Церква святої Варвари в Острів’ї – пам’ятка архітектури місцевого значення

18 Лютого 2020, 13:22
3236

У Шацькому районі налічується дев’ять дерев’яних храмів, з яких п’ять були збудовані у XVIII-ХІХ століттях, а чотири – протягом 1990-2010 років.

Значна частина тих, що раніше також фундаментували в межах сучасної території, на жаль, не збереглася донині або була замінена на муровані – пише газета «Новий погляд+».

Село Острів’я. Церква святої Варвари

Пам’ятка архітектури і містобудування місцевого значення (рішення виконкому Волинської облради від 3 квітня 1992 року №76 «Про взяття на облік пам’ятників архітектури місцевого значення», охоронний № 213-м). Православна церква в селі згадується у 1510 році. У 1619-му переведена в унію. Після третього поділу Польщі в 1795 році основна частина таких була повернута у православ’я. Час будівництва храму, котрий зберігся, невідомий. Науковці датують початком ХVIII століття.

Відповідно до візитації 1779 року, вона мала бабинець. Ширшу інформацію подано 15-23 березня 1793-го, відповідно до якої церква «stara» і нещодавно ґрунтовно відремонтована. У ній не було іконостаса, але обхід біля вівтаря можливий. У головному вівтарі знаходився образ розп’яття Христа. Також було два бічні з іконами Пресвятої Богородиці й святої Варвари. Зазначено, що храм мав купол із дзвіницею.

У святині зберігся її опис за 1936 рік: «Церква збудована із соснового дерева на кам’яному фундаменті, покрита поцинкованою бляхою. Довжина її 10 м 65 см, ширина 5 м 32 см, висота 13 м 50 см. Купол на церкві один, розміщений над середньою частиною. Хто був фундатором і в якому році вона збудована, нема ніяких даних. Церква ділиться на вівтар і середню частину, а притвор знаходиться в дзвіниці.

Вона дерев’яна, на кам’яному фундаменті, й, за словами старожилів, прибудована значно пізніше. Висота дзвіниці 15 м, довжина 2 ½ м і ширина 5 м 32 см, покрита цинкованою бляхою. Дзвонів на ній – чотири. Довжина вівтаря – 3 ½ м, ширина – 3 ½ м. Підлога там дерев’яна, пофарбована у червоний».

Храм зорієнтований вівтарем на схід, обшитий вертикальними дошками. Аналіз композиційних особливостей дозволяє віднести спорудження його до початку ХVIII століття. Сучасний вигляд архітектурної пам’ятки відтворює радикальну реконструкцію в 1874 році шляхом прибудови дзвіниці до західної стіни нефа.

Найдавніша частина споруди складається з прямокутного, витягнутого в поздовжньому напрямку зруба нефа і невеликої дотичної до нього шестигранної апсиди. Об’єм нефа завершується традиційною для храмів хатнього типу двосхилою покрівлею з плечистою восьмигранною главкою на гребені. Будівля вдало розміщена на невеликому підвищенні над озером, закінчуючи перспективу центральної вулиці села Острів’я.

Читайте також: Острів'я: історія і сьогодення села. ВІДЕО

1
Храм святої мучениці Варвари в Острів'ї
Храм святої мучениці Варвари в Острів'ї

План церкви, 1959 рік
План церкви, 1959 рік

 

Олександр ОСТАПЮК, Сергій ЛОНЧУК

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024