Містечко інтересів: як у Шацьку реалізували проєкт на 273 тисячі гривень

14 Лютого 2021, 14:35
6845

Дитячий ігровий майданчик біля церкви Свято-Різдво-Богородичної у Шацьку можна по праву вважати старожилом. О, скільки він чув дитячого сміху, підліткових розваг та вечірніх побачень. Сюди сходяться дітки та батьки з навколишніх вулиць, а то й з дальших будинків. Ввечері тут збирається молодь.

Та з часом ігрові конструкції та лавочки заіржавіли та стали не придатними для використання. А потім і стали аварійними, тож їх демонтували.

У грудні минулого року на радість шацькій дітворі урочисто відкрили реставрований спортивно-ігровий майданчик. Тут поклали бруківкою доріжки, зробили гарні лавочки та озеленили територію.

Це все стало можливим завдяки роботі небайдужих активістів громадської організації «Шацьке поозер'я».

Та про все по черзі…

У жовтні 2019 року стартував конкурс з відбору громад Волині для участі в проєкті «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади». Реалізувала конкурс громадська організація «Розвиток Волині» та фінансували в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів. Партнер реалізації ‒ «Волинській Інститут Права».

Проєкт організували для того, щоб навчити волинян розв'язувати місцеві проблеми у співпраці влади та місцевих жителів.

Шацьку територіальну громаду обрали одну із восьми учасниць-громад проєкту.

Першим кроком участі в проєкт «Участь в дії» стало вивчення способів, через які громадськість може впливати на роботу органів влади та місцевого самоврядування. У Шацькій громаді це можуть бути громадські слухання, електронні петиції, опитування громадян, місцеві ініціативи та інше.


Далі – учасники проєкту проходили сім тренінгів  для посадових осіб, громадських активістів, депутатів та навіть учнів старших класів Шацької громади. Навчання стосувалися підзвітності та публічності місцевої політики, можливостей впливу на рішення громади місцевими жителями, гендерного бюджетування та основи гендерної рівності.

Громадських активістів вчили писати проєктні пропозиції для залучення грантових грошей та впливу на рішення влади. А от школярам розповідали про права та обов’язки у своїй громаді.

Наприкінці проєкту, учасники могли на практиці застосувати усі знання та спробувати залучити кошти для розв'язання проблеми громади.


Шацьку громаду з проєктом на грантові кошти «Зона відпочинку – спортивно-ігровий майданчик «Містечко інтересів» представила громадська організація «Шацьке поозер’я». Голова організації – Валентина Стаднік.

У результаті конкурсу мінігрантів Шацька громада отримала фінансування.

Проєкт «Містечко інтересів» втілювали, аби підвищити фізичний розвиток дітей, залучити мешканців різних вікових категорій до активного та здорового способу життя. 

141 тисячу гривень на реалізацію проєкту дали грантодавці — громадська організація «Розвиток Волині» під фінансуванням в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів

До фінансування долучилися і Шацька селищна рада – придбали матеріали для укладання доріжки та оплатили планування та виконання робіт, витративши на це 76 тисяч гривень. Шацька районна рада придбала бруківку за 50 тисяч гривень, а Шацький лісгосп придбав матеріали для огорожі за шість тисяч гривень. Шацький лісовий коледж надав частину посадкового матеріалу.

Восени 2020 року на дитячому майданчику закипіли роботи. Працівники комунального підприємства «Будинокуправління» розчистили територію від дерев та кущів. Також підготували місце для облаштування майданчика, закупили спортивно-ігрові вироби, лавочки, урни для сміття, велопарковку.


Реалізовували проєкт три місяці: вересень, жовтень, листопад. А вже 5 грудня в Шацьку урочисто відкрили майданчик. Для місцевої дітвори організували конкурси з призами, де презентували спортивно-ігрову зону.

Діти ще до офіційного відкриття випробували на міцність усі конструкції. Малечу захопили гойдалки та гірки, старших дітей ‒ спортивні бруси, а батьки відпочивали на гарних лавочках.

Тепер оновлений дитячий майданчик чекає теплої пори, аби знову дарувати радість своїм юним гостям.

Так шачанам показали, що не завжди треба чекати, поки «дядько з влади» все зробить, а шукати можливості залучати кошти з різних джерел.

Щоб про проблему почули, про неї треба сказати!







1

Ірина ХВИСЮЧИК

Коментарі
18 Лютого 2021, 00:35
молодці, знайшли час і можливість для реалізації потрібного проєкту громади
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром