Пив лише квас: у Шацькому суді виправдали водія, на якого поліціянти склали протокол про нетверезе водіння

15 Вересня 2022, 16:20
Пив лише квас: у Шацькому суді виправдали водія, на якого поліціянти склали протокол про нетверезе водіння 1127
Пив лише квас: у Шацькому суді виправдали водія, на якого поліціянти склали протокол про нетверезе водіння

У Шацькому суді розглянули справу водія, якого поліціянти запідозрили у нетверезому водінні. Сам водій стверджує, що не вживав алкоголю, а пив лише квас.

Про це стало відомо з опублікованого рішення суду, – пише Район.Шацьк.

Поліціянт місцевого відділу 10 липня  склав протокол про адміністративне правопорушення щодо водія КНП «Будинокуправління». Згідно з протоколом, чоловік близько другої години дня в селі Пульмо керував автомобілем Ауді в стані алкогольного сп`яніння. Огляд на стан сп`яніння зі згоди водія проводився із застосуванням приладу «Drager», в присутності двох свідків.

Проте викладені у протоколі про адміністративне правопорушення обставини не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи в суді.

Читайте також: У Шацьку підприємця оштрафували на 20 тисяч гривень за продаж пива без ліцензії

В засіданні обвинувачений суду пояснив що він дійсно вийшов з магазину «Сільмаг» у селі Пульмо, сів за кермо автомобіля та розпочав рух з обочини на автодорогу, коли його зупинили працівники поліції. 

Поліціянти запропонували пройти медичний огляд на стан сп`яніння. Він погодився пройти тест на алкоголь, оскільки був впевнений, що не перебуває в стані алкогольного сп`яніння, тому що в той день спиртних напоїв не вживав. Правоохоронці провели дві спроби огляду з використанням приладу, з невеликим проміжком часу, і показник зменшувався. Результати огляду показали 0,32 та 0,30 проміле, однак водій із результатом не був згідний, про що говорив поліціянту. 

Читайте також: Шацький суд оштрафував матір, яка була п'яною, а її дитина голодувала

Однак працівник поліції не роз`яснив йому, що у разі незгоди з таким показником, водій має право пройти огляд на стан сп`яніння у медичному закладі. 

Водій також розповів, що свідки, які вказані в протоколі, на місці проведення його огляду на стан сп`яніння не було і це чітко видно на відеозаписі. Крім того, безпосередньо перед оглядом, менше ніж за п`ять хвилин, він випив в магазині «Сільмаг» пів літра квасу, однак поліцай його не запитував, чи він курив, їв, пив щось перед оглядом, тому він цього на місці події не пояснював.

Ці обставини підтверджені були допитані в судовому засіданні свідки, продавчині магазину «Сільмаг», які кожна зокрема, суду показали, що під час огляду присутні не були, просто на прохання поліціянта, який зайшов в магазин, підписали якісь документи, не читаючи їх. Також це видно з наданих відео із нагрудних камер поліціянтів.

Згідно з інструкцією з експлуатації алкотестера перед проведенням тесту повинно пройти на менш як 2 хвилин після куріння та не менше 20 хвилин після вживання, в тому числі харчових продуктів, що містять невелику концентрацію алкоголю (кисломолочні продукти, квас і т.д.). З моменту, коли водій випив квас та до його огляду пройшло менш як 5 хвилин. Це підтверджується відеозаписом, оскільки він, вийшовши з магазину, сів в автомобіль, рушив з місця і навіть не виїхав з обочини, де його зупинили працівники поліції.

Також судом виявили інші порушення: матеріали справи надані поліціянтами неналежно, а також порушення в експлуатації алкотестера.

Суд вирішив провадження у справі про адміністративне правопорушення закрити, у зв`язку з відсутністю в його діях складу вказаного правопорушення.

Читайте також: Напився поки перевіряли документи на блок-пості: водій у суді доводив, що не кермував п'яним у Шацьку

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024