Директор приватного підприємства – про децентралізацію, вибори і майбутню Шацьку громаду

08 Вересня 2020, 10:25
Сергій Сидорук розповів про реформу децентралізації і вибори 5507
Сергій Сидорук розповів про реформу децентралізації і вибори

Про реформу децентралізації, її ефективність на прикладі громад, майбутні місцеві вибори розповідає в рубриці «Не словом, а ділом» Сергій Сидорук, директор приватного підприємства «Шацькземпроект».

Про це пише газета «Новий погляд+».

– Чи сприяють децентралізаційні процеси розвитку місцевого самоуправління?

– Однозначно, так. Завдяки реформі ми, нарешті, відходимо від радянських часів, коли місцеві депутати були пішаками в радах, а всі важливі рішення приймались зверху, зокрема і про призначення ключових фігур громади. Радію, що Шацька ОТГ однією з перших в області, а саме шостою, свого часу прийняла нові правила, продиктовані реформою, а відтак і значну частину повноважень виконавчої влади та фінансові ресурси. Зараз це досить потужна громада, що розвивається і демонструє позитивні зміни у всіх сферах.

Так, за три роки в Шацькій ОТГ використали з користю для мешканців більше 10 млн. грн. інфраструктурної субвенції – придбали грейдера, побудували в селищі тротуари. Це важливо, бо в деяких громадах, через фахову некомпетентність, не знають, як скористатися цими коштами і просто повертають їх назад. Приємно також, що управлінська команда ОТГ постійно навчається, вдосконалюється, втілює сміливі проєкти, крок за кроком змінюючи старі принципи місцевого самоврядування на нові, прогресивні.

– Формування єдиної громади в межах цілого Шацького району – це правильне рішення?

– Свого часу я був одним з ініціаторів створення Шацької ОТГ. Пригадую першу зустріч з експертами, де нам показали, як формується громада. На мапі, зокрема в точці центру об’єднання, ставили циркуль і обводили 30-кілометрову зону. В Шацькій ОТГ була майже ідеальна картинка. Втім, добровільного об’єднання в єдину громаду на першому етапі в нас не відбулося. В новоствореній адміністративній одиниці переважало міське, а не сільське населення, відповідно громада отримала на свій розвиток меншу дотацію, як передбачалося, багато втративши в фінансовому плані. Адже інфраструктурну субвенцію у Кабміні нараховували відповідно до кількості сільських територій і їх мешканців.

Звичайно, якби в районі формувалися не одна, а декілька ОТГ, то зрозуміло, що на маленьких територіях легше працювати, наводити порядок і творити сервіс для кожної конкретної особи.

– Яким, на Вашу думку, повинен бути голова ОТГ – справжній лідер громади?

 – Амбітним, з діловими якостями, таким, що не боїться критики і відповідальності за прийняті рішення. Важливо, щоб він прийшов зі своєю командою однодумців, яким довіряє – з числа депутатів, старост чи пересічних жителів населених пунктів.

– Чи вважаєте ефективною роботу депутатського корпусу Шацької ОТГ?

– Скажу так: хотілося, щоб у майбутньому складі ради депутати виконували свої безпосередні обов’язки, відстоюючи права та інтереси людей, які їх обрали. А не зловживали довірою виборців задля покращення свого матеріального становища чи задоволення власних амбіцій.

– Політика і партійна приналежність депутатів сприяють їхній роботі чи навпаки, заважають?

– Заважають. Відповідно до останніх змін до виборчого законодавства активні люди, котрі відчувають, що можуть бути корисними для громади, вимушені балотуватися від певної партії, хоч, можливо, вони цього і не хочуть. Більше того, як бути, коли комусь із виборців подобається особистість, а от партія, від якої вона йде, – ні? В Україні майже не існує ідейних політичних утворень, а більшість проєктів з’являються зумисне під вибори і так же швидко зникає. Тому голосуймо не за партії, а за людей, котрим довіряємо.

– Якою б Ви хотіли бачити Шацьку ОТГ майбутнього?

– Успішною і розвиненою. В якій сповна використовується туристичний потенціал (не лише Світязя, Шацька, Пульма і Мельників), а сезон відпочинку триває не два місяці, а цілий рік. Де землі сільськогосподарського призначення не заростають бур’янами, не палахкотять у пожежах, а мають дбайливих господарів. А ще нам у громаді потрібне промислове виробництво. Бо навіть невелике підприємство здатне суттєво наповнювати бюджет.

– Чи будете балотуватися на посаду голови Шацької ОТГ?

–Так, я йду на вибори. Мені це цікаво, я відчуваю в собі сили, бажання і можливості працювати для людей, робити їх сильнішими, активнішими, заможнішими.

Мирослава ЦЮП'ЯХ

Коментарі
08 Вересня 2020, 15:20
Правильно Сергій Федорович, нам потрібні свої місцеві ініціативні молоді люди ,а не "данецкіє". Удачі!
08 Вересня 2020, 23:59
Вже був при владі. Що доброго зробив? <br/>Ще вміє наміряти ділянки, що люди судяться потім<br/>Карпук нормальний
09 Вересня 2020, 01:33
Цілком підтримую. Кому, як не своїм місцевим та молодим іти до влади і працювати в районі. Нехай переможе сильніший. Обоє кандидатів достойні і хороші люди. І не варто ображати своїх. Я знаю Федоровича ще з дитинства і спостерігаючи за його завзятістю і цілком правильним підходом до роботи, можу сказати, що достойний кандидат. Ти справишся, удачі тобі і перемоги
09 Вересня 2020, 01:43
Ми всі за тебе Сергій , ти переможеш ми в тебе віримо , на краще майбутнє нашої громади .
09 Вересня 2020, 02:01
При владі був &amp;quot;без влади&amp;quot;, хочеться почути і побачити, що корисного зробив Карпук? Хіба що для окремих людей....<br/>СЕРГІЙ ФЕДОРОВИЧ - ВПЕРЕД ДО ПЕРЕМОГИ!!! Віримо у Вас і підтримуємо!!!
09 Вересня 2020, 10:49
Директор голосно звучить,так приватний підприємець правильніше.І був замельдований в багатьох оборудках з землею разом з Голядинцем.Пишіть правду,щоб люди знали що вибирають.
09 Вересня 2020, 17:05
Та ні, все вірно, якраз директор, а не підприємець, а з Голядинцем у нього стільки спільного як у Вас з балетом!<br/>Так що давайте писати правду тільки підтверджену фактами, а не так, аби камінь запустити від злоби і ненависті! Ми ж українці!!!
10 Вересня 2020, 22:58
А як на мене і підприємець забагато,барига.Там тільки гроші,гроші,гроші.
15 Вересня 2020, 17:29
Сидорук був цілим першим заступником і виконував обовязки голови.не применшуйте повноваження голови рда<br/>Якби не Карпук, то сиділи б без лікарні і села без ФАПів, це як мінімум<br/>Досягнення Карпука видно і так добре...
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024