Призер чемпіонату світу з веслування Дмитро Озимок: «Гарна техніка, відчуття води і вдалий старт – це вже півперемоги»

07 Серпня 2018, 10:20
Дворазовий чемпіон Європи і срібний призер світу з веслування Дмитро Озимок 3726
Дворазовий чемпіон Європи і срібний призер світу з веслування Дмитро Озимок

Нинішнє літо порадувало майстра спорту з веслування на байдарках і каное Дмитра Озимка з Шацька високими досягненнями в спорті.  Дві надважливі події в кар’єрі спортсмена-юніора, яким передувала потужна і довготривала підготовка - чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное в Італії та чемпіонат світу в Болгарії – завершилися тріумфом і зробили перспективного веслувальника знаменитим.

Дворазовий чемпіон Європи і срібний призер чемпіонату світу днями приїхав додому в Шацьк. Відповідальні змагання позаду,  до початку нового навчального року (Дмитро навчається в Львівському училищі фізичної культури і спорту) ще майже місяць. Є можливість відпочити, побути з сім’єю, зустрітися з друзями. На наступний після приїзду день Дмитро завітав до Шацької дитячо-юнацької спортивної школи, у стінах якої відбулася наша розмова про великий професійний спорт, веслувальні перегони з найсильнішими спортсменам Європи і світу, про враження і плани на майбутнє.

-Дмитре, найперше вітаю вас із блискавичним дебютом на престижних міжнародних змаганнях! Нарешті, вдома і маєте час для відпочинку.

-Дякую! Так, підготовка і самі чемпіонати – це події, які вимагали зібрати волю в кулак і працювати на повну силу. Зараз усе позаду, Європою задоволений, світом – не дуже, бо відчував, що здатний на кращий результат. А загалом виступи мене порадували. Найближчим часом планую поїздку в м. Львів, на нагородження, – мене визнали кращим спортсменом Львівщини у червні. Далі хочу трохи відпочити.

Читайте також: Веслувальника з Шацька визнали найкращим спортсменом Львівщини

-Ви ввійшли в склад збірної України на чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное, який відбувався в італійському містечку Ауронцо-ді-Кадоре, і завоювали дві золоті медалі. Чи очікували, що на вас чекає такий приголомшливий успіх?

- На Європі все вдалося на 100%. Вдалий старт, жодних помилок і форс-мажорних обставин. Як результат – наша каное-четвірка фінішувала першою, другу золоту медаль я здобув в одиночному запливі на 200 м. До цих змагань нашу збірну готували на навчально-тренувальному зборі в Житомирі, я вдячний тренеру Едему Мурадасілову за підготовку і розуміння. Після великих навантажень під час «намотування» кілометражу я зумів втримати оптимальну фізичну форму і перемогти. Італія запам’ятається мені цими перемогами і мальовничою місцевістю Ауронцо-ді-Кадоре, розташованого серед гір Альп.

Читайте також: Чемпіон Європи з веслування повіз до Шацька дві золоті медалі

Перемога на чемпіонаті Європи
Перемога на чемпіонаті Європи

Дмитро Озимок - чемпіон Європи
Дмитро Озимок - чемпіон Європи

 

-Після чемпіонату Європи часу на відпочинок у вас практично не було, бо потрібно було відразу готуватися до світових перегонів.

-Так, знову багатогодинні тренування, сотня пройдених на воді кілометрів. Коли наша збірна прибула у болгарський Пловдив, де відбувався чемпіонат світу, я був впевнений у своїх силах. Проте зробив помилку на старті одиночного запливу: надто близько під’їхав до «ловушки», яка тримає човен, і вона відштовхнула мене назад у найбільш відповідальний момент. Як наслідок – втратив на старті секунди часу, відстав і вже не міг наздогнати суперника. Перемога дісталася росіянину, якого я, до речі, переміг в Італії.

Читайте також: Шачанин Дмитро Озимок став срібним призером чемпіонату світу з веслування

-Які дистанції ваші улюблені?

-200 м. Ще впевнено себе почуваю на п’ятисотці. Але цього року на світі відмінили дистанцію 500 м в одиночних запливах. На коротких відстанях важливо вдало стартувати, якщо ж «проспиш» і підеш сьомим чи восьмим, то вже майже неможливо прийти до фінішу першим.

-Не впали у відчай, коли перемога дісталася не вам?

-Якщо чесно, то я дуже хотів перемогти. Була хвилина відчаю на фініші, але не довше. Потрібно було готуватися до запливу в каное-четвірці. Командою ми показали гарний результат, ставши срібними призерами чемпіонату світу.

-Ваші партнери по четвірці – це Олександр Яцюк, Павло Семенюк з Ковеля та Ілля Шаргородський з Одещини. Як давно ви знайомі?

-Досить давно. У складі цього екіпажу я брав участь у змаганнях, ще будучи вихованцем Шацької дитячої спортивної школи. Ми команда, що працює на спільний результат і впевнено йде до поставленої мети.

Четвірка каноїстів, в складі якої і Дмитро Озимок
Четвірка каноїстів, в складі якої і Дмитро Озимок

 

-Яким тренерам ви завдячуєте своїми високими результатами у веслувальному спорті?

-У веслуванні я з 11-річного віку, відколи почав відвідувати Шацьку ДЮСШ. Моїм першим тренером є викладач школи Леонід Цюп’ях. У школі я буквально «захворів» веслуванням, було безліч спортивних перемог, я став чемпіоном України. Впродовж трьох років навчання в Львівському училищі фізичної культури і спорту мої наставники – це Михайло Поцюрко і Володимир Дець. Тренер збірної України, як я вже згадував, Едем Мурадасілов. Це ті люди, які бачать в мені потенціал, розвивають мої здібності і націлюють на перемогу. За це я їм дуже вдячний.

З тренерами Михайлом Поцюрком та Федором Семенюком
З тренерами Михайлом Поцюрком та Федором Семенюком

 

-Хто ваші найпалкіші вболівальники?

-Це, звичайно, мої рідні. Хвилюються, телефонують, не пропускають жодного прямого ефіру з відповідальних перегонів. Буває, що й плачуть і п’ють заспокійливе, коли емоції б’ють через край! Дуже зручно користуватися додатком Viber. Навіть коли я за кордоном, мама мені телефонує, ми розмовляємо, а тоді вже вона заспокоює і всіх рідних. Відчуваю підтримку друзів і земляків із Шацька, учнів і викладачів Львівського училища.

-Ви згадували про оптимальну фізичну форму для спортсмена, який бере участь у змаганнях європейського та світового рівня. Якою вона має бути, про що варто пам’ятати веслувальнику на старті?

-У веслувальному спорті важлива не так фізична сила спортсмена, як технічна підготовка. Можна мати гарну техніку і відчуття води – і в тебе з’являться великі переваги над суперником. Правильно зробити гребок, виштовхнути човен, не прогавити старт – це вже півперемоги.

-І наостанок поділіться своїми спортивними планами.

-У спорті я переходитиму в іншу категорію – молоді до 23 років. Я там буду наймолодшим, тому важко буде конкурувати з дорослішими і більш досвідченими спортсменами, які вже побували на Олімпіаді. Також хочу закінчити училище і вступити до університету.

-Ваша спортивна кар’єра цьогоріч стрімко пішла вгору. Бажаю вам не опускати планку і впевнено йти до нових перемог, головні з яких, я впевнена, у вас попереду!

Розмовляла Мирослава ЦЮП’ЯХ

Італія зачарувала мальовничою природою
Італія зачарувала мальовничою природою

Ауронцо-ді-Кадоре, перед стартом
Ауронцо-ді-Кадоре, перед стартом



 

 

Коментарі
08 Серпня 2018, 13:48
Молодець.
08 Серпня 2018, 13:48
Дмитро молодець.
12 Серпня 2018, 07:00
Пишаюсь таким однокласником, вірю в тебе, ти ще подолаєш всіх у світі, впевнений на 100%, УДАЧІ братан)))
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром