Світязькій метеорологічній станції – 75 років

26 Листопада 2020, 09:35
Руслана Вільнер, начальниця метеорологічної станції Світязь 5514
Руслана Вільнер, начальниця метеорологічної станції Світязь

Гідрометстанція (так століття тому називали установу для проведення спостережень за погодою) почала функціонувати в селі Світязь ще «за Польщі». Спостереження, в тому числі водомірного поста, проводив священник Світязької церкви. У 1939 році, коли в село прийшли більшовики, святий отець помер, з цього часу перестала існувати і станція. В період німецької окупації з її приміщення зникли всі документи, обладнання, з метеомайданчика – прилади.

28 липня 1945 року село звільнили від нацистів, і метеостанція знову відновила роботу. За 75 літ відбулося багато змін: побудували нове приміщення, вдосконалили методи роботи, придбали новітнє обладнання, незмінними залишилися тільки завдання установи – пише газета «Новий погляд+».

«Хочу відразу розвінчати міф: погоди ми не прогнозуємо. Працівники метеостанції спостерігають за явищами природи, збирають метеодані, обробляють їх, кодують і надсилають до Волинського та Українського гідрометцентрів», – починає свою розповідь Руслана Вільнер, начальниця метеорологічної станції Світязь.

Пані Руслана нині успішно продовжує справу свого діда Івана Цюп’ящука, який був призначений на цю посаду в далекому 1953 році. Саме за його керівництва станція у 1961-у переселилася з «квартири» у власне новозбудоване помешкання, збагатилася обладнанням, опанувала нові види спостережень. У 1967 році за зразкову діяльність їй присвоїли звання «Станція відмінної якості». Іван Трохимович прищепив любов до  метеорологічної справи своїй доньці, внукам і племінникам. До речі, в 2010 році трудова династія Цюп’ящуків була занесена до Почесної книги «Історія гідрометслужби України». Загальний стаж всіх працівників становив на той час 110 років, а на сьогодні він нараховує вже 134!

Нинішній колектив метеостанції, а це 8 чоловік, – наймолодший у Волинській області. Точність, пунктуальність, зосередженість, відповідальність – такими рисами наділені ці люди, які щодня, кожних три години вимірюють температуру повітря, ґрунту, вологість, стежать за напрямком, швидкістю та силою вітру, горизонтальною видимістю довкілля, хмарністю, кількістю та видами опадів. Також спостерігають за радіаційним фоном – він, до речі, найнижчий в області. Систематизовані дані передають до гідрометцентру. До слова, метеорологи всього світу роблять це в один і той самий час. Для цього в приміщенні Світязької метеостанції висить годинник, який показує всесвітній координований час.

Розповідаючи про погоду Шацького краю в розрізі десятиліть, Руслана Вільнер наголошує, що різких, незворотних змін не спостерігалося, були коливання: в температурі, опадах. Траплялися і стихійні лиха: сильні грози, руйнівної сили буревії, затяжні зливи. Влітку цього року в районі за два дні випала рекордна кількість опадів – 113 мм. А декілька літ тому в квітні насипало так багато снігу, що працівниця станції не змогла через хвіртку потрапити на метеомайданчик і змушена була перелазити через огорожу.

Задаю пані Руслані питання, яке цікавить найбільше, – про причини обміління озера Світязь.

«Як свідчать наші багаторічні спостереження, головна причина – глобальне потепління: підвищення температури повітря і збільшення випаровуваності води. Для прикладу, за період з 2016 по 2019 рік зі Світязя випарувалося 3237 мм води, а повернулося назад у вигляді опадів 1687 мм», – розповідає начальниця метеостанції.


 

Зима без снігу, осінь без дощу та аномально спекотне літо – ці чинники призвели до того, що озеро буквально почало висихати. Минулого року рівень води в Світязі впав до 93 см від нуля графіка водомірного поста. В лютому він становив 103-106 см, а після потужної літньої зливи – 124 см. Сьогодні ж зупинився на позначці 109 см.

 «До речі, рекордним був рівень води 178 см. На старих фотографіях видно, що озеро Світязь буквально примикає до метеомайданчика. Пригадую, як наші працівники колись взували високі гумові чоботи, щоб дійти по болотистих берегах до водойми. А зараз скрізь сухо».


 

Зі слів Руслани Вільнер, озеро чудово поповнюється водою взимку, в час спокою, коли плесо вкривається кригою, снігом і відповідно зменшується випаровування.

До чудової дати – 75-річчя метеостанції Світязь – держава зробила їй довгожданий подарунок, а саме виділила фінанси на капітальний ремонт приміщення. Саме зараз там кипить робота і оновлюється буквально все: підлога, стіни, стеля. Також будуть придбані нові меблі. Все це – для комфорту працівників, які виконують надважливу роботу. Вони, метеорологи, стоять на початку довгого шляху, задаючи тон справі  прогнозування погоди. Сьогодні вони наполегливо працюють, а завтра з телевізора чи комп’ютера ви дізнаєтеся, чи брати парасольку, як одягнутися, на коли запланувати відпустку.

19 листопада працівники метеорологічної служби відзначили своє професійне свято! Гарної, сонячної погоди в ваших оселях, сприятливого клімату в особистому житті та успіхів у праці!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024