Світязь: депутати сільської ради прийняли рішення про заборону торгівлі на пляжі

06 Червня 2018, 10:00
9419

На сесії Світязької сільської ради депутати розглянули звернення представників громади про заборону торгівлі на центральному пляжі і розміщення тимчасових торгових об’єктів.

У вівторок, 5 червня, відбулася чергова сесія Світязької сільської ради під головуванням Миколи Цвида, сільського голови. Оскільки на засідання завітала ініціативна група світязян в кількості 10 чоловік  на чолі з депутаткою Шацької районної ради Ніною Хомич, то найперше вислухали їх і прийняли з їхнього питання відповідне рішення.

1

 

Микола Васильович зачитав звернення, яке було написане на зборах селян 3 червня, з проханням заборонити на пляжі торгівлю, а також розміщення тимчасових об’єктів торгівлі.

-Минулого року була розроблена, обговорена і погоджена містобудівна документація рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової  лінії озера Світязь. З настанням весни на пляжі розпочалися роботи з благоустрою території: косіння трави і чагарників, завезення землі, розміщення доріжок тощо. Деякі жителі села не згідні з тим, що облаштовується пляж, і от уже два тижні, як у Світязі з цього приводу проводяться сходи селян та протестні акції, - зазначив сільський голова.

Присутня на сесії Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, наголосила, що до початку сезону пляжі потрібно впорядкувати і встановити на них біотуалети, переодягальні, смітники, облаштувати місця для відпочинку. Шацький національний парк – це державна установа, яка не має коштів на благоустрій території пляжів.

3

 

-Ми хотіли почути від представників світязької громади, яку частку вони можуть вкласти в пляжі, долучившись до їх облаштування, обслуговування, вивезення відходів. Проте відповіді від них не надійшло. Натомість зголосилися організувати цивілізований і комфортний відпочинок у прибережній смузі, вклавши в цю справу немалі гроші, підприємці. Як бачимо, на пляжах сьогодні кипить робота і скоро прибережні території постануть перед відпочивальниками оновленими, зручними і комфортними, - поінформувала присутніх Марія Володимирівна.

Микола Цвид додав, що скоро в сільську раду надійдуть малі сміттєві контейнери для населення, яке уклало договори з КП «Будинкоуправління», та 10 великих.

Представники ініціативної групи не погодилися зі словами директорки парку. Зі слів Ореста Димана, підприємці не цікавилися думкою екологів про шкоду чи користь для озера від завезеної на пляж землі.

«Дійде до того, що пригорщами будемо виносити з берега той пісок, аби відновити природний баланс і повернути болітця, з яких живиться озеро. Маємо дбати про те, щоб зберегти Світязь для майбутніх поколінь, а не думати, як заробити на ньому гроші».

Торгівлю біля озера, зокрема в тимчасових об’єктах, активісти теж не хочуть бачити: ні горілкою, ні пивом, ні морозивом і соком.

«Морозиво і воду відпочивальникам можна продавати, приносячи на пляж у кошичку. Або нехай вони ідуть за цими продуктами через дорогу в магазини».


 

Невелика суперечка виникла на сесії з приводу продажу пончиків. Цю торгівлю, звичайно, не можна заборонити, бо люди мають заробляти влітку гроші. Хоча одним не подобається «неестетичний» вигляд пончистів, іншим – що продають їх не світязькі, а шацькі люди, треті казали, що продавці пончиків повинні сплачувати податки.

Представниця громади Олена Зборовська внесла пропозицію зупинити будівництво тимчасових споруд на пляжі, оскільки, з її слів, їх будують не на роки, а на століття. В береговій смузі потрібно залишити тільки атракціони, човни і катамарани.

«Більше того, в детальному плані пляжу передбачено 100 малих архітектурних форм. Це що? Торгові точки чи парасольки? Або ми чогось не розуміємо, або нас обманюють», - звернулася до присутніх Олена Григорівна.

Насправді ж, за словами директорки нацпарку, це не об’єкти торгівлі, а переодягальні та інші атрибути комфортного відпочинку.

Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, у виступі перед депутатами і представниками громади наголосив, що світязький пляж має бути саме пляжем з доступом до озера. Бо люди не приїдуть відпочивати в ліс чи в болото, дивитися на жаб чи вужів, а саме до озера, причому з гарними умовами. «Ви ж читаєте, що пишуть люди про відпочинок на Світязі? Гадючник, болото, нескошена трава… Дуже неприємно...», - відзначив Віктор Павлович.


 

Сам факт облаштування пляжу підприємцями влаштовує владу Шацького району. Бізнес вкладає у цю справу великі гроші, тому нормально, зі слів посадовця, що він захоче встановити на території пляжу торгові точки з морозивом, водою, пивом, хот-догами.

За торгівлю на пляжі безалкогольними напоями і продуктами харчування висловилася більшість депутатів сільської ради. Ігор Сакура додав, що варто було б запитати також думку туристів про те, чи потрібна на пляжі торгівля.

Утім, ініціативна група не захотіла опитувань і зволікань та висловилася категорично проти будь-якої торгівлі на пляжі і наполягла на голосуванні депутатів за звернення по двох пунктах: заборона торгівлі спиртним на пляжі; заборона торгівлі морозивом, водою, соками та іншими продуктами.

Перед голосуванням всі присутні на сесії надто емоційно доказували свою правоту, дехто навіть вигукував образи. В результаті депутат Світязької сільської ради Василь Денисовець написав заяву про складання своїх депутатських повноважень і пішов з сесії (проте депутати не підтримали його заяви).

Орест Диман знімав процес голосування на відео, на депутатів чинили тиск: «Голосуйте правильно, вашу думку і ваші імена буде знати вся Україна», «Аплодуйте тим, хто голосує правильно».

1

 

Як наслідок, 9 обранців громади підтримали заборону торгівлі і спиртним, і продуктами харчування, один – Олександр Статкевич – висловився проти.

Ініціативна група подякувала депутатам за «історичне» рішення і пішла з сесії. Обранці громади ще проголосували за зміни до рішення Світязької сільської ради «Про сільський бюджет на 2018 рік», передбачивши кошти в сумі 50 тис. грн. на святкування Дня села, 100 тис. грн. – на контейнери для сміття, 12 тис. грн. – на матеріали, необхідні для ремонту дитсадка, тощо. Депутати затвердили містобудівну та землевпорядну документацію, розглянули заяви і просто на сесії домовилися з майстрами, які будуть робити металеву сцену до Дня села Світязь 12 липня.

Мирослава Цюп’ях

Коментарі
06 Червня 2018, 14:14
Хай би взагалі ті відпочиваючі не їхали .То наше Озеро і природа навколо нього збереглася б для наших діток такою якою вона є.
06 Червня 2018, 14:15
А то і влада і підприємці не знають як то організувати все так щоб" кишені були набиті".
06 Червня 2018, 14:17
Я хочу купувати морозиво на пляжі, а не бігти через дорогу.
06 Червня 2018, 14:19
То й не поїду. Живіть у болоті і слухайте квакання жаб
06 Червня 2018, 14:53
Коли заведете в дворі по три-чотири корови тоді згадаєте того відпочивальника. З такими активістами може прийти такий час, що в Світязь ніхто не приїде, але жабки на центральному пляжі будуть квакати.
06 Червня 2018, 15:40
Противникі захищали свої меркантильні інтереси, а не громадські. Бо в багатьох є свої торгові точки неподалік, які недоотримають прибутків. Усім рухають гроші. Про високі прагнення тут не йдеться, нажаль.
06 Червня 2018, 15:56
Власники точок через дорогу бояться втратити прибутки, ото й придумують що-попало.<br/>Як нечистоти зливати чи вугрів бомбити в нерест - то озеру не шкодить, а хочуть пляж до толку довести, то вже шкодить.<br/>Дикі люди!
06 Червня 2018, 16:00
А з яких-то пір &quot;ваше озеро&quot;? То не їдьте в Луцьк, то - наше місто, не їдьте в Карпати - там тоже свої люди є.<br/>Гроші на каналізацію не просіть в держави і в європейських фондів! То ж ваше лайно, самі з ним розбирайтесь.
06 Червня 2018, 16:01
Які лицеміри, прикриваються екологією, на яку чхати вони хотіли, якщо так переживають, то вже б давно самі там смітники поставили, і прибирали, а коли інші взялись поставити, так зразу їм погано стало, що їх точки не доотримують грошей, а самі ж нікопійки не хочуть вкладати, а тільки отримувати гроші
06 Червня 2018, 16:05
ЦІКАВО, ЯКУ СУМУ ПОДАТКІВ ПЛАТЯТЬ ВІД ЗДАЧІ В ОРЕНДУ БУДИНКІВ НА ПЕРІОД ЛІТНЬОЇ ВІДПУСТКИ ТІ ПОВАЖНІ ПАНІ, ЩО ТАК ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ ТОРГІВЛІ НА ПЛЯЖІ. НАПЕВНО ЦИХ СУМ &quot;ДОСТАТНЬО&quot; АБИ ПОГАСИТИ ВИТРАТИ ПО БЛАГОУСТРОЮ ПЛЯЖУ, НА ЯКОМУ ВІДПОЧИВАЮТЬ ВАШІ ГОСТІ? ШАНОВНІ ПІДПРИЄМЦІ, ЗВЕРНІТЬСЯ З ЗАПИТОМ ДО МІСЦЕВОГО ВІДДІЛЕННЯ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ З ПРОХАННЯМ НАДАТИ ВАМ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЩИРИХ СВІТЯЗЯН І ВСЕ СТАНЕ НА СВОЇ МІСЦЯ. А ЩЕ КРАЩЕ, НЕХАЙ ВАШІ ДЕПУТАТИ ПРИЙМУТЬ РІШЕННЯ, НЕ ТІЛЬКИ ПРО ЗАБОРОНУ ТОРГІВЛІ НА ПЛЯЖІ, А Й ПРО ЗАБОРОНУ ПЕРЕБУВАТИ НА ПЛЯЖІ ТУРИСТАМ, ГОСПОДАРІ, ЯКИХ НЕ СПЛАЧУЮТЬ ПОДАТКІВ. СОРОМ, НЕ ХОТІТИ КРАЩЕ, ТА Й МОТИВАЦІЇ КУМЕДНІ.
06 Червня 2018, 16:08
І
06 Червня 2018, 17:34
Шановні редактори .Чому ви ні словом не обмовились про дуже переконливий виступ активіста Ореста Димана , Він зачепив за душу всіх присутніх .Молода освічена людина він розповідав і про екологічну кризу в світі - де доречі цінують і бережуть природу . і про проблему питноі води в світі .закликав до розуміння і шанувати Богом дану красу . Не продаваймося вже на ці бари . Пройде час і покаже хто був правий .... Слухали всі заворожено--- і було помітно як міняються в лиці всі присутні. МОЛОДЕЦЬ ОРЕСТ .. І ДЕПУТАТИ ЯК І ВСЯ ГРОМАДА ЗРОБИЛИ ВІРНИЙ ВИБІР ---- ВИБІР ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО ....
06 Червня 2018, 18:05
Жаль, що свої ідуть проти своїх;( Людьми керують гроші і заздрість. Легко говорити тим хто не «живе» за рахунок тих відпочивальників, хто ходить на роботу заробляє 2000 і радіє тому що є, а мало хто розуміє шо торгові точки це не тільки зручно , а це купа робочих місць для людей. Людей ділять на Світязьких і Шацьких, це спільне озеро, і кожна людина і тварина має право в ньому купатись, і заробляти гроші. Бридко це слухати, до чого все котиться:(
06 Червня 2018, 19:21
Пані Олено ,то закрийте свій бар .
06 Червня 2018, 19:50
А Баба-яга (Цвид), як завжди проти. Скорше б створили ОТГ і забрали &quot;комуняку&quot;. Маєте щастя народитись і жити в чудовому місці, що зовсім не цінуєте. Живіть в болоті. Зовсім не зрозуміла позиція депутатів.
06 Червня 2018, 22:05
Це кого люди заворожено слухали, димана який літав у небесах від своєї промови і не бачить реального стану речей???? Ви що подуріли там усі, тоді аозносьте всі свої хати двоповерхові, від яких каналізація в озеро тече, і тоді не будете мати проблем з екологією . А то Бач бізнес на пляжі шкодить озеру, а те, що самі можуть в сто раз більше того не бачать
07 Червня 2018, 00:08
у неділю на барі що знаходиться на пляжі був срач!!! Мусорники забиті! Бар то поставили а толку ніякого! Коли я придбав пиво і випивши викинув у смітник, продавець на барі сказав - тобі більш немає куди викинути??? Це ваша цивілізація з барами на пляжі і торгівлею? Вибачте, якого милого ви лізите з своїми гадюшниками на пляж ? Засирати??? Підтримую - ті хто хочуть так би мовити зробити для людей -роблять для себе, для своїх кишень! Немає чого розводити срач на пляжі!
07 Червня 2018, 01:02
Люди вдивіться в лиця тих активістів ,які колотять все село заради своїх же інтересів і не їдьде відпочивати до них та не купуйте в їх барах нічого,нехай сидять в свому болоті з жабами.Я відпочивав на вихідних,пляж облаштовують гарно.Місцеві жителі привітні, і не проти облаштування та торгівлі,але правда без алкоголю.За їх розказами,то село бунтує декілька осіб і їх ніхто не делегував виступати від усієї громади.Мені за Вас соромно,Ви живете в 21 столітті,а хочете повернутись в первіснообщинний лад.
07 Червня 2018, 01:59
Шановні читачі та коментатори. Уважно вчитайтеся в статтю та зрозумійте суть порушеної проблеми. Адже мова не йде про те чи окультурувати пляж чи ні. Звісно так. А мова йде про те, яким саме чином це зробити. Національний парк вважає що світязький пляж привести до європейського зразку треба за рахунок підприємців, зваливши на їхні плечі і плату за користування, і плату за біотуалети, і плату за вивіз сміття. В результаті парк самоусувається від цієї проблемної території та ще заробляє гроші на платі за користування і не вкладає ні копійки у пляж за який так переживає. Питання: куди підуть ці кошти? А це немалі гроші. Разом з тим підприємці заплативши такі кошти шукатимуть різні законні і не дуже можливості повернути свої гроші та ще й заробити для себе. Тому на пляжі замість лежаків та зонтів, на оренді яких багато не заробиш, будуть з'являтися пивні точки, де можна купити алкогольні напої (найшвидший спосіб заробити гроші). Таким чином сучасний цивілізований пляж з лежаками та зонтами (як нам показували на фото) перетвориться на індійські трущоби з бунгалами, спиртним та гучною музикою. ОСЬ ПРО ЩО ГОВОРЯТЬ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ. Почуйте один одного і зробіть правильні висновки.
07 Червня 2018, 02:12
ПОЗОРИЩЕ!!!! А ті активісти і депутати які проти хоч одну копійку податку заплатили зі своїх відпочивальників які їдуть у той гадюшник??? Деруть з тих туристів не малу копійку, а за що? За смердючий берег і сміття біля озера!!!
07 Червня 2018, 02:54
Я а &quot;шокові&quot; з ваших коментарів. Ви про що пишете хоч розумієте. Ви знаєте про що пишете. Поставили молоду дівчину директором дали певне завдання вона й виконує. І не думаю що головною метою є облагородити пляж. Хтось бачив щоб великий бізнес вкладав гроші які не мав повернути чому простим підприємцям на самі ласі пляжі зась. Чом не один очільник не стає на бік виборців, торочать про бізнес. Чому комусь можна морду бить в прямому ефірі а якщо я на свому подвірї за образу дружини то стаття. Я розумію тільки що поки ми не навчимося бути разом нічого не буде. Прибирати після себе і т п Будьте відповідальні за свої рішення.
07 Червня 2018, 02:59
Благоустрій потрібен але без барів,а то тільки й бари будуть по одну і другу сторони дороги—дуже креативно. У бізнесу ж відсутнє почуття міри. А люди то їдуть з міст в основному, так би мовити оздоровитись на природі.
07 Червня 2018, 03:09
Що, може розказати Орест? А директорка парку, молодець, може хоч трохи порядку наведе на цьому пляжі, бо шацькі керівники парку нетурбувались про свій край.
07 Червня 2018, 12:19
Так якщо Ви виступаєте в ролі активістів,то тоді проконтролюйте в кінці сезону парк куди пішли сплачені підприємцями кошти,та недопускайте хаосу з торгівлі алкоголем,а поки що не заважайте в облаштуванні пляжу,не рубайте з плеча,угоди в підприємців на сезон,так що після сезону побачите,тим більше що я відпочиваю у Вас не один сезон і торгівля була завжди,тільки стихійна.
08 Червня 2018, 12:36
Дякую всім, хто любить Світязь. Хто любить людей, які тут живуть, любить воду в якій купається, вечірнє сонце, яке лягає спати десь у лісі, недалеко біля берега.
08 Червня 2018, 13:18
Дякую всім, хто любить Світязь. Хто любить людей, які тут живуть, любить воду в якій купається, вечірнє сонце, яке лягає спати десь у лісі, недалеко біля берега.<br/>Мені дуже шкода тих людей. які розробили ПДП центрального пляжу, і тих, які його підтримують. До них уже ніколи в снах не усміхнеться Лісова Мавка і вони не зможуть відрізнити співу калинової сопілки від компютерної гри. <br/>Центральний пляж - це унікальне, казкове місце в центрі села, де відкривається панорама всієї величі, краси, благородства Світязя, а ви його хочете закрити генделиками з пивом без вікон і дверей, собачими будками і &quot;совєцкіми&quot; металевими грибочками, які стоять,як солдати в один ряд. <br/> Дурня повна!!!!<br/>А ЦЕЙ БЕРЕГ МОЖНА ЗРОБИТИ ЧАРІВНИМ, КОМФОРТНИМ, НЕПОВТОРНИМ.<br/><br/>Розгляньмо інші пропозиції НАПЕВНО є кращі. Обговорімо їх не на зло один одному, а на добро, щоб це не робилось з метою збагачення, а з ЛЮБОВЮ до природи. Не ховайте це ПДП під столом, а зробіть так, щоб люди його бачили і приймали участь в обговоренні. Має бути прозора і зрозуміла схема надання землі в користування підприємцям, які хочуть розмістити атракціони і плав засоби на пляжі. <br/>Потрібно врахувати працю і кошти людей, які жили та живуть біля берега й багато років косили траву, завозили землю, слідкували за порядком. І тоді б ніколи не виникла така ситуація в селі, як зараз. Ніякої шкоди не буде від того, що та сільська жіночка принесе на берег гарячого пончика чи кукурудзу - це важка праця - це її заробіток на рік!!! А так пересварилися сусіди, дирекція ШНПП, громада, бізнес і влада.<br/>Небудьте байдужі то наша Земля і майбутнє наших дітей!!!
08 Червня 2018, 14:20
З своїм лайном ми розберемось аби інше не приїжало і тут не &quot;срало&quot;. А&quot; наше Озеро &quot;це озеро тих хто про нього дбає.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024