Чому досі в Шацьку нема голови РДА та хто на цю посаду претендував

08 Травня 2020, 15:00
Виїзна нарада в санаторії «Лісова пісня» 6215
Виїзна нарада в санаторії «Лісова пісня»

На початку грудня минулого року головою Волинської ОДА призначили Юрія Погуляйка, проте майже рік посада голови Шацької РДА залишається вакантною.

Що зробив за цей час Юрій Погуляйко для Шацького району, чому й досі нема призначеного голови Шацької РДА та ще більшості районів Волині, хто претендував на цю посаду – розбиралися журналісти інтернет-видання Перший.

Короля робить свита. Тут запросто можна перефразувати відоме прислів’я: скажи мені, з ким, ти прийшов, і я скажу – хто ти.

Прийшов голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко фактично сам. Бо під час його представлення 3 грудня із нинішньої команди поруч із новим головою ОДА не було нікого. Супроводжував Погуляйка очільник місцевого СБУ та перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов. Чутки про те, що на Волинь вслід за головою ОДА з Луганщини прибуде «луганський десант» поповзли Волинню ближче до Нового року. Фактично вперше публічно їх підтвердив нардеп Вячеслав Рубльов в інтерв’ю виданню «Перший».

Чотири місяці треба було Юрієві Погуляйку, аби його і його людей «побачили». Що говорять про команду нової ОДА у кулуарах? Хто є хто? Чому «живого» Погуляйка мало хто бачить?

Є чотири речі, якими наразі найбільше запам’ятався на Волині новий голова ОДА Юрій Погуляйко:

- поставив двері та нагородив парканів у холі ОДА;

- привів команду немісцевих керівників далеких від волинських справ;

- гучно звільнив кількох топових чиновників (зокрема, Леоніда Кирильчука, Світлану Мишковець та Ігоря Ващенюка);

- створив собі імідж непублічного керівника, який вкрай рідко з’являється на людях і не дав ще жодного повноцінного інтерв’ю.

Перших два місяці роботи (січень-лютий) про Юрія Погуляйка чути було мало. Дві сесії обласної ради він пропустив, в тому числі й ту, на якій приймали бюджет.

Поява голови ОДА на сесії облради сталася 12 березня. Якщо його попередники традиційно використовували таку нагоду для виступу з трибуни і спроби налагодити спілкування з депутатами обласного рівня, то Юрій Погуляйко обійшовся кількома короткими коментарями в обговореннях рішень порядку денного – без виступів і промов.

У перші дні роботи на Волині губернатор відвідав кілька районів, зокрема Маневицький, Шацький і місто вугільників Нововолинськ. Однак на цьому практику частих виїздів на місця завершив. Хіба ще кілька разів бував на МПП «Ягодин», аби, як запевняла прес-служба ОДА, «контролювати ситуацію на кордоні».

Можна згадати, що голова взявся лобіювати вирішення проблеми зміління Світязю у столиці, але наразі, здається, далі ознайомлення з проблемою і візитів у Шацький район справи не пішли. Обіцяне в Офісі Президента кураторство для бізнесу на Волині припало на інвестиційний проєкт Володимир-Волинської птахофабрики. Також команда ОДА заявила, що долучиться до відродження Олики, ініційованого облрадою.

Окрім того, за пропозицією голови ОДА, цього року проєкт реконструкції басейну санаторію «Лісова пісня» включили до переліку об'єктів, які фінансуватимуться за кошти ДФРР. 

Читайте такожНа добудову басейну у «Лісовій пісні» потрібно майже 30 мільйонів

Окремо варта уваги команда голів РДА. Бо її ще донедавна фактично не було. Ніхто із попередніх голів Волинської ОДА так довго свої кадри на місцях не «укомплектовував». Це, за словами досвідчених управлінців, демонструє не стільки знецінення цих посад, скільки недосвідченість та певну безпорадність  у державних справах самого голови Волинської ОДА.

Юрій Погуляйко не може вплинути на прискорення проходження документів претендентів на посади в районах всіма щаблями влади, де їм треба отримати візи. Традиційно голови ОДА для цього використовують власні виходи на президента та інших впливових осіб у вищих структурах влади.

За перші 100 днів роботи на Волині із 16 голів РДА були офіційно призначені тільки 3 (!).

Натомість сам Юрій Погуляйко собі цю кадрову роботу зараховує до плюсів, про що навіть звітує у підсумковому документі про 100 днів роботи на Волині на сайті ОДА.

Серед інших на своє ймовірне призначення, кажуть, очікує потенційний голова Шацької РДА Володимир Самусєв. Згідно з декларацією, поданою 9 січня 2020 року як кандидата на посаду голови РДА у Волинській області, зареєстрований в Ужгороді з нерухомістю на Луганщині. 4 травня Володимир Самусєв подав декларацію як претендент на посаду керівника патронатної служби Волинської ОДА. А свого часу подібний документ заповнював, маючи намір зайняти посаду слідчого ГУНП у Луганській області. 

Прикметно, що чоловік, кажуть, вже кілька місяців насолоджується гостинністю волинського краю саме в Шацькому районі, змінюючи час від часу оздоровчі заклади, в яких мешкає. А розрадити нудьгу йому інколи допомагає навіть сам Юрій Погуляйко, навідуючись до озерного краю. 

4
Перший зліва - Володимир Самусєв, претендент на посаду голови Шацької РДА
Перший зліва - Володимир Самусєв, претендент на посаду голови Шацької РДА

 

Коментарі
08 Травня 2020, 20:11
Доларів боїться, вугрів боїться, дачі біля Світязя не хоче? Якийсь не наш... Сєпар?
09 Травня 2020, 00:06
То тільки Петя назначав всіх і кого попало, а тут бачите, майже як президента США вибирають.... Що не день, то повна д...а від нашої нової влади!
09 Травня 2020, 01:37
Христецька хоче головою бути ,вот тільки Зара риби з вуграми дозбирає,піску з лісом продасть і готова в бій по благоустрою своєї хати яку будує вже біля ківерців,понасилали сюди заробідчанів,невже своїх нема
09 Травня 2020, 03:45
Банду геть! При пороху такого не було!
09 Травня 2020, 13:09
Не годови немає ,а башні, шоб такі дороги в центрі робити.А хто буде за це відповідати?Уроди
09 Травня 2020, 13:17
Ви взагалі там йоб лись?
13 Жовтня 2020, 01:16
Ало народ схаменіться ви читали про бюджети які суми мають піти ,на реставрацію на ремонт доріг, та за ті мільйони можна по літаку купити у кожне село
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024