Як незаплановані канікули змінили життя дітей Шацького району

23 Квітня 2020, 11:40
Денис Міщак любить у карантин порибалити 4717
Денис Міщак любить у карантин порибалити

Сприйняття теперішніх вірусно-карантинних подій та ставлення до них у кожного різне. Наприклад, дітям набагато складніше перебувати ізольованими від світу, ніж дорослим, адже  бурхливу енергію чада на ключ не замкнеш.

В соціальних мережах навіть почали давати поради батькам на кшталт: як правильно пережити вимушені канікули, як батькам не зійти з розуму під час карантину та інші. А дистанційне навчання взагалі називають великим викликом. Хоча незаплановані канікули й змінили звичний щоденний ритм дітей та батьків і, безперечно, ускладнили навчальний процес, але дали можливість проводити більше часу у сімейному колі, займаючись улюбленими справами, пише газета «Шацький край».

Читайте також: Пишуть картини, мандрують, наводять лад у домі: чим займаються жителі Шацького району під час карантину​​​​​​​

Тож поки шкільні та позашкільні заклади району призупинили свою діяльність – вільного часу у школярів достатньо, аби, окрім домашніх завдань, ще й цікаво провести дозвілля. Одні продовжують вдосконалювати вміння з розпочатих напередодні карантину захоплень, інші  зайнялися тим, про що давно мріяли та не мали змоги втілити в життя, а є й такі, що спробували відкрити нові горизонти своїх можливостей.

В той час, поки батьки на роботі або займаються хатніми справами, учні у «тимчасовій відставці» самостійно виконують домашні завдання, малюють, майструють та моделюють із різних матеріалів, куховарять, переглядають художні фільми й телепередачі, «сидять» в Інтернеті, займаються спортом, а також гуляють, намагаючись дотримуватись при цьому загальноприйнятих вимог. Більшість з них  уже б радо пішли до тієї «ненависної» школи, бо лише в ізоляції прийшло розуміння того, що таке радість колективного спілкування з ровесниками.

В учениці 7-го класу Шацької школи Емілії Ковш карантинні будні проходять під гаслом «Використовуй свій вільний час з користю!». Дівчина, яка добре навчається в школі, так само успішно розвиває свої здібності й таланти. Вона впевнена, що правильно спланований розпорядок дня – правильний шлях до досягнення поставлених цілей. Тож навчання, заняття спортом та безліч мистецьких захоплень Емілія грамотно розпланувала у своєму щоденному графіку.

6

 

Із особливим захопленням дівчина цікавиться новинками кулінарії та за покроковими рецептами із Інтернету готує для рідних усіляку смакоту: і не важливо чи це ягідний чізкейк, чи чіпси із лаваша, приправлені соусом із ароматних середземноморських трав. В процесі  готування вона вносить свої зміни у рецептури, відчуваючи при цьому себе кулінарним новатором.

Разом із карантином у життя Емілії увійшов спорт: комплекс вправ із силовими навантаженнями, біг на довгі дистанції  та окрім цього – здорове збалансоване харчування.

Важлива подія відбулася в цей час у житті її молодшої сестрички Аделіни, першокласниці Нової української школи Шацька. Вона навчилася їздити на великому велосипеді, на що раніше аж ніяк не вистачало часу.

Для дев’ятикласниці Прип’ятського навчального закладу Руслани Клехо закінчення навчального року – момент першого відповідального випробування. До державної підсумкової атестації готується заздалегідь. Оскільки в сім’ї немає тата, то увесь вільний від навчання час вона разом з братом Валерієм та сестричкою Софійкою допомагає мамі давати лад чималому господарству. А перед Великоднем ще й більшість хатніх справ лягли на плечі Руслани.

1

 

Семикласник Шацької школи Денис Міщак – затятий рибалка, і ця улюблена справа є незамінною. Тож безлюдні місця на березі озера Велике Чорне є тією локацією, де можна на самоті подумати про небезпечний коронавірус та хороший улов.

1

 

Ангеліна Абрамчук, четвертокласниця Шацької школи, найбільше вільного часу проводить за плетінням виробів з тоненьких кольорових гумок, найпопулярнішим сучасним хоббі серед дівчаток. У неї зібралася вже чимала колекція об’ємних фігурок, які навчалася виготовляти за допомогою відеосюжетів з інтернет-ресурсів. На даний час у творчості маленької майстрині переважає пасхальна тематика.

Дівчинка також захоплюється малюванням. У роботах Ангеліни переважає новий жанр, народжений карантинними обставинами: портрети мами та тітки, яких постійно бачить перед собою.

4

 

Її ровесник Максим Цвид, із села Голядин, мріє стати відомим кухарем. Оскільки це дуже складна  професія, то достатня кількість вільного часу спонукає до радикальних дій. Борошняні вироби – це саме те, що любить готувати та споживати хлопчик. Не встиг заколотити тісто, як вже усі члени сім’ї смакують ароматними млинцями. На думку Максима, ніщо так не відволікає від поганих думок, як з душею приготовлена їжа.

1

 

П’ятикласниця Смоляро-Світязького навчального закладу Іванка Веремчук – майстриня на всі руки і невпинно творить усілякі гарні речі. Але саме під час вимушеної ізоляції відкрила для себе техніку створення мозаїки з різнокольорових кристалів. Робота над картиною дає можливість відчути себе справжнім майстром «ювелірного мистецтва», а результат чарує яскравим мерехтінням кольорів.

1

 

У майбутніх випускників заняття одне – підготовка до ЗНО, тому про їхнє дозвілля – ні слова. Вступні іспити хвилюють майбутніх абітурієнтів більше, аніж коронавірус.

Як бачимо, діти не впадають у відчай, адже не здатні зрозуміти усю складність надзвичайних обставин. Вони навчають нас простіше дивитися на речі та не ускладнювати ситуацію. Улюблені справи дітей хоч і прикрашають їх життя та допомагають пережити складний період карантину, але не можуть замінити живого спілкування з друзями.Та ми впевнені, що лихо швидко минеться і життя увійде у звичне русло.

Людмила МАКСИМЧУК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024