Навчання на дистанції та останній дзвоник онлайн – нові освітні реалії Шаччини

30 Травня 2020, 16:00
Начальниця відділу освіти, молоді та спорту Людмила Єрофєєва 4211
Начальниця відділу освіти, молоді та спорту Людмила Єрофєєва

Завершується навчальний рік у школах Шацького району. Якби не карантин, то 29 травня, в свято Останнього дзвоника, шкільні подвір’я були б переповнені галасливими школярами. Вишиванки, букети квітів, прощальний вальс у виконанні одинадцятикласників і така довгождана мелодія дзвінка, що покличе на канікули… У зв’язку з епідемією коронавірусу всіх цих традиційних приємних миттєвостей у нинішніх учнів не буде.

Про це пише газета «Новий погляд+».

З початком карантину учасники освітнього процесу Шацького району не відразу перейшли на дистанційне навчання. У відділі освіти, молоді та спорту Шацької РДА сподівалися, що коронавірус відступить, навчальний процес після звичайного карантину поновиться, а упущене надолужать за рахунок ущільнення графіка шкільної програми. Втім, як тільки зрозуміли, що вірус – це  всерйоз і надовго, з 16 березня почали налагоджувати можливість навчати і навчатися за допомогою дистанційних технологій.

«На відміну від міських закладів освіти, де є досвід проведення навчання онлайн, для нас це була абсолютно нова практика. Зізнаюся, непросто було всім: учням, вчителям, батькам. Саме під час карантину прийшло розуміння того, наскільки необхідним у школі є інтернет», – розповідає Людмила Єрофєєва, начальниця відділу освіти, молоді та спорту.

Зі слів посадовиці, довелося звикати до нових реалій: переробляти програми, змінювати підхід, підготовку до уроків, форму донесення інформації.

«Я викладаю в школі зарубіжну літературу, тому не зі слів знаю, що звичайний урок провести набагато легше, як дистанційний. Для підвищення ефективності навчання часто використовувала презентації. Зважаючи на те, що сучасні діти не дуже люблять читати літературу, робила акцент на аудіокниги, фільми, мультики за сюжетом відповідного твору», – ділиться досвідом Людмила Степанівна.

Однією з форм роботи стали відеоуроки, які транслювали на телебаченні. І хоча вони виходили в ефір після того, як відповідна тема розглядалася на уроці, учні могли використовувати їх для закріплення чи повторення вивченого матеріалу.

Там, де процес навчання контролювали батьки або ж самі діти свідомо опановували знання, результати були відмінні. Деяким учням потрібно було постійно нагадувати про виконання завдань і вчасне надсилання готових робіт. А були й такі школярі, котрі з початку карантину обірвали зі школою і вчителями всі зв’язки і жодного разу не виходили на контакт. В школах з розумінням до цього поставилися, адже забезпечити всіх дітей рівним доступом до дистанційного навчання складно, бо в віддалених селах з проводовим інтернетом сутужно, а мобільний – зазвичай із обмеженим трафіком.

Опановуючи новий формат навчання, учасники освітнього процесу стикалися з багатьма труднощами. Обурювалися і батьки учнів, нарікаючи на великий обсяг завдань, з якими дітям начебто неможливо справитися. Втім, навчальний рік позаду, і незабаром школярі отримають табелі. До речі, вчителі, враховуючи нинішню непросту ситуацію, оцінюватимуть знання учнів за досить гнучкою формулою.

«Учні 4-х і 9-х класів звільнені від іспитів державної підсумкової атестації. До 15 червня дев’ятикласникам мають бути виставлені оцінки і видані свідоцтва про здобуття базової середньої освіти. Можливо, недоотримали загальних знань наші одинадцятикласники, проте вони змогли сконцентрувати свою увагу на потрібних для вступу до вишу предметах ЗНО», – наголошує Людмила Єрофєєва.

Пробне ЗНО відбуватиметься 15-17 червня у ОЗЗСО І-ІІІ ступенів «Світязький ліцей». Очільниця відділу освіти, молоді та спорту хвилюється за безпеку дітей, адже карантин на Волині поки не послаблюють з тієї причини, що кількість інфікованих коронавірусом не зменшується. Водночас до середини червня ще є час, і ситуація може змінитися на краще. Школярів допускатимуть до пробних іспитів лише за наявності в них маски і антисептика.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 25 червня, а закінчиться 17 липня. Урочистих вручень атестатів, як і випускних вечорів, не буде – це рекомендація Міністерства освіти  і науки. Швидше за все, класні керівники розроблять графіки і поінформують дітей, коли їм прийти до школи по документ.

Підручники учні шацьких шкіл будуть здавати з 1 до 10 червня – відповідно до графіків, складених класними керівниками, і кожен в певну годину.

Попри карантинні обмеження, святу Останнього дзвоника бути! Урочистості відбудуться в режимі онлайн у форматі відеозвернень – з піснями, віршами, привітаннями, челенджами і флешмобами. Креативу і творчого підходу в організації таких заходів педагогам і школярам Шаччини не бракує, впевнена Людмила Єрофєєва.

«Нова реальність, спричинена коронавірусом, змінила всіх учасників освітнього процесу. Учні і вчителі опанували дистанційне навчання, батьки – відчули на собі, як непросто бути педагогом. Усіх вас вітаю зі святом Останнього дзвоника і бажаю міцного здоров’я, гарного відпочинку влітку, незабутніх вражень, випускникам – успіхів під час складання іспитів ЗНО. Надіюся, що коронавірус відступить,  і в наступні роки ми будемо з усмішкою згадувати про те, як незвично для кожного з нас закінчився цей навчальний рік», – підсумувала начальниця відділу освіти, молоді та спорту.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39