Юний репер зі Світязя пише пісні та мріє про велику сцену

14 Липня 2020, 12:45
Андрій Цвид 5914
Андрій Цвид

Випускник-одинадцятикласник Світязького ліцею Андрій Цвид добре знайомий глядачам різних конкурсів та заходів районного масштабу, адже пісні у стилі реп у його виконанні є таки справді тим оригінальним зернятком, що вирізняються з-поміж виступів інших учасників творчих заходів.

А ще більше здивування викликає те, коли дізнаєшся, що хлопець, виявляється… сам пише слова до цих пісень, пише газета «Новий погляд +».

Стосунки дітей з дорослими, любов та ненависть, як не втратити себе у цьому житті, знайти свою стежину в цьому світі, проблеми сьогодення, війна та мир, роздуми над сутністю життя, проблемні підлітки та оптимізм і віра – це те, про що хлопець намагається донести до глядача своїми піснями. Іноді, вслухаючись у слова його пісень, справді дивуєшся, звідки беруться такі недитячі та глибокі за змістом тексти у 18-річного юнака…

Андрій розповідає, що вірші почав писати три роки тому, коли у школі попросили виступити на одному з заходів. Тоді й подумав про те, чому має виступати з чужим твором, а не своїм. Спробував написати вірш під реп-мелодію і захопився цим уже не на жарт. Каже, що спочатку було важко римувати в цьому стилі, бо не розумів, як правильно це робити: під мелодію чи просто віршем. Але згодом побачив, що все-таки кращі тексти йдуть під реп чи хіп-хоп мелодії.

Першу повноцінну пісню «Буду помнить» хлопець записав російською мовою та відзняв на неї кліп. Музичний запис проводили на професійній студії звукозапису «Level Sound»  у Києві.

«Ця студія працює з молодими виконавцями, які хочуть пробитися на сцену, або ж просто хочуть записувати та співати свої пісні. Минулого року поїхав у Київ на концерт свого кумира – співака Yarmakа (Єрмака), заодно наступного дня записав пісню в цій студії, вперше погуляв по Києву....», – розповідає Андрій.

Запис пісні і зведення треку коштували хлопцеві 2,5 тисячі гривень. Їх він заробив влітку, працюючи продавцем на одній з торгових точок. Зараз у своєму творчому доробку Андрій має майже три десятки текстів. «Пишу їх для того, щоб вчитися писати. Лише кращі тексти відбираю для пісень. Щоб ви розуміли, мелодії я не пишу, їх мені надсилають, і якщо якась мені подобається, до неї вже пишу тексти. Буває, якщо музика дуже сподобається,  то можу за вечір написати до неї трек. Це все залежить від настрою. Бувало, й на уроках міг писати, або ж просто крокуючи вулицею… », – ділиться Андрій.

Хлопець не дуже любить брати участь у різних вокальних конкурсах, бо вважає, що співати взагалі не вміє.

«На конкурсах мені не місце. Є діти з дійсно гарним голосом, які роками займаються вокалом. Вони справді круті на сцені. Я ж тільки пишу тексти. Ну, ще граю на гітарі. Але ж читання репу не вимагає великих вокальних даних. Просто мені хотілося все, що бачив у житті, що відчував, викласти у пісні. Наприклад, я не п’ю алкоголь і не курю, але бачу, як це роблять чимало моїх однолітків. Намагаюсь в піснях донести, що це – шкідливо. Не знаю, чи маю я право когось вчити, бо ж сам ще молодий», – ділиться думками хлопець.

Однокласники та друзі підтримують захоплення хлопця музикою, а ще – його класна керівниця Світлана Оніщук, яка підтримує не лише морально, а й справами.

«Батьки дещо скептично ставляться до мого захоплення, а є люди, які реально підтримують, зокрема, хлопці з Києва, з якими контактую та співпрацюю. Кажуть, що пишу круті тексти, хоча знаю, мені ще далеко до досконалості. Були навіть пропозиції купити тексти. Але відмовив, бо розумію, що вони ще занадто слабкі для сцени. Крім того, в них – мої думки, переживання, погляди на життя, певні ситуації. В свої думки не хочеться продавати чужим. Це занадто особисте», – каже Андрій.

Зараз пісні не приносять хлопцеві ніякого заробітку, бо виставляти їх на ютуб-канал, розкрутка якого займає певний час, почав лише нещодавно.

Окрім того, з часом Андрій почав писати й українською мовою. Спонукала до такого кроку порада репера того ж таки репера Yarmakа, з яким хлопця після концерту зірки познайомили у Києві минулого літа. Відомий співак, каже хлопець, теж пообіцяв писати свої треки українською, адже якщо виконавець є патріотом своєї країни, то й повинен просувати україномовний контент.

І вже за рік Андрій написав більше десятка пісень українською, на які знімає короткі демоверсії та викладає на своїй сторінці у фейсбуці під ніком Tot Mayk. «Сон», «Літо», «На зображенні» – це одні з останніх робіт хлопця, а у відеокліпах якого обов’язково служать фоном пейзажі його рідного та неповторного озера Світязь.

1

 Зараз, під час літніх канікул, хлопець знову влаштувався працювати продавцем, а зароблені кошти планує витратити на запис десятка треків своїх пісень у професійній студії. Хоче це зробити уже восени.

«Я не знаю, чи в майбутньому моє життя буде пов’язане з музикою, але поки що я роблю усе можливе, аби не кидати її. Про сцену, звісно, мрію. Нещодавно мені запропонували писати нові тексти, записувати пісні та викладати їх в ютуб, чим можна заробити гроші, розкрутитися на більш ширшу аудиторію. Але поки що я вагаюся. Пишу для того, щоб не стояти на місці, давати свою творчість людям.», – каже хлопець.

А ми ж бажаємо Андрієві не зупинятися на досягнутому та обов'язково здійснити свою мрію про велику сцену!

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024