Голова Шацької районної ради – про досвід, свою команду і майбутню громаду

15 Вересня 2020, 18:28
Сергій Карпук розповідає про перспективу розвитку Шацької ОТГ 4888
Сергій Карпук розповідає про перспективу розвитку Шацької ОТГ

Скоро в Україні відбудуться місцеві вибори, які, нарешті, мають стати підсумком тривалого процесу децентралізації.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Про нинішні досягнення, перспективу розвитку Шацької ОТГ та особисту участь у виборчому процесі розповідає у рубриці «Не словом, а ділом» Сергій Карпук, голова Шацької районної ради:

– Чи вважаєте вдалою реформу децентралізації?

– Безперечно. Адже в умовах, у яких до реформи функціонували наші сільські і селищна ради, вони просто не могли виконувати своїх функцій. Коли я прийшов на посаду і проаналізував дохідну базу 9 місцевих рад, то виявилося, що лише дві з них – Шацька і Світязька – могли утримувати установи на своїй території і покривати видатки основних статей. Решта ледве животіла, не маючи коштів на найнеобхідніше.

Стара система управління показала свою неефективність, і зараз той час, коли ми можемо усе докорінно змінити на користь громад. Але реформа має й свої недоліки. Держава досі не передала у власність ОТГ землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Від цього особливо потерпає Шацька громада, котра впродовж п’яти з гаком років децентралізації, за «сприяння» обласного Дежгеокадастру, втратила чимало цінних, у тому числі інвестиційно-привабливих ділянок.

Також держава перекинула на місцевий бюджет тягар своїх зобов’язань, не розширивши при цьому на законодавчому рівні  можливостей дохідної бази.

– Яким повинен бути голова – справжній лідер своєї громади?

– Найперше має знати людей, специфіку кожного, навіть найменшого, населеного пункту, орієнтуватися в усіх проблемних питаннях. Повинен чітко бачити стратегію розвитку підвладних територій. Адже вони всі різні: одна чекатиме на іноземного інвестора та мільйонний проєкт, для мешканців іншої  в пріоритеті будуть освітлені вулиці чи рівні дороги.

– Чи відбуваються позитивні зміни в Шацькій ОТГ?

– Так, це видно неозброєним оком. Громада зараз має потужні фінансові можливості працювати для людей, реалізовувати корисні проєкти. Але як голова райради хочу зазначити, що не лише ОТГ ефективно працює у цьому плані, а й район. Ми побудували чудову сучасну набережну в Світязі, амбулаторію в Піщі і зводимо нову школу в цьому ж селі.

– Шацька ОТГ в межах території цілого району – це правильне рішення?

– Вважаю, що правильне. Наш район – один з найменших в області. Було б недоцільно створювати в ньому декілька громад з окремими структурами освітньої сфери, первинної ланки медицини і терцентрами. Бо це знову більше чиновників і менше коштів на розвиток.

– Чи вважаєте ефективною роботу депутатів Шацької ОТГ?

– Мені, звичайно, легше говорити про діяльність депутатів Шацької районної ради, яку я очолюю. На мою думку, вона більш ефективна, як у колег з громади, з огляду на те, що жодне рішення сесії райради, на відміну від селищної, не відмінялося і не оскаржувалося.  В Шацькій ОТГ далася взнаки відсутність впродовж трьох років її керівника-лідера, який консолідує зусилля, генерує ідеї і бере на себе відповідальність. Одним з негативних моментів є те, що в селищній раді на роки розтягнули розроблення генерального плану Шацька – життєво важливого документу для людей, котрі хочуть будуватися.

– Чи потрібна політика в громаді?

– Знову наведу приклад районної ради. В нас 8 партій, і вдавати з себе політиків ми перестали на перших після виборів сесійних засіданнях. Натомість розпочали кропітку роботу з вирішення насущних проблем в усіх сферах життєдіяльності нашого району. Політичні питання патріотичного, націоналістичного характеру інколи порушують депутати від однієї з партії, втім, вони завжди знаходять підтримку більшості.

– Важливо, щоб новообраний голова громади прийшов до керма разом зі своєю командою?

– А інакше – ніяк. Проблема відсутності команди зараз чітко проявляється на державному рівні: українці висловили на останніх виборах високу довіру президентові Зеленському, і саме кадрове питання в нього шкутильгає найбільше.

– Якою б ви хотіли бачити Шацьку ОТГ через 10 років?

– Успішною, заможною, з потужним бюджетом і можливістю самотужки, за власні кошти, вирішувати проблемні питання і розвивати територію. В нашому чудовому Шацькому краї бачу сучасну інфраструктуру, якісні дороги, високий рівень освіти, медицини, культури, туризму і щасливих, багатих людей. Хотілося, щоб закінчилася війна на Сході, зник коронавірус, і в громаді та всій Україні запанували мир і спокій.

– Чи будете балотуватися на голову Шацької ОТГ?

– Так, я йду на вибори і вже зараз маю чітке бачення того, що буду робити на посаді керівника громади. В мене є необхідний досвід, певні напрацювання, бажання чути людей і бути для них корисним. Поруч – команда однодумців, професіоналів своєї справи, які готові трудитися, брати на себе відповідальність і спільно творити добробут громади.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
16 Вересня 2020, 20:26
Давно не бачив Сергія, посивів. Певно багато працює та хвилюється. Удачі , молодець
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024