Відсутність каналізації, винищення кладофори і згубна меліорація: за що природа буде мстити світязянам

21 Червня 2018, 14:20
Так має виглядати центральний пляж Світязя 7683
Так має виглядати центральний пляж Світязя

На адресу видання Район.Шацьк надійшов лист від жителя Світязя. Попри те, що лист анонімний, редакція вирішила опублікувати його, зважаючи на актуальність висвітленої проблеми.

Нагадаємо, група світязян протестує проти облаштування пляжів, зокрема завезення землі на берег озера. 

На сесії сільської ради вони сказали, що завезена на пляж земля нанесе шкоду Світязю:

«Дійде до того, що пригорщами будемо виносити з берега той пісок, аби відновити природний баланс і повернути болітця, з яких живиться озеро. Маємо дбати про те, щоб зберегти Світязь для майбутніх поколінь, а не думати, як заробити на ньому гроші».

Житель Світязя, який звернувся до редакції, дотримується іншої думки. Публікуємо лист без змін.

«Знову про озеро Світязь. Написати цей матеріал мене спонукало не бажання стати на захист Шацького національного природного парку, з ініціативи якого почали, нарешті, облаштовувати пляж. Хоча благоустрій на пляжах Світязя потрібно було зробити давно. Адже люди, котрі знають, як виглядає цивілізований пляж, неприємно вражені виглядом світязьких пляжів.

Чому громада, сільська рада і національний парк до сьогодні демонстрували лише споживацьке ставлення до озера?

Озеро було коморою (ловили рибу), місцем, де прали. Озеро стало скарбницею, коли світязяни стали приймати відпочиваючих.

Сьогодні погано не те, що конфліктують окремі представники громади і керівництво Шацького НПП. Страшно, що в Світязі немає каналізації, і саме це губить наше озеро.

Не буду заглиблюватися у наслідки згубного впливу відходів і нечистот з вигрібних ям для озера. Вони катастрофічні. Задам просте запитання: чому вже декілька років щука не йде на нерест у приозерні рови? А тому що смердить.

Ми знаємо, що озеро здатне самоочищуватися за рахунок вмісту срібла у воді і водоростей кладофори кулеподібної. Ці знамениті водорості впродовж 10 років виловлюються з дна Світязя і вивозяться контрабандним шляхом у невідомих напрямках. Є фотознімки, зроблені на самому дні озера: про масове виловлювання водоростей свідчать величезні площі озерних «залисин».

Про це знає громада, влада, Шацький НПП. Проте всі мовчать.

Я не експерт з екології, але, на мою думку, ще одна проблема Світязя – обміління озера – існує через великі меліоративні роботи навколо водойми. Який знавець екологічних проблем дозволив копати за селом рови в людський зріст? Витрачаючи при цьому державні кошти. Рови зараз сухі, зате сотні машин землі вивезли безконтрольно.

Береги озера, зокрема, ліси і кущі, закидані пакетами зі сміттям.

А ще хтось би порахував, у скількох місцях пробита трубами асфальтна дорога від села до озера.

Саме це може спричинити глобальну світязьку катастрофу, а не висипання пляжів землею та їх благоустрій.

І саме за такі людські втручання може бути помста природи».

Житель с. Світязь

Коментарі
21 Червня 2018, 21:53
До парку, ви ще почніть пончики фірмові і тараньку продавати на тому пляжі .ЦИРКАЧІ
21 Червня 2018, 23:00
Гарний пляж це тільки на малюнку Шацького національного парку. А в реальності- з корінням вирвані дерева, покинути пні, пляж в баюрах з піску...Директора парку за такий пляж треба судити! Заборонили торгівлю на пляжі, а торгові павільйони виростають як гриби після дощу! Говорили, що хочуть поставити пам'ятник пончисту- та після того як вони потягають велосипед таким пляжем треба буде ставити братську могилу!
22 Червня 2018, 02:42
Про рови в пояс, які обмілюють озеро це брехня. Адже с.Світязь знаходиться на південному березі озера, а природній ухил йде на північ, тобто вода не витікає з озера цими ровами, а навпаки.
24 Червня 2018, 04:22
Не лист а павний брєд. Таке тільки міг не місцевий написати що не знає як людям подвіря топить того труби бють. І озеро впало бо ні снігу ні дощів вже років 5. і риба в рови йде, тільки менше бо в заболочаних берегаг нереститься, бо ж озеро впало. І на сесії він був , і єдиний за торгівлю на пляжі голосував. Всі того аноніма знають)))
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024