Як вибрати якісні засоби захисту рослин і не придбати фальсифікат

28 Лютого 2023, 13:00
Фото ілюстративне 1034
Фото ілюстративне

Настає весняна пора сільськогосподарських робіт. Перед господарствами, фермерами, дачниками постає питання придбання якісних засобів захисту рослин.

Усі пестициди, що реалізовуються в Україні, згідно з чинним  законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням  екологічної безпеки.

На ринок пестицидів потрапляє велика кількість підробленої продукції, під назвами  відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах, на довгі роки залишаються у грунті, впливаючи на майбутні врожаї та здоровя людини.

Читайте такожПротруєне насіння – запорука високого врожаю

Фальсифіковані пестициди - це продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника. Вони становлять особливу небезпеку, оскільки інформація про їхню загрозу відсутня  або обмежена, дія – непередбачена, а завдана шкода – істотна та тривала.

Читайте такожВолинянам пропонують нові технології вирощування сої

Підробки пестицидів можуть мати різні форми і походження: відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми, зниження вмісту діючої речовини, продаж замість препарату невідомих речовин, продаж низькоякісних копій під назвою препарату.

Фальсифікати становлять особливу небезпеку, оскільки підробки пестицидів можуть бути доволі якісними підробленими копіями представлених на ринку запатентованих препаратів або торгових марок, які важко відрізнити від справжніх товарів. 

Читайте такожКультура з поганою репутацією: хто, як і навіщо взявся вирощувати топінамбур на Волині

Підробки, навіть за наявності діючої речовини, аналогічної тій, що є в оригінальному препараті, містять допоміжні речовини (стабілізатори, барвники тощо) невідомого походження, що можуть формувати непередбачені шкідливі сполуки. Це можуть бути суто технічні домішки, які мають найнесподіваніші якості й активність, або більш дешеві речовини, часто токсичні, покликані замінити собою якісні компоненти оригінального препарату та зробити підробку дешевою.

Читайте також: Сезон картоплі на Волині: коли саджати та які сорти обрати 

Тому фальсифіковані пестициди  є не лише неефективними, а й  майже завжди призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди та матеріальних збитків, може бути зіпсована репутація сільгоспвиробника як постачальника якісної та безпечної продукції.

Рекомендації щодо вибору засобів захисту рослин

Купуйте їх  лише в офіційних дистрибютерів, у спеціалізованих магазинах і відомих фірм, які добре себе зарекомендували на ринку пестицидів. 

Постачальники  засобів захисту рослин повинні мати сертифікати відповідності на продукцію, що реалізується. 

При покупці звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні показники на кришці тощо (оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки), інформація на етикетці повинна бути надрукована чітким шрифтом українською мовою із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номеру партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування. 

Читайте такожДогляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

Не купуйте підозріло дешеві, прострочені препарати у пошкодженій упаковці або без етикеток. Роздрібні засоби захисту рослин  не розфасовуються у медичну тару.

Памятайте! Фальсифіковані пестициди  шкідливі для вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв.

Віра ОЛАСЮК, провідна фахівчиня

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024