Вчитель з Піщі – один з найкращих в Україні спеціалістів по жуках і власник унікальної колекції

11 Травня 2020, 11:20
Олександр Кравченко зібрав унікальну колекцію комах 7546
Олександр Кравченко зібрав унікальну колекцію комах

43 роки тому Олександр Кравченко приїхав до Піщі аж з Луганська. Випускник Київського педінституту імені М.П.Драгоманова  потрапив на Волинь за розподілом у далекому 1977-у.

У мальовничому селі озерного Шацького краю він реалізував себе як сім’янин, педагог, краєзнавець. Створив у школі музей, фотолабораторію, особисто вів гурток бальних танців. Сьогодні вчитель, який має звання методиста, продовжує викладати біологію та географію в Піщанській школі, пропагує здоровий спосіб життя і бореться за чистоту довкілля. Втім, мало хто на Шаччині знає, що Олександр Михайлович є одним з провідних спеціалістів-ентомологів України, автором більше 40 наукових робіт і власником унікальної колекції комах, – пише газета «Новий погляд+».

Сільський учитель впродовж десятків років з ентузіазмом збирає та досліджує жуків, метеликів і називає ентомологію, науку про комах, справою всього життя. Відколи захопився нею в шкільному віці, відтоді вона його не відпускає. Сьогодні Олександр Кравченко нарівні спілкується з вітчизняними авторитетами ентомології.

5
Учасники Львівської ентомологічної школи
Учасники Львівської ентомологічної школи

 

У довгому списку його досягнень – відкриття нових видів комах, членство у Всеукраїнській екологічній лізі та Всеукраїнському ентомологічному товаристві, участь у міжнародних конференціях. Його статті в найпрестижніших наукових виданнях України з великим інтересом читають фахівці Великої Британії, Японії, Фінляндії, Німеччини і навіть особисто приїздять до Піщі, аби побачити місця, де водяться жуки, які їх цікавлять.

…Подружжя Кравченків привітно зустрічає мене у своїй затишній квартирі. Дружина Олександра Михайловича – Валентина Миколаївна – невимушено підтримує розмову, впевнено оперуючи ентомологічними термінами і час від часу підказуючи чоловікові призабуті ним життєві епізоди та прізвища колег-науковців. Неочікувано дзвонить телефон, і пані Валентина після фрази: «Розмовляємо з журналісткою районної газети»  передає трубку …мені.

«Обов’язково напишіть, що Олександр Кравченко – один з найкращих в Україні спеціалістів по жуках. Його поважають і цінують, бо фахівців з такими енциклопедичними знаннями в нас одиниці», – чую голос на іншому кінці дроту.

Це однокурсник Олександра Михайловича професор Інституту зоології НАН України, доктор біологічних наук Олександр Радченко.

«Він нутром чує, коли потрібно телефонувати!» – усміхається мій співрозмовник.

10
Ентомолог Олександр Кравченко у всеозброєнні
Ентомолог Олександр Кравченко у всеозброєнні

 

Декілька років тому саме він приїздив до Піщі зі своїми фінськими колегами. Олександр Кравченко тоді показав їм місця, де знайшов нові для Шацького нацпарку види комах.

Жуками й метеликами він захопився ще в дитинстві, коли їздив велосипедом на Сіверський Донець: «Пригадую, ми з друзями купаємося в річці, а біля нас літають жуки-олені!». Тоді почав ловити комах, засушувати їх, формувати колекцію. Навіть сам, у домашніх умовах, виводив метеликів – молочайного бражника. Згодом змушений був припинити займатися улюбленим заняттям, бо захворів на тиф, а батько сказав, що причина хвороби – комахи і брудні руки.

Втім, перерва була недовгою. Олександр Кравченко планував вступити до аспірантури і присвятити себе науковій діяльності в сфері ентомології. Проте доля намітила йому інший шлях, який привів його на Волинь.

«Хочу поближче до води», – висловив побажання Олександр Михайлович, коли керівник райвно запитав у нього, де хотів би вчителювати.

«Тоді ласкаво просимо до Піщі!» – почув у відповідь.

Село, школа на березі Піщанського озера, доброзичливі селяни – все сподобалося молодому фахівцеві. Але головним для нього було те, що ця благодатна земля, на якій розкинулися заповідні простори Шацького національного природного парку, дарувала можливість відкривати і досліджувати неозоре царство комах.

6

8

 

В Піщі Олександр Михайлович познайомився з майбутньою дружиною. Живуть душа в душу вже багато років, виростили трьох дітей: Сергія, Наталію, Юрія, всім дали можливість здобути вищу освіту. А нині тішаться і трьома внуками.

Валентина Миколаївна підтримує захоплення свого чоловіка і навіть сама чудово орієнтується в комашиних питаннях. Більше того, вона пішла на великі жертви заради улюбленої справи Олександра Михайловича: звільнила від одягу шафу в будинку і віддала її під …коробки з жуками і метеликами!

«Це понад 100 коробок, у них – десятки тисяч комах, з яких досліджених і опрацьованих – дві тисячі видів. Вони всі водяться на території Шацького національного природного парку. І це ще не вся моя колекція, частину передав на зберігання до Києва. Не так просто, як здається, утримувати таку кількість матеріалу в невеликій квартирі. А ще потрібно доглядати за ними, провітрювати і берегти від шкідників», – розповідає ентомолог.

8
У шафі Кравченків зберігається не одяг, а ...коробки з жуками
У шафі Кравченків зберігається не одяг, а ...коробки з жуками

 

Збирати жуків можна у будь-яку пору року, навіть взимку. Одні живуть у посліді домашніх тварин, у гніздах, норах, шпаківнях, інші – в соломі, сіні, воді, багнюці, на рослинах, під корою дерев, третіх можна привабити яскравим світлом лампи. Знаряддями ентомолога є повітряні сачки, пастки Барбера, грунтові сита, пінцети.

Олександр Кравченко зазначає, що складніше збирати мікроспопічних жуків, розмір яких 0,8-0,9 мм, їх можна спіймати лише з допомогою так званого ексгаустера, який представляє собою трубку з грушею-відсмоктувачем. А ще є жуки-мертвоїди, яких зазвичай приваблюють приманками – трупами тварин. Збирати їх, як і мешканців гною, – справа не з приємних…

«А буває, що й небезпека чатує під час роботи. Мені якось в вухо, глибоко, аж до барабанної перетинки, залетів метелик. Витягнути його звідти було неможливо, тому звертався по допомогу до любомльських медиків», – пригадує.

10

9

 

Олександр Кравченко, на відміну від своїх колег, більшість яких займається вивченням певного виду комах, збирає і досліджує практично всі родини. Карапузики, малашки, довгоносики, короїди, вусачі, рогачі, сонечка, метелики… Правда, зізнається, що метеликів у нього мало. Вони хоч і красиві, але займають дуже багато місця, і до того ж добре вивчені науковцями.

Гордістю колекціонера є малашки – м’які рухливі жуки, дослідженням яких пан Олександр займається ще зі студентських років.

«Два роки тому в журналі «Вісті Харківського ентомологічного товариства» була надрукована моя стаття «Перша знахідка малашки роду CeraphelesMulsantetRey (Coleoptera: Malachiidae) в Україні». Це моє наукове відкриття. Комахи цього виду відомі в Європі, а от в Україні їх ніхто не зустрічав. Я виявив цього жука розміром до 4 мм цілком випадково – на осоці, що росте в нашому Піщанському озері, хоча раніше науковці знаходили його виключно на ірисах», – ентомолог розповідає про свій недавній успіх.

5
Новий вид комах, знайдених у Піщі. Фото з наукової статті
Новий вид комах, знайдених у Піщі. Фото з наукової статті

2

1

Ще одним його відкриттям став жук, який «одягає» на себе мул, за котрим його не видно: «Ми саме садили картоплю, коли я побачив, як щось лазить у рівчаку в «шубі» з мулу. Забрав комаху додому, очистив. З’ясувалося, що це новий вид, який донедавна зустрічали лише на теренах Польщі і Білорусі».

Помічників в Олександра Михайловича у селі багато: і діти, і дорослі несуть до нього жуків, яких знаходять біля дому чи в природі. От тільки ніхто з них не виявляє бажання займатися ентомологією ґрунтовно. Хотів зацікавити цією дивовижною і до кінця не вивченою сферою учнів, проте вони виявляли інтерес лише до збирання жуків. До наступного етапу – дослідження – справа просто не доходила.

7

 

Тому колекціонер із Піщі працює сам, присвячуючи жукам весь вільний час. У своїй роботі Олександр Михайлович послуговується бінокуляром, адже справа ця досить делікатна, ювелірна. Кожну комашку потрібно дослідити, визначивши, до якого виду вона належить; розправити їй лапки, крила, пришпилити булавкою до пінопласту на дні коробки, підписати.

Крім того, немало часу займає написання наукових статей, одні з яких ентомолог готує до друку, а з іншими виступатиме на найближчих конференціях.  А ще ж необхідно періодично поповнювати експозицію свіжими зразками членистоногих. Саме зараз невгамовний дослідник поставив пастки на Острів’янському озері, де хоче впіймати рідкісного водного жука-плавунця широкого.

9
Статті Олександра Кравченка надруковані в книгах і наукових журналах
Статті Олександра Кравченка надруковані в книгах і наукових журналах

 

Свій багатющий, зібраний власноруч і досліджений матеріал Олександр Михайлович хоче систематизувати в єдиному каталозі комах Шацького національного природного парку. Підготовка видання до друку – це знову ж таки серйозна і тривала робота.  І хоч на все катастрофічно не вистачає часу, ентомолог з Піщі впевнений, що зможе реалізувати заплановане.

…Світ комах, найбільш численних мешканців Землі, дивовижний, багатогранний і до кінця не вивчений. Якщо деякі люди просто не помічають довкола себе жуків і метеликів, то Олександр Кравченко присвячує їх дослідженню своє життя. Робить це жертовно і водночас з великим задоволенням.

8

7

9

6

6

 

Мирослава ЦЮП'ЯХ

 

Коментарі
12 Травня 2020, 13:27
чому раніше про таку людину не написали? про таких людей треба більше писати !
12 Травня 2020, 15:36
Про О. М. Кравченка писали, але як про вчителя-краєзнавця і трішки про його хоббі...Це дякуючи Мирославі Цюпях вийшла така гарна розповідь.
13 Травня 2023, 17:30
Вбивати комах... особливо рідкисних ну таке собі хоббі! І тільки не треба його виправдовувати, та писати брехню, що він всіх їх вже мертвими знайшов... нудить від цього!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром