Шацький поліцейський – про роботу, курйози та професійну етику

04 Липня 2020, 14:50
Ігор Демчук - начальник сектору реагування патрульної поліції №1 Шацького відділення поліції 5734
Ігор Демчук - начальник сектору реагування патрульної поліції №1 Шацького відділення поліції

Cектори реагування є найбільш оперативними підрозділами патрульної поліції. Вбивство, крадіжка, дорожня аварія чи банальний сімейний конфлікт – в усіх цих випадках ви першими побачите на місці події саме представників СРПП.

Вони зафіксують сліди порушень, втихомирять дебошира і навіть нададуть невідкладну допомогу постраждалим. Впродовж чотирьох років сектор реагування патрульної поліції №1 Шацького відділення поліції очолює капітан Ігор Демчук, пише газета «Новий погляд+».

Зараз він упевнено розповідає про свої виїзди на численні виклики, про виявлення та припинення правопорушень, про довіру людей. «Якби після закінчення школи мені сказали, що працюватиму в поліції, ні за що не повірив би! Бо в дитинстві я частенько порушував усілякі правила» – усміхається.

Втім, закінчив Шацький лісовий коледж, відслужив в армії в десантних військах. Служба його загартувала, привчила до самоорганізації, дисципліни та фізичних навантажень. Тому коли запропонували роботу в міліції, подумав: це саме те, де хотів би спробувати власні сили. В 2006 році, після навчання в училищі професійної підготовки працівників міліції села Сокиричі, Ігор Демчук прийшов працювати в Шацький райвідділ УМВС. Навики опановував на посадах помічника дільничного, водія чергової частини та інших, одночасно здобуваючи вищу освіту в університеті. Згодом дипломованому фахівцеві запропонували посаду інспектора з інформаційних технологій.

В 2015 році, після ухвалення закону «Про Національну поліцію», правоохоронцю, який успішно пройшов переатестацію, довірили вирішення кадрових питань райвідділу. А вже через рік він став начальником сектору реагування патрульної поліції. Відтоді в обов’язки працівників підрозділу ввійшли швидкі та ефективні дії у відповідь на повідомлення про правопорушення або події, патрулювання визначених територій – задля забезпечення порядку тощо.

Поліцейські серйозно і професійно реагують на кожен виклик, проте, зі слів Ігоря Демчука, нерідко трапляються й курйозні ситуації, коли, скажімо, людина телефонує і просить забрати з городу сусіда свою курку. «Це смішно і водночас обурює, проте відреагувати навіть на таке ми зобов’язані по закону», – розповідає начальник сектору.

Впроваджені реформи дали старт позитивним змінам у роботі поліції. Якщо раніше правоохоронці їздили на старих авто, то зараз мають нові. Поліціянтів забезпечили нагрудними камерами (відеореєстраторами), які захищають їх від упереджених заяв про неправомірні дії. Відійшли в минуле гори паперової документації, робота з якою забирала багато часу. Її змінили зручні планшети, за допомогою яких патрульні отримують завдання, звітують про прибуття на виклик, вносять електронні постанови та заходять в базу, щоб отримати інформацію про правопорушників.

Найбільше повідомлень на номер 102 надходить від жителів Шацького району про сімейні скандали, які часто відбуваються на грунті алкогольного сп’яніння. Деякі дебошири стали постійними об’єктами уваги поліціянтів.

«З такими ми спочатку розмовляємо, проводимо профілактичну роботу. Якщо це не допомагає, складаємо протоколи про адмінпорушення, можемо відвезти того, хто чинить насилля, до відділення і затримати на три години, але не більше. Були навіть випадки, коли проти особливо агресивних і жорстоких порушували кримінальні справи», – розповідає Ігор Демчук.

Шацький район хоч і невеликий, але і в ньому трапляються резонансні правопорушення. Одним з таких у квітні цього року стало вбивство біля села Мельники місцевого жителя. Працівники сектору реагування патрульної поліції першими виїхали на місце події, зафіксували подробиці злочину, після чого по гарячих слідах був затриманий і сам підозрюваний.

«Були в моїй практиці випадки, коли поліцейським на місці події загрожувала реальна небезпека. Зброя в руках правопорушника, бійцівський собака на подвір’ї… Якщо винуватців конфлікту багато, вони можуть застосувати фізичну силу до двох осіб наряду поліції. Утім, на такі події ми виїжджаємо в бронежилетах, з вогнепальною зброєю. Ми чітко знаємо, як треба діяти в небезпечних ситуаціях. Якщо і стріляємо, то тільки для попередження», – зазначає поліціянт.

Запитую в правоохоронця про ставлення до дій американських копів, які спричинили резонанс у всьому світі. «Негативне. Душити затриманого – це неприпустимо. Поліція завжди повинна діяти відповідно до закону, дотримуватися норм професійної етики і в жодному разі не перевищувати службових повноважень. Так, ми постійно проходимо навчання з рукопашного бою і в разі потреби також застосовуємо фізичну силу. Але чинити насилля, яке призводить до смерті, охоронець закону не має права».

В період карантину, спричиненого коронавірусною інфекцією, роботи в поліцейських побільшало. Зараз до курортного Шацького краю їдуть відпочивальники з усієї України, котрі втомилися від тривалої самоізоляції, задушливих міських квартир і хочуть відволіктися та порелаксувати на берегах озер. Стежити за тим, щоб туристи, власники баз відпочинку, магазинів, закладів громадського харчування дотримувалися рекомендацій та вимог нормативних актів у період карантину – обов’язок правоохоронців. Крім того, поліція перевіряє людей, які приїхали з-за кордону, та осіб, які контактували з хворими на коронавірус, і повинні перебувати на самоізоляції.

Цікавлюся в Ігоря Демчука, чи має він час на відпочинок. Зізнається, що вихідні, звичайно, є, але робочий день в поліції ненормований. Люди телефонують до нього навіть вночі, з приводу будь-яких ситуацій, просять допомоги, поради, консультації. І начальника сектору це не бентежить, навпаки, він бачить у цьому довіру з їхнього боку, тому всім охочим дає номер свого телефону і старається нікому не відмовити. Зізнається, що під час робочих моментів доводиться часто приймати рішення, якими люди бувають незадоволені, проте  вони завжди справедливі і не виходять за межі закону.

«Позитиву в моїй роботі значно більше, як негативу. Мешканці району з надією звертаються, потім дякують за оперативну роботу і вирішення конфліктів. Це мотивує і надихає», – зазначає капітан поліції.

Професія поліцейського – не просто робота, це покликання і стиль життя. Це здатність швидко приймати рішення та діяти в екстремальних ситуаціях, це небезпека і постійний стрес. Рідним Ігоря Демчука – дружині Наталії і 7-річному синові Іллі непросто з цим змиритися. Проте вони знають, що втілюючи основний принцип діяльності поліції – служити і захищати – він боронить від зла і оточуючих, і свою сім’ю.

З Днем національної поліції!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром