Очільниця лабораторії Шацької лікарні – про специфіку роботи, впровадження інновацій і любов до медицини

29 Червня 2020, 10:45
Катерина Кравець очолює лабораторію понад 20 років 4138
Катерина Кравець очолює лабораторію понад 20 років

Для якісного медичного обслуговування пацієнтів у КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» функціонує клінічно-діагностична лабораторія, яку вже понад двадцять років очолює провідна лікарка-лаборантка Катерина Кравець.

Головна вимога, яка стоїть перед нею та її колегами – точність результатів лабораторних аналізів. У зворотньому випадку ціна помилки надто висока: за неточним результатом ставиться неправильний діагноз, а це означає, що призначене лікування може бути неефективним або взагалі  погіршити стан пацієнта, пише газета «Шацький край».

Впродовж багатьох років на займаній посаді  Катерина Василівна жодного разу не засумнівалася у правильності свого вибору. І на запитання про те, що змусило пов’язати життя з медициною, відповідає, що таким шляхом повела її доля, адже завжди мріяла якимсь чином допомагати людям. До того ж дівчинка, яка багато часу проводила у пологовому відділенні Шацької лікарні, де її мама працювала санітаркою, й не могла обрати іншої професії.

З усіх предметів шкільної програми вона найбільше любила біологію та хімію, особливо розглядати будову мікроорганізмів та вивчати все, що з ними пов’язане.

Після закінчення навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка здобула спеціальність лікаря-біолога і, аби отримати сертифікат післядипломної освіти,  ще півроку працювала на базі медичного університету імені Данила Галицького. Згодом – два роки в одній з лабораторій міста Луцька. Практикувати було цікаво і нескладно, адже  кожен лаборант виконував певну ланку роботи.

Коли Катерина Василівна повернулася до рідного селища та влаштувалася на роботу у Шацьку лікарню, зрозуміла, що доведеться виконувати набагато більше обов’язків та мати справу з повним спектром аналізів. Оскільки фахівчиня глибоко усвідомлювала, що стоїть за цифрами й результатами її дій, тож одразу поставила за мету бездоганно знати та вміти робити усе необхідне, а також самотужки опановувати нове. А ще, передаючи свій досвід колегам, вивести роботу лабораторії на значно вищий рівень. За таким гаслом живе та працює донині.

Пані Катерина часто пригадує перші роки роботи та складні умови у старому будиночку в центрі Шацька та приміщенні де була молочна кухня колишньої лікарні, пристосованих під лабораторії. Вони значно поступаються просторим  кабінетам новозбудованого медичного закладу та умовам праці теперішніх лаборантів.  А завдяки оновленню технічної бази, про яку повсякчас дбає керівництво лікарні, можна впевнено крокувати вперед.

«Мені завжди хотілося, щоб наша лабораторія вирізнялася з- поміж інших кращими результатами роботи та значно ширшим спектром надання послуг. І ми вже досягли непоганих результатів. За допомогою гемоаналізатора, біохімічного аналізатора, аналізатора електролітів, коагулометра, спеціальної центрифуги, мікроскопа та інших приладів проводимо гематологічні, загально- клінічні, біохімічні дослідження. Але введення нових методик, яких вимагає сьогодення, потребує більш сучасного і потужного обладнання та реактивів.  Тому, аби більше дізнатися про них, опрацьовую матеріали з інтернет- ресурсів, а щодо практичності апаратури консультуюся з головною лаборанткою області Людмилою Мілінчук та колегами з інших районних лікарень. Адже важливо підібрати техніку, яка виконує потрібний нашій лабораторії об’єм роботи».

Приємно відзначити, що керівництво, а зокрема, Світлана Крецу,  директорка Шацької лікарні, розуміє та йде назустріч, надаючи перевагу нехай і дорожчому, але якіснішому обладнанню відомих європейських фірм.

«У нашому колективі панує повне взаєморозуміння та підтримка, інакше не вдалося б виконати величезний об’єм роботи, який розрахований на більшу кількість працівників.  Мої колеги Надія Сіжук та Аліса Данилевич добросовісно ставляться до своїх обов’язків, з точністю вираховуючи результат, постійно вдосконалюють свої професійні навички та обмінюються досвідом  з любомльськими лаборантами», – розповідає про роботу лаборантка.

Завдяки клопотанням Катерини Кравець найближчим часом запрацює автоматичний біохімічний аналізатор швейцарської компанії «РошДіагностікс», який максимально обмежує людське втручання. Система апарату проводить біохімічні дослідження та дослідження електролітів крові. Аналізатор є економним, надійним, точним та водночас простим у використанні. Прилад здатний обробляти одночасно до 17 тестів. На його закупівлю лікувальний заклад витратив 500 тисяч гривень.

Поки лікарня очікує на доставку водоочисного устаткування та спеціальних реактивів для цієї техніки, Катерина Василівна вже опрацювала інструкції по її експлуатації на основі друкованої інформації та відеоматеріалів, зокрема методику виконання імуноферментного аналізу на  наявність COVID-19, а також виявлення антитіл в сироватці або плазмі крові цього вірусу.

«Так, пройшовши тест на виявлення антитіл, можна дізнатися, чи людина вже перехворіла на коронавірус, чи ж хвора на даний момент. Найчастіше в крові визначають рівень антитіл класу G (IgG) і М (IgM). А поки сімейні лікарі проводять тестовий експрес-метод. Зміна реактивів дасть можливість проводити інші, не менш важливі аналізи, адже люди потерпають не лише від коронавірусу, а й інших важких хвороб», – ділиться нещодавно здобутими знаннями провідна лаборантка.

Тож працювати з біохімічними аналізами справа не з легких. Доводиться розумітись на технічному оснащенні, поглиблювати теоретичні знання з мікробіології та розширювати професійний кругозір на основі різноманітних інформаційних джерел. Ведення документації також ніхто не відміняв. Та Катерина Кравець запевняє: «Я люблю свою роботу, людей, з якими працюю та спілкуюся. Мені подобається створювати достойні умови праці та затишну атмосферу для співробітників. Медицина – це моє».

Людмила МАКСИМЧУК

 

 

Коментарі
29 Червня 2020, 18:36
У Любомлі тест на коронавірус 100 гривень, а в Шацьку 130! У чию кишеню навар? Лаборантам чи ст медсестрі?
30 Червня 2020, 01:23
В Шацьку просто тести якісніші
30 Червня 2020, 21:32
Спеціальності лікар-біолог не існує взагалі.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024