Протруєне насіння – запорука високого врожаю

27 Лютого 2023, 19:36
Фото ілюстративне 1258
Фото ілюстративне

Одним з найбільш важливих заходів технології вирощування ярих і озимих зернових культур є протруювання насіння. У зв’язку з погіршенням культури землеробства, порушенням системи сівозміни, відсутністю чи незбалансованістю підживлення рослин збільшується ураження рослин багатьма хворобами. 

Заражене зерно є основним джерелом інфекції для багатьох хвороб (сажки, кореневі гнилі, септоріоз, фузаріоз і інші). Та й ґрунти у нас майже суцільно заражені інфекціями. Накопичення інфекції на полях цілком достатнє для розвитку хвороб у посівах за сприятливих погодних умов. Отож, сіючи здорове насіння, можна через деякий час отримати хворі посіви. Тому фунгіцидний захист насіння перед висівом є важливим профілактичним заходом.

Протруювання насіння необхідно проводити безпосередньо перед сівбою. При необхідності короткочасного зберігання протруєне насіння повинне знаходитися у мішках зі щільної тканини, аби уникнути потрапляння прямих сонячних променів. 

Передпосівну обробку насіння зі зволоженням або водними суспензіями (1 л води на 100 кг насіння) проводять одним із препаратів Вінцит, Вітавакс, Діксил, Ламардор, Раксіл, Росток, Антал, Магнат Тотал, Гранівіт, дотримуючись відповідних норм застосування. Технологічно передбачається допосівна обробка насіння зернових стимуляторами росту Емістимом або Агростимуліном. Норма витрати цих препаратів  - 10 мл на 1 тонну насіння. 

Читайте такожВолинянам пропонують нові технології вирощування сої

Насіння, оброблене сумішшю протруйника з біостимулятором, проростає декількома днями раніше і дає хороші здорові сходи. Більш активно формується коренева система, збільшується її водопоглинаюча здатність, і посіви краще переносять стресові погодні умови. 

Думаючи про захист від хвороб, не слід забувати і про шкідників, оскільки вони чудово почуваються на полях і за сприятливих для себе умов можуть пошкоджувати і висіяне зерно, і сходи. Дуже гострою проблема шкідників є для посівів кукурудзи і сої, бо ці культури  любить дротяник – дуже розповсюджений і ненажерливий ґрунтовий шкідник.

Але за пізніх строків сівби сходи озимих зернових мало пошкоджуються основними шкідниками, зокрема злаковими мухами, тому застосовувати інсектицидне протруювання насіння в цей період є мало ефективним. Якщо врахувати, що до весни інсектицидна дія протруйників насіння зникає, то застосування їх на озимих зернових пізніх строків сівби здебільшого є недоцільним. 

Читайте такожКультура з поганою репутацією: хто, як і навіщо взявся вирощувати топінамбур на Волині

Натомість при ярій сівбі та осінню у ранні та оптимальні строки (вересневі), які збігаються з періодом масової шкодочинності ґрунтових та наземних шкідників, особливо на полях зі значним поширенням останніх, застосування цих протруйників насіння має сенс. Використовують такі препарати, як Юнта Квадро, Селест Топ, Нупрід Макс.

Для протруювання насіння зернових, зернобобових використовують й мікробіопрепарати Триходермін і Планриз виробництва Волинської обласної фітосанітарної лабораторії (що в рази дешевше і безпечніше від хімічних протруйників) – 200 мл препарату на 1,2 л води на 100 кг насіння. В умовах нашої області доведена висока ефективність обробки насіння озимої пшениці баковою композицією біопрепаратів – водні суспензії Планризу (1-2 л/т) + Триходерміну (2л/т). Ці біопрепарати добре зарекомендували себе й при обробці насіннєвого матеріалу жита та тритикале.

Читайте також: Сезон картоплі на Волині: коли саджати та які сорти обрати

Планризом обробляють насіннєвий матеріал картоплі (10 мл препарату на 6 л води на 100 кг бульб картоплі) від ризоктоніозу, макроспоріозу, фітофторозу.

 Триходерміном обробляють насіння овочевих та квітково-декоративних порід (20 мл/кг насіння) від кореневої гнилі, чорної ніжки, альтернаріозу, антракнозу, аскохітозу, білої та сірої гнилі, вертицильозного в’янення, слизового та судинного бактеріозів. Дуже добрий ефект дають обробки (кожні 10-20 днів в залежності від прогнозу та інтенсивності розвитку хвороби) цим препаратом  плодово-ягідних культур (яблуні, вишні винограду, полуниці, малини, лохини та інш.) - 0,5-1% робочий розчин (полив) і 1-2% розчин (обприскування). Не користуючись «хімією», отримуємо екологічно чисту продукцію, яку без остраху можна давати дітям, хворим.

Читайте також: Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

Зміни клімату, які спостерігаються протягом останніх 15 років, призводять до зміни строків висіву, а також умов проростання рослин, тому потрібно надавати перевагу протруйникам з подовженою контактною дією.

При закупівлі протруйників та інших засобів захисту рослин потрібно обов’язково вимагати у продавця сертифікат якості на препарат. Номер партії, вказаний у сертифікаті відповідності, повинен збігатися з номером партії на пакуванні препарату. І пам’ятайте, що якісні препарати дешевими не бувають.

Віра ОЛАСЮК, провідна фахівчиня Волинської обласної фітосанітарної лабораторії

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024