Цвинтарна каплиця в Піщі – дерев'яна пам'ятка старовини 19 століття

19 Лютого 2020, 12:40
Цвинтарна каплиця в Піщі 2957
Цвинтарна каплиця в Піщі

У Шацькому районі налічується дев’ять дерев’яних храмів, з яких п’ять були збудовані у XVIII-ХІХ століттях, а чотири – протягом 1990-2010 років.

Значна частина тих, що раніше також фундаментували в межах сучасної території, на жаль, не збереглася донині або була замінена на муровані – пише газета «Новий погляд+».

Читайте також: Церква святої Варвари в Острів’ї – пам’ятка архітектури місцевого значення 

Село Піща. Цвинтарна каплиця

За кліровими відомостями, вона зведена у 1802 році. Є однокамерною прямокутною в плані будівлею (5.70 х 4.0 м), збудованою з дерев’яного брусу прямокутного перерізу і накритою трисхилим вальмовим дахом. Із західної сторони простір, що утворюють південний і північний схили, закритий щипцем із дошок. На площині його розміщений накладний дерев’яний хрест.

Причілок зі сторони входу підтримують кронштейни, які є випусками верхніх брусів стін. Увінчує дах невелика дерев’яна різьблена сигнатурка. Зовнішня поверхня стін обшита вертикальними шалівками з нащільниками. До приміщення каплиці із західної сторони ведуть дерев’яні двері. На південному та північному фасадах у верхній частині розташовані невеликі прямокутні вікна.

Каплиця є характерним зразком народного храмобудування Волині XVIII – початку ХІХ століть. Унікальний приклад архаїчного однокамерного храму хатнього типу, характерного для волинської школи народної архітектури окресленого періоду. Заслуговує на відновлення та охорону.


 

Олександр ОСТАПЮК, Сергій ЛОНЧУК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024