Маємо навчитися жити в умовах нової коронавірусної реальності

30 Травня 2020, 14:00
1902 Джерело: фото ілюстративне

В червні буде три місяці відтоді, як Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила коронавірус пандемією. На Волині станом на 26 травня зареєстрували 805 випадків COVID-19, які підтверджені лабораторно методом ПЛР. Одужали 194 особи, 24 випадки хвороби завершилися летально.

Про це пише газета «Новий погляд+».

В Шацькому районі коронавірус діагностували у 8 осіб з селища Шацьк, сіл Пульмо та Голядин. Незважаючи на постійні звіти про загальну кількість хворих і зростання кількості померлих, насправді ж переважна більшість людей, які захворіли на COVID-19, переносить його без ускладнень. Окрім цього, зростає й інший показник – кількість тих, хто одужав.

На сьогодні від коронавірусу вилікувалися і двоє жителів Шацького району.

Читайте також: Одужав житель Шацького району, який лікувався від коронавірусу

Один з них розповів про перебіг хвороби, симптоми та лікування:

«Почалося все зі звичайної застуди. З’явилися сухий кашель, першіння в горлі, висока – до 39 градусів – температура. Відтоді прийшло розуміння, що це небезпечно для здоров’я. Найперше зателефонував до свого сімейного лікаря. Мені зробили експрес-тест, його результат виявився негативним. А вже згодом більш точне ПЛР-тестування показало наявність вірусу в організмі».

Сімейна лікарка КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради» зауважила, що в пацієнта була легка форма захворювання, тому він отримав рекомендації для лікування в домашніх умовах. Хворому наголосили на необхідності обов'язкової двотижневої самоізоляції, потрібної для запобігання подальшому поширенню хвороби серед знайомих, родичів і колег. Вже на другий день лікування інфікований відчув полегшення, температура почала спадати. Коли симптоми хвороби повністю зникли, хворому зробили два ПЛР-тести з різницею в декілька днів.

«Дослідження аналізів показали негативні результати, тобто відсутність вірусу в організмі. Пацієнт вийшов із самоізоляції, він є повністю безпечним для оточуючих і може виходити на роботу», – коментує Леся Ткачук, завідувачка Любомльського міжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Чи отримують імунітет пацієнти, які вилікувалися від COVID-19? Більшість експертів переконана, що так. З їх слів, імунна система людини під час інфікування виробила антитіла, які знешкодили збудник хвороби. Тому нове зараження коронавірусом для тих, що вже перехворіли ним, є дуже малоймовірним.

На порозі – літо. Дуже хотілося б повірити в версію американських учених про те, що сонячні промені і волога сприяють зниженню швидкості поширення коронавірусу. І просто відпочити, хоча б на Світязі, від засилля новин про хворобу і карантинних обмежень.

Читайте також: Купальному сезону бути: у МОЗ розповіли, за яких умов можна відвідувати пляжі

Втім, канадські науковці прийшли до іншого висновку, з’ясувавши, що кліматичні умови і температура повітря ніяк не впливають на характер розвитку пандемії. Так, станом на 26 травня в країнах Африки кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом перевищила 100 тисяч осіб. Тішить, що влітку ситуація у нас хоч трохи стане кращою, адже респіраторні інфекції в цю пору не настільки активні. Єдиним стримуючим фактором і дієвим методом боротьби з вірусом, за словами епідеміологів, є карантин, а саме заборона на масові зібрання людей і закриття шкіл.

Тому розслаблятися рано. Маємо і надалі, задля власної безпеки, користуватися масками, ретельно мити руки, дотримуватися соціальної дистанції. Та одночасно змінюватися, адаптуючись і навчаючись жити, працювати, відпочивати в умовах нової реальності.

Читайте також: Масковий режим в Україні можуть скасувати до кінця літа

Жителі Шацького району можуть отримати відповіді на усі питання, зокрема і щодо дій у випадку підозри на коронавірус, від свого сімейного лікаря, чергового сімейного лікаря (098-64-94-383) або за номерами телефонів гарячої лінії: (03355)-29-074, 097-07-21-849, 066-65-82-037.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Нагадаємо, станом на 30 травня в Шацькому районі вже дев'ять людей, у яких діагностували коронавірус. 

Читайте також:  На Волині – 24 нових випадки захворювання на COVID-19, з них один у Шацьку

 

Коментарі
30 Травня 2020, 20:45
НА ЮХ ТАКУ ВЛАДУ!!!
30 Травня 2020, 22:30
Де коментарі!!? <br/>Батьки багато чого реального хотіли б сказати новій - старій чиновниці!
30 Травня 2020, 22:34
Владу на йух! І шацьку теж!
31 Травня 2020, 01:22
&lt;p&gt;Всю владу на..! І нашу місцеву також.&lt;/p&gt;
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром