Як запобігти кібербулінгу: у Шацьку учням та студентам лісового коледжу розповіли про цькування у соцмережах

24 Січня 2024, 20:33
Як запобігти кібербулінгу: у Шацьку учням та студентам лісового коледжу розповіли про цькування у соцмережах 1525
Як запобігти кібербулінгу: у Шацьку учням та студентам лісового коледжу розповіли про цькування у соцмережах

У Шацькому будинку дитячої та юнацької творчості, на базі якого функціонує інтеграційний простір, відбулася зустріч журналістки Район.ін.юа Віти Шепелі із вихованцями творчих гуртків та студентами Шацького фахового лісового коледжу, на якій йшлося про кібербулінг та його основні ознаки.

Зустріч відбулася у вівторок, 23 січня, у межах проєкту Район.Діти.

На початку розмови школярі та студенти коледжу дали визначення, що таке булінг та чим він відрізняється від кібербулінгу.

Читайте також: Найбільше сподобалося шукати фейки: мельниківські ліцеїсти пригадали, чого вчилися на гуртках Район.Діти. ФОТО

Зокрема, діти зазначили, що булінг часто відбувається при фізичному контакті, у безпосередньому спілкуванні, а от кібербулінг – у соцмережах.  Для кібербулінгу людина використовує різні гаджети, коментуючи дописи інших користувачів.

Читайте такожВихованцям Шацького будинку творчості розповіли про безпеку та шахрайства у соцмережах

«Булінг та кібербулінг – це систематична агресивна поведінка однієї людини або групи людей стосовно іншої людини, що супроводжується постійним фізичним дошкулянням і психологічним цькуванням. Часто у цьому процесі задіяні спостерігачі, котрі можуть стати або ж на сторону жертви булінгу, або ж тих, хто займається цькуванням», – зазначила журналістка.

Читайте також: Вчилися писати новини: у Мельниках відбулося заняття гуртка з медіаграмотності

Тож визначивши основні ознаки кібербулінгу, Віта Шепеля запропонувала студентам попрацювати у групах над завданнями. Так, студенти визначали, чого не потрібно робити та як діяти, аби уникнути кібербулінгу та що робити, коли ти є учасником кібербулінгу. Студенти писали, чого не потрібно робити у ролі «Свідка», «Людини, що переживає булінг», «Користувача». Після цього спільно обговорили варіанти того, що потрібно робити, будучи у цих образах. Таким чином, ліцеїсти створили власний «Кодекс поведінки» на випадок зіткнення із булінгом.     

Читайте такожУчениці з Шацької громади стали призерками творчого журналістського конкурсу імені Івана Корсака 

                                                                          

Позитивним є те, що діти орієнтувалися, що коли вони є свідками цькування когось в соцмережах, то тоді слід негайно звернутися до дорослих чи повідомити в поліцію, – зауважила ведуча гуртка.

Після обговорень, студентам та учням наголосили на важливості обговорення проблем булінгу: 

  • не слід замовчувати факт булінгу, якщо ви стали його свідком;
  • не терпіти цькування мовчки;
  • старатися не нашкодити іншим «випадково»;
  • слід декілька разів подумати перед публікуванням допису чи коментаря у соцмережах;
  • за булінг можна понести адміністративну відповідальність.

Наприкінці заняття Віта Шепеля надала дітям інформацію про те, куди можна звернутися за допомогою  у випадку, якщо хтось із них, або їхніх знайомих стикнувся з проявами булінгу, або кібербулінгу:

національної гарячої лінії для дітей та молоді 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 111 (з мобільного) (повідомлення анонімні);

Також студенти Шацького фахового лісового коледжу поділилися із учнями Шацького ліцею своїми враженнями про навчання у коледжі на спеціальностях «Лісове господарство» та «Бухгалтерський облік». Також вони закликали учнів обирати для подальшого навчання саме лісівничий коледж, де для студентів є можливості для навчання та всебічного розвитку, участі у студентському житі.

 

Коментарі
24 Січня 2024, 19:19
Сподіваюся, що в самому Шацьку припинилися бандитські пограбування , побиття та вбивства ( так, вбили підлітка ) учнів технікуму ( колишня назва ліцею ) місцевими бугаями.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024