Як шачани реагують на прояв насильства: на вулиці провели соціальний експеримент

06 Грудня 2019, 12:00
Учасники експерименту 3835
Учасники експерименту

В центрі Шацька чоловік вчиняв насильство над дружиною.

Влаштувати умовну сімейну штовханину просто неба – це задум працівників відділу соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району – повідомляють на сторінці відділу у facebook.

Таким чином працівники соціальної служби та правоохоронних органів хотіли простежити за реакцією інших людей, які стали свідками сімейної сварки. Більшість людей не намагалися вгамувати чоловіка, що штовхав, шарпав та словесно принижував свою дружину. Таку життєву ситуацію розіграли у трьох локаціях Шацька. Однак, більшість перехожих виявились байдужими.

Здивувало й те що чоловіки проходили повз і лише одна жінка намагалися втрутитися. Це насторожує, наскільки шачани є байдужими.

За статистикою, фізичного та психологічного насильства зазнають один мільйон українок і лише 2% звертаються ро допомогу до правоохоронців. Незважаючи на те, що фізичне та психологічне насильство у сім’ях відбувалось завжди, до 2019 року в Україні це за законом вважалося адміністративним правопорушенням.

Тобто за побої, приниження та образи кривдникам загрожувало покарання найчастіше у вигляді штрафу або громадських робіт.

Закон щодо протидії домашньому насильству, який передбачає кримінальну відповідальність, в Україні було ухвалено ще в 2017 році, проте остаточно він набув чинності тільки у січні цього року. Тобто, щоб покарати кривдника, тепер не потрібно чекати, поки він вб’є або нанесе жертві тяжкі побої – за образи, приниження та економічний шантаж домашні тирани можуть опинитися за ґратами.

«Дякуємо за участь в експерименті волонтерам Уляні Цісарук та Максимові Дударчуку. Закликаємо усіх: НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ! У нашій країні, де жодна людина не почуває себе достатньо захищеною від проявів насильства (фізичного, психологічного та сексуального), кожен з нас мав би стояти на захисті особи, яка потерпає. Незважаючи на те, чи це ваші рідні, сусіди, незнайомі, адже у скрутну ситуацію може потрапити будь-хто з нас» – йдеться у дописі.

Читайте також:

«Зупинимо насильство над жінками»: в Шацьку долучилися до всесвітньої інформаційної кампанії

Шацьк: соцслужба та центр пробації організували виставку літератури проти насильства

Більше відео – на сторінці відділу соціальних служб для сім’ї дітей та молоді у facebook.

Коментарі
09 Грудня 2019, 04:11
Уляся молодець
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024