Кондитерка з Піщі – постачальниця солодкого щастя

13 Серпня 2020, 13:50
Марина Юрчук зі своїми виробами 9004
Марина Юрчук зі своїми виробами

Вишукана випічка піщанки Марини Юрчук – справжній витвір мистецтва! Вона виглядає так красиво і смачно, що складно стримати бажання хоч раз її скуштувати.

Кондитерські вироби Марини є незамінним атрибутом на святковому столі рідних та близьких, а з недавніх пір почали знаходити своїх прихильників й серед жителів інших населених пунктів району та області, пише газета «Шацький край».

Дружина та мама двох діток своїм прикладом показала , що і в маленькому селі можна творити кондитерське мистецтво.

Усім відомо, що солодощі мають магічні властивості. Вони покращують настрій і дарують відчуття радості.Тож коли я вперше побачила та скуштувала «шедевральні» тортики Марини, не стримала бажання дізнатися, що спонукало її стати так званою постачальницею солодкого щастя.

Жінка з освітою медички ніколи не мріяла займатися кондитерською справою. Але одна декретна відпустка плавно перейшла в іншу, і домашня атмосфера невимушено надихала випікати смаколики для рідних. Кулінарні здібності перейняла від мами Уляни, для якої домашня випічка – це святе. Особливо смакує усім членам родини печиво «Горішки», виготовлене у спеціальній металевій формі на газовому вогніщі за бабусиним рецептом. Проте левову частку досвіду Марина опанувала завдяки майстер-класам з інтернету.


 

«Знаєте, а воно зазвичай так і виходить – починаєш робити щось для себе, а згодом маленькі починання переростають у велику справу. Один раз пішла зі своїм скромним тортиком у гості, іншим разом – спекла ще кращого для похресниці: так пішло-поїхало… І раптом зрозуміла, що мене, як то кажуть, затягнуло»,  розповідає з жінка.

Марина Юрчук не вважає себе професійною майстринею, адже для цього потрібно ще багато навчатися та практикувати. Вона лише починає відкривати для себе кондитерську справу, розумітись на важливих техніках та принципах приготування різних видів десертів. Але вже чітко усвідомила, що відмінна випічка сучасного кондитера повинна бути смачною, якісною та естетично привабливою. У кожного свій смак: хтось віддає перевагу класиці, хтось – новим кулінарним трендам, але в оформленні потрібно завжди слідкувати за останніми нововведеннями.

«У наш час оформлення кондитерських виробів перетворилося на справжнє мистецтво без меж. Мало спекти смачний торт, треба його ще й вишукано прикрасити. Тільки в такому випадку проста випічка перетвориться на дизайнерський шедевр. А оскільки не всі кондитери мають художні здібності, то їм стануть у нагоді цукрові та вафельні прикраси на різну тематику, кольорові посипки, їстівні стрази та намистинки, блискітки тощо.Під час оформлення виробу бажано дотримуватися певного стилю, враховуючи при цьому побажання клієнтів.Тож у вільний час штудіюю інтернет-ресурси, аби приємно вразити своїх замовників», - розповідає про тонкощі кондитерської справи моя співрозмовниця.

1

 

Робота з мастикою – справа не з легких та вимагає багато зусиль і часу. Але пані Марина вважає, що саме вона дає волю фантазії і робить кожен торт особливим. За допомогою цукрової мастики можна створити обробку для торта, або ж різні їстівні фігурки. Та спочатку її слід правильно приготувати, «розгойдати», сформувати вироби, вирізати, просушити і врешті-решт прикріпити на основу. Спеціальні кондитерські інструменти допомагають це зробити красиво, охайно і швидко. Особливо такі прикраси подобаються малюкам. Адже коли малеча бачить на тортику своїх улюблених мультиплікаційних героїв, кричить «Вау!» та стрибає від радості - хочеться  творити й творити далі. Не менш важливу роль у десертах відіграє крем, який надає їм легкого та ніжного смаку.

Виготовляти кондитерські вироби не так просто, як про них розповідати – це досить складна та довготривала справа. Майстер несе відповідальність за задоволення свого клієнта, його настрій і самопочуття. До того ж у роботі виникають усілякі форс-мажорні обставини і зазвичай це стається у найвідповідальніший момент.

«Ситуація ще та: працюю над останнім штрихом -перламутровими кульками для оздоблення торта, а вони розпадаються на частини. Аж раптом на додачу ламається силіконова щітка. Я біжу по іншу до магазину, а клієнт – уже на порозі. Закінчувати роботу довелося у шаленому темпі, але саме цей торт отримав найкращі відгуки.

А було й таке, що ставлю готовий виріб до холодильника, а синочок в останній момент залишає на ньому свій «автограф» у вигляді долоньки…Тому більшість моїх витворів народжуються вночі, коли навкруги панує тиша та спокій і ні душі навкруги», – ділиться розповідями про робочі моментами кондитерка.

3

 

Іноді пекти немає натхнення, а хтось вже чекає на свою смакоту. Тоді майстрині стає у нагоді приємна музика та чашка міцної ароматної кави. Але зазвичай, робочий процес – це задоволення та відпочинок.

«Іноді готую з таким піднесеним настроєм, що аж наспівую та пританцьовую. Мій чоловік не стримується та запитує: «Ти готуєш чи танцюєш?» , – з усмішкою пригадує пані Марина.

Тож тортики піщанської кондитерки не лише смачні та естетично привабливі, а ще й «веселі».

Про те, що жінка вкладає у свою справу більше, аніж отримує, їй частенько натякають рідні. Вона й сама це добре розуміє. Започаткувати власний бізнес та розвинути його до належного рівня  не так легко та швидко. Перш за все Марина планує закінчити спеціальні курси,адже немає нічого кращого, ніж побачити все на власні очі  та здобувати досвід під пильним наглядом наставника. 

Свої десерти вона випікає на звичайній кухні за допомогою звичайного побутового обладнання, яке хотілося б замінити на більш професійне. А поки,  чаклуючи над випічкою на звичайній кухні свого будинку, в думках уявляє себе власницею міні-кондитерської.

Для тих, хто давно мріє та ніяк не наважиться творити кулінарні шедеври,  Марина Юрчук радить не боятися та негайно приступати до роботи і ні в якому разі не опускати руки після першої невдалої спроби.Кажуть, що «Київський торт» вийшов в результаті помилки кондитерів, а тепер немає такого українця та й іноземця, який би не бажав поласувати цим солодким столичним «сувеніром».

1

2

1

2

1

1


 

Людмила МАКСИМЧУК

 

 

 

 

Коментарі
13 Серпня 2020, 23:49
Дуже Горно
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром