Яскраві принти від світязької художниці Олени Пінковської перетворюють звичайні речі на дизайнерські

08 Жовтня 2020, 15:59
4203

Олена Пінковська з юності пише вірші, а тепер ще й створює унікальні принти на одязі. При цьому Олена відчуває та вміло передає те, що хочуть бачити найвибагливіші замовники.

Про це пише газета «Шацький край».

Про її оригінальне захоплення поки що відомо вузькому колу друзів та знайомих, але жінка в майбутньому мріє перетворити його на велику справу. І не лише мріє, а й натхненно над цим працює, адже не можна сидіти склавши руки, очікуючи на чудо. Така ідея прийшла до неї, як це й здебільшого буває, випадково. Дипломована вчителька образотворчого мистецтва та керівниця гуртка з дизайну через певні обставини не пов’язала свого життя з педагогічною діяльністю, але спеціальна освіта дала можливість знайти свій творчий напрямок.


1

1

 

Уявіть таку картину: дружина та мама двох синочків, втомившись від буденних клопотів, серед ночі малює на стіні кімнати квіти, коли уся сімейка солодко спить. Бо, якщо цього прагне душа, то годі й думати про відпочинок тіла.

Любов до барв не зникла: малювала олійні етюди та пробувала себе як портретист. І лише техніка малюнку на тканині повністю задовільнила її духовні потреби. При цьому згодилися ази студентської науки: знання якості тканин та призначення фарб, композиції та правильного нанесення кольору, його фіксації, щоб принт надовго залишався якісним та яскравим і прослужив не один рік.





 

Спершу Олена спробувала у роботі звичайний акрил. Згодом для розпису на одязі почала використовувати спеціальні фарби для художніх робіт по тканині. Хоч це й недешеве задоволення, зате малюнок ними є екологічно чистим і безпечним, майже ідентичним тим, якими оздоблюють фабричний одяг масового виробництва. Вона замовляє їх через інтернет та купує у магазинах Володимира-Волинського, куди частенько їздить у гості до чоловікової родини.



 

-Фарби розраховані на будь-який тип тканини, але, звичайно, натуральне до тіла більш приємне, ніж синтетика. Тож я надаю перевагу саме такому одягу, який ще, окрім того має певну структуру та гладкість волокон. Що ж стосується тематики, то вона різноманітна. Тут все залежить від уподобань замовників. Зазвичай діти хочуть носити одяг із зображенням улюблених мультиплікаційних героїв, а дорослі - тварин, автомобілів, об’єктів своїх вподобань, а також креативні надписи, - розповідає про особливості свого захоплення мисткиня.

Малювати одразу на тканині – складно. Тому Олена спочатку  виконує ескіз малюнка на папері та виготовляє трафарет. З його допомогою переносить рисунок на виріб, який перед початком роботи натягується на спеціальну дощечку, щоб фарба рівномірно розприділялась та добре проникала у волокна. На один малюнок затрачається близько двох днів, а завершена робота висихає впродовж доби.

Моя співрозмовниця запевняє, що у догляді за таким одягом немає проблем. Якщо людина хоче якомога довше мати на ньому яскравий малюнок, то бажано прати його вручну, або ж у делікатному режимі пральної машини. Прасувати слід навиворіт, або через натуральну тканину. 





 

Отак з’явилося хобі та замовники, серед яких, звичайно ж, першими були члени сім’ї. Усі сумніви, які виникали на початках, розвіяв чоловік Юрій та підтримав захоплення дружини. Батьки ж знизували плечима та казали, що для життя, стабільності та успіху потрібне щось надійніше, ніж творчість. 

 

-Якось один хлопець попрохав намалювати мотоцикл і до найменшої дрібниці описав цей вид транспорту. І я зрозуміла, який він йому дорогий, тому поставила собі за мету  з точністю до найдрібнішої запчастини відтворити даний об’єкт. Коли клієнт отримав те, що бажав, його радості не було меж. І так, з кожним новим замовленням, з’являється нове бажання творити та приносити радість людям, - розповідає Олена Пінковська.

Частенько під час творчого процесу вона з особливим теплом пригадує улюблену викладачку Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу - Дембровську Лесю Григорівну, яка вміє розкривати приховані таланти й запалила потяг до творчості у Олени.

Серед місцевих жителів мисткиню-початківицю підтримала Ірина Мокренко, блогерка, яка на своїй сторінці представила її роботи та допомогла із придбанням якісного одягу. Саме Ірина й запропонувала художниці взяти участь у благодійній акції «Фото заради життя». Думки про те, що ніколи не займалася фейс-артом гнала геть, адже потрібно було робити все можливе, аби внести свою частинку допомоги у порятунок життя онкохворої дитини.

Напередодні благодійного заходу тренувалася наносити аква-грим на своєму тілі та обличчях синочків. Ідеї та теми зумисне не вигадувала, бо дітлахи - ще ті генератори ідей. Їм хотілося швидше перевтілитися в образи домашніх улюбленців, мультиплікаційних героїв тощо. А художниця робила це з легкістю, бо як мама двох малюків слідкує за новинками мультиплікації та дитячих фільмів.

-В такий момент приходять неймовірні відчуття, і ти пишаєшся тим, що безкорисливо допомагаєш іншим, і тим, що поряд з тобою живуть такі творчі креативні люди з добрим серцем, як Катерина Баришева, Марія Ханзерук, Олександр Вихор, Ігор Цвид, Мар’яна  Дужич, та інші організатори заходу, - ділиться особистими враженнями та думками моя співрозмовниця.

Олена Пінковська живе у цілковитій гармонії зі світом та людьми і у цьому їй допомагає творчість.

-Люблю колір та його відтінки, адже експериментувати з ними – справжня насолода. А дозволити собі займатись тим, що приносить насолоду і хоча б невеличку фінансову підтримку, – справжнє щастя. Хочеться лише, щоб люди цінували твої старання та знали чого вартує креативна ручна робота, – завершує розмову мисткиня.

Людмила МАКСИМЧУК







 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024