місце у чемпіонаті Волині U-19, перша ліга (тренер Сергій Стаднік).

Серед тих, хто розпочинав свою дорогу у великий футбол в Шацькій ДЮСШ, – майстер спорту, гравчиня збірної України з футзалу Юлія Дударчук; фіналіст юнацької Ліги УЄФА-2016 у складі донецького «Шахтаря» Василь Штандер; екс-гравець полтавської «Ворскли» та «Арсенал-Київщини» Олександр Пилиповець. У спортивній школі радіють успіхам ще одного спортсмена – Владислава Сіжука, якого цьогоріч  запросили до футбольної команди «BRW-VIK» (м. Володимир-Волинський).

Особливо директор пишається нинішнім здобутками веслувальників – сильних, перспективних, які, незважаючи на свій молодий вік, вже голосно заявили про себе в Україні і Європі. Колишні вихованці школи Дмитро Озимок і Валерія Терета , які зараз здобувають освіту в Львівському училищі фізичної культури, своїм блискавичним дебютом у великому спорті завдячують першим тренерам дитячо-юнацького закладу в Шацьку – Леоніду Цюп’яху та Миколі Романовичу. Дмитро – член національної збірної України, дворазовий чемпіон Європи і срібний призер чемпіонату світу з веслування на байдарках і каное. Валерія – переможниця і призерка багатьох всеукраїнських і міжнародних змагань, учасниця збірної України на чемпіонаті Європи-2018.

Підростають майбутні чемпіони
Підростають майбутні чемпіони

 

В обласній спартакіаді «Волинь спортивна -2019» юні шацькі веслувальники вибороли 17 призових місць і посіли третє командне місце. Загалом гордістю спортивного закладу є заслужений майстер спорту з веслування Андрій Корець, майстри спорту міжнародного класу Сергій Кутько, Ігор Верчук, Василь Прохорук, 17 майстрів спорту і 50 кандидатів у майстри. Любов до екстремального виду спорту прищеплюють дітям тренери Василь Жипа, Леонід Цюп’ях, Микола Романович та Ігор Романович.

В літню пору в селищі щороку, починаючи з 1986 року, відбуваються змагання, на які приїздять веслувальники з усієї України і з-за кордону. Це Всеукраїнський меморіал пам’яті чемпіонки України Галини Зуб, що став традиційною і головною спортивною подією курортного містечка. Шачанка Галина Зуб – майстер спорту Радянського Союзу, чемпіонка України,неодноразова призерка Спартакіади України, Спартакіади народів СРСР, переможниця інших важливих республіканських та міжнародних стартів. Її тричі обирали найкращою спортсменкою Волині. 27 вересня 1983 року на навчально-тренувальному зборі у Новомосковську Дніпропетровської області її життя трагічно обірвалося. Відтоді змагання з веслування, які проводили на призи районної газети, почали присвячувати славній землячці. Саме на Всеукраїнському меморіалі у Шацьку вперше відчули смак перемоги призерка чемпіонату Європи і переможниця Європейських ігор-2019 у Мінську Марія Повх, учасники чемпіонату світу Юрій Вандюк і Андрій Рибачок.

Щодня  в літню пору - насичені тренування
Щодня в літню пору - насичені тренування

 

Зараз у спортивній школі гаряча пора – керівництво і тренери готуються до головних змагань року і святкування 50-річного ювілею. У вільний від занять час облагороджують фасад приміщення, впорядковують територію, встановлюють на озері дистанції, де незабаром відбуватимуться перегони в човнах. Нещодавно перед центральним входом у школу поклали бруківку. Роботи з облаштування ДЮСШ ще дуже багато, – стверджує директор Сергій Стаднік. Декількома роками раніше заклад добудували, замінили вікна на склопакети, придбали нового котла опалення. Щоб у приміщенні було сухо, утримувався нормальний тепловий режим і заощаджувалася енергія, потрібно утеплити дах і фасад. До початку холодів – провести поверхневий ремонт спортивного залу.

Колектив спортивної школи
Колектив спортивної школи

 

Добре, що проблемами школи переймаються у Шацькій селищній раді, виділяють кошти на найнеобхідніше, а нещодавно придбали дороговартісного причепа, призначеного для перевезення каное, байдарок і спорядження на змагання. Допомагають розвивати веслувальний спорт і вселяють надію в завтрашній день численні спонсори: Василь Печук, Анатолій Полінкевич, Володимир Матлах, Володимир Федчишин, Олександр Наумич.

Відзначення 50-річчя Шацької дитячо-юнацької спортивної школи відбудеться в період проведення ХХХІІІ Всеукраїнського меморіалу пам’яті Галини Зуб – 9-10 серпня. Позашкільний заклад запрошує на святкування ветеранів веслувального спорту, спонсорів, прихильників і вихованців, які своєю силою, талантом, наполегливістю долучилися до написання історії рідної альма-матер та зуміли прославити її яскравими успіхами.

Дітям подобається веслувальний спорт
Дітям подобається веслувальний спорт

До ювілею школи - нові спортивні костюми для працівників
До ювілею школи - нові спортивні костюми для працівників

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
06 Серпня 2019, 20:52
Вітаю з ювілеєм! Процвітання школі! І розширяйтеся потрохи, будуйте нове приміщення.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024