У Шацькому Терцентрі творять добрі справи не з примусу, а за покликом совісті

06 Листопада 2020, 10:00
3095

«Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом», – цими словами Ліни Костенко, зазвичай, керуються ті, хто обрав професію соціального працівника.

Вони приходять до людей, у яких проблеми зі здоров’ям,  складні сімейні обставини, до всіх тих, хто зневірився, заплутався і потребує підтримки – пише газета «Новий погляд+».

Читайте також: У Шацькому районі соціальні працівники відзначили професійне свято

Допомагаючи в найскладніших і, здавалося б, нерозв’язних ситуаціях, фахівці Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району творять добрі справи не з примусу, а за покликом совісті. В цьому впевнена директорка соціальної установи Наталія Борсук, яка з нагоди професійного свята – Дня працівника соціальної сфери розповідає про те, чим живе терцентр, як допомагає одиноким і немічним, з якими проблемами щоденно стикається.

«Люди звертаються до нас зі своїми негараздами, натомість отримують від працівників надію, а відтак соціальне піклування і вирішення наболілого. У нашій установі трудяться переважно жінки. Кожній з 18-и соціальних робітниць притаманні доброта, мудрість, милосердя, вміння знаходити спільну мову з людьми. Проте й без чоловічих рук було б важко. Адам Сіжук зі Смолярів-Світязьких – наш єдиний фахівець чоловічої статі. В 68 років він щодня їздить на роботу …велосипедом і на відмінно виконує свої обов’язки!» – з гордістю розповідає про своїх підлеглих Наталія Григорівна.

Територіальний центр проводить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання державних стандартів соціальних послуг, етичних норм і правил.

Соціальні послуги надають працівники двох відділень (соціальної допомоги вдома та надання адресної та грошової допомоги) та одного відділу соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді.

«У відділенні соціальної допомоги вдома на обслуговуванні перебуває 125 осіб, з них 5 платників, які одиноко проживають ( оплата послуг – 12% від пенсії); 13 одиноких людей з інвалідністю непенсійного віку;107 одиноких громадян. Соціальні робітники відвідують підопічних 2-3 рази на тиждень, залежно від групи рухомої активності. Надають їм такі послуги, як придбання і доставлення товарів, медикаментів, принесення дров, прибирання житлового  приміщення, оплата комунальних послуг, допомога в самообслуговуванні», – зазначає директорка територіального центру.

Крім того, у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги перебуває 516 громадян похилого віку, які проживають самотньо, та особи з інвалідністю. Цей структурний підрозділ організовує роботу із надання гуманітарної допомоги (одяг, взуття) та  соціально-побутових послуг (з ремонту вікон, дверей, благоустрою прибудинкових  територій, косіння трави, різання дров) на платній та безоплатній основі. Також люди потребують інформаційних послуг, допомоги з оформлення документів, оплати комуналки.

«Одна соціальна робітниця може надавати послуги 6-8 підопічним, які мешкають у 2-3 населених пунктах. Ці немалі відстані працівники долають на велосипедах, якими свого часу забезпечив їх народний депутат Степан Івахів. Правда, одна з соцробітниць не вміє їздити велосипедом, але вона працює в Шацьку, тому добирається до своїх підопічних пішки. Зараз виникла потреба в ще трьох одиницях транспорту. З проханням допомогти їх придбати я звернулася до Шацької районної ради. Обіцяють підтримку», – розповідає Наталія Борсук.

Одинокі люди ставляться до соціальних робітниць, як до своїх рідних, називають донечками і завжди з нетерпінням на них чекають. Бо ті не лише виконають всю хатню роботу, а й поговорять, розрадять, розкажуть новини, прочитають газету. Для багатьох вони – єдина ниточка, що поєднує їх із зовнішнім світом.

Для тих літніх людей, які ведуть досить активний спосіб життя, працівники терцентру організовують цікаві заходи.  Зокрема, слухачам «Університету третього віку» дарують можливість з користю проводити вільний час, отримувати нові знання, займатися творчістю, розширяти коло спілкування та інтересів. Зі слів Наталії Григорівни, це переорієнтування людей від зневіри й самотності до взаємодопомоги, самопізнання та самореалізації. Традиційно до Дня людей похилого віку в Шацьку, з ініціативи Територіального центру і за підтримки небайдужих, відбулося свято. Душевне спілкування в невимушеній атмосфері, концерт, частування – все це подарувало літнім людям гарний настрій і відчуття, що їх цінують і поважають.

Гарні результати роботи демонструє відділ соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Серед основних його завдань – профілактична робота, спрямована на те, щоб сім’ї, діти і молодь не потрапляли в складні життєві ситуації; виявлення осіб, які вже живуть у таких обставинах і потребують сторонньої допомоги; здійснення соціального супроводу; наставництво над дитиною, яка проживає у закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та інші.  

Працівники відділу   надають соціальні послуги на безкоштовній основі  сім’ям, дітям і молоді, які не можуть самотужки справитися з життєвими викликами, в тому числі родинам учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам, прийомним, опікунським сім'ям, тим, що постраждали від жорстокого поводження та насильства; тим, члени яких перебувають у конфлікті із законом, мають інвалідність чи соціально небезпечні хвороби.

Незмінною складовою діяльності терцентру є проведення благодійних акцій. В межах однієї з них, яка відбулася перед початком нового навчального року, вдалося забезпечити шкільним приладдям 10 дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. До акції  «Збери дитину до школи» долучилися підприємці, працівники районних установ і просто небайдужі мешканці. Втім, такі от добрі справи люди досить часто роблять поза будь-якими акціями, від душі. Збирають для тих, хто потребує, одяг, взуття, а нещодавно подарували два дитячі велосипеди.

«Спільно творимо добрі діла! Загалом наші працівники не лише виконують свої професійні обов’язки, вони здійснюють місію добра, милосердя, подекуди й порятунку.  Вітаючи колег із Днем працівника соціальної сфери, зичу миру, злагоди, добробуту. Нехай множаться ваші добрі вчинки, здійснюються найкращі плани та задуми, а служіння обраній справі, чуйність та щедрість приносять вам шану та повагу!»– наголошує наостанок директорка територіального центру. 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39