Забракло суддів: скандальну очільницю Шацького нацпарку не змогли судити і в Старій Вижівці

18 Березня 2024, 17:20
Суд у Старій Вижівці 847
Суд у Старій Вижівці

Інший район – і знову забракло суддів. Скандальну очільницю Шацького нацпарку, яку звинувачують у привласненні понад мільйона гривень державних грошей, не можуть почати судити ось уже більше як рік. 

Довгий час це намагалися робити, ну, чи просто створювали такий вигляд, у Шацьку. А коли не вийшло – справу передали у суд Старої Вижівки. Втім, і там сталася халепа. Усе бачила знімальна група 12 каналу.

…Вона спокійно заходить у залу судових засідань і обирає місце на стільці. Пересісти на лаву підсудних погоджується не одразу. Складається враження, що впевнена: судити її не почнуть і цього разу. Забігаючи наперед, скажемо: так і буде.

Читайте також

Журналістське розслідування: директорка Шацького нацпарку зробила бізнес з природоохоронної території

Директорка Шацького парку свій бізнес на «Гарті» оформила на пенсіонера

«Встати, суд іде!» Цю фразу скандальна очільниця Шацького нацпарку Марія Христецька чує вже вдесяте. Так, цілих ДЕВ’ЯТЬ разів у Шацькому районному суді пробували розпочати розгляд справи так званої «банди Христецької» – і щоразу через чергову хитрість адвокатів засідання відкладали. Зрештою, розгляд передали представникам Феміди у Стару Вижівку.

На Старовижівщині скандальну очільницю Шацького нацпарку бачать вперше. Як і її підлеглих, яких слідство називає спільниками.

Читайте такожБудинок під Луцьком та дача на Світязі: у директорки нацпарку за два роки на посаді з'явилися новобудови

Христецька на лаву підсудних сіла ще у 2022 році. Її звинувачують у заволодінні понад мільйоном гривень державних грошей. Наймала в Шацький нацпарк фіктивних працівників, а їхні зарплати клала собі в кишеню.

У Старій Вижівці, як і просила Христецька, її справу сіла розглядати колегія з трьох суддів.

Здавалося б, ну нарешті суд почне розгляд справи. Але знову халепа! Колегія відразу розпалася. У суді заявили: ще на етапі, коли електронна система визначала прізвища суддів для цієї справи, сталася помилка.

Читайте також: 

Марія Христецька: журналісти розслідують, чи робить керівниця нацпарку бізнес на посаді

Суд чомусь «помилував» скандальну директорку Шацького нацпарку Христецьку, хоч слідство ще триває

«Усі судді мають бути у списку, і з нього комп’ютер вибирає, враховуючи навантаження, перебування у відпустці, тимчасову непрацездатність. І комп’ютер вибирає прізвища суддів за своїм алгоритмом. Чому відібралася суддя Сухоручко, яка на той момент була у відпустці, будемо зараз з’ясовувати. Після цього засідання в нас призначенні збори суддів, де ми будемо заслуховувати відповідні пояснення», – розповів суддя-спікер Олександр Назарук.

Іншими словами, суддя Сухоручко не мала бути у списку, бо була у відпустці. А отже, не має права бути членом колегії. Хто ж допустив таку вчасну і доречну для підсудної Христецької помилку? У суді пояснити так і не змогли.

За словами суддів, тепер автоматизована система має призначити для справи Христецької нову колегію. Утім, знову халепа. Як пояснив нам суддя спікер Олександр Назарук, зробити це, найімовірніше, не вдасться.

Читайте також: 

Судять Христецьку: її сторона вдруге саботує засідання

Христецька-шоу триває: отримала трьох суддів, що далі?

Христецька продовжує затягувати суд: чому їй це вдається

«Наразі у нас з діючих суддів троє, по штату четверо. Один – без повноважень», – зазначив суддя-спікер.

Себто судити Христецьку і в Старій Вижівці більше нікому. Х такої ж причини її справу забрали і з Шацького райсуду. Там суддя заявила про самовідвід через дружні стосунки із підсудною. Що ж, будемо чекати, доки для спритної очільниці нацпарку знайдеться третій суд. Можливо, там судді згадають, що закон не дишло, а вони – не корупційний інструмент у руках безпринципних ділків.

Читайте такожЩо задекларувала директорка Шацького національного парку, яку судять за корупцію

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024