Начос, хімічна завивка та рубінове волосся: перукарка з Шацька розповіла про зачіски минулого століття

28 Квітня 2020, 12:45
Уляна Латковська 20 років пропрацювала у перукарні 14426
Уляна Латковська 20 років пропрацювала у перукарні

Навесні людям притаманне бажання змінювати свою зовнішність, а нова зачіска є безсумнівною ознакою приходу весни та прагнення до  суттєвих змін.

В цю пору дівчата і жінки сміливіше експериментують з кольором волосся, новими відтінками та стрижками. Я впевнена, що наші чарівні шачанки навіть у період карантину дбають про свій зовнішній вигляд. І хоч їх краса не врятує світ від коронавірусу, та все ж відволіче від поганих думок. Вони, незважаючи на замкнені перукарні, обов’язково щось придумають, адже красивими бути не заборониш, пише газета «Шацький край».

Сучасне завжди порівнюють з минулим. Тож аби зіставити теперішні перукарські послуги з тими, які надавали шачанам майстрині минулого століття, спілкувалася з Уляною Латковською, яка майже два десятки років пропрацювала у сфері краси.

Пані Уляні з дитинства подобалося творити дива з волоссям і не відомо звідки узялася ця тяга в малої голядинської дівчинки. У старшому шкільному віці найбільше любила створювати зачіски із довгого волосся. Позитивні відгуки близьких та знайомих про її роботу спонукали до подальшого розвитку таланту дівчини.

Вже після одруження вдосконалювала свою майстерність у перукарні міста Любомля як учениця майстрині. Про навчання домовився чоловік. Він підтримав дружину, незважаючи на те, що в сім’ї підростало двоє маленьких дітей, промовивши при цьому: «Як не спробувати, коли подобається та йде до рук». Так півроку молода жінка переймала ази перукарської справи від любомльської наставниці Надії.

2

 

По закінченню навчання, у 1972 році, Уляна Латковська одразу влаштувалася на роботу до єдиної у Шацьку перукарні Любомльського комбінату побутового обслуговування. На той час вже приймали своїх клієнтів майстри чоловічого залу: Петро Шитюк, Карпо Паламарук та Олена Дужич.Тут, у дружній атмосфері, вонай пропрацювала майже двадцять років. На жаль, улюблену справу довелося залишити через сильну алергічну реакцію, яку викликали хімічні препарати. Адже хімічна завивка на той час була «королевою краси», а майстриня, яка її створювала, користувалася великою повагою у селищі.

«Хімію» робила кожна друга радянська жінка незалежно від професійної діяльності та статусу. І аж до середини 90-х це було просто повальним захопленням. Ціна такої послуги складала 5 карбованців, а стрижки – 50 копійок.

1

 

Не меншою популярністю користувалися стрижки «Сессон», «Гарсон», «Каре», а також начісування та бабетти, навіяні французською модою. Так званий «начос» робили навіть ті, кому він катастрофічно не підходив по всіх параметрах зовнішності.

Багато жінок приносили вирізки з журналів і просили зробити зачіску, як у однієї з відомих актрис: Дороніної, Світличної чи Варлей.

Серед фарб домінував рубіновий та баклажановий колір.

Отже, зі слів Уляни Севастьянівни, можна легко уявити образ тогочасної модниці, враховуючи те, що перукарі у своїй роботі не застосовували різноманіття  професійних засобів. Перекис водню, гідроперит, хна, басма, рубінова фарба, лак  «Прелесть», ножиці, гребінці, шпильки, коклюшки та бігуді, - мабуть, весь набір для творення краси. А в домашніх умовах жінки частенько замість лаку використовували підсолоджену воду, шампунь заміняли жовтками курячих яєць, ополіскувач – відварами трав, а закріплювач – пивом.


 

«На той час працювалося складно через відсутність необхідних умов. Інколи було холодно у приміщенні, а щоб помити клієнтці голову перед стрижкою, доводилося гріти воду кип’ятильником. Своїх знайомих просила проводити цю процедуру вдома. А скільки води потрібно було для того, аби змити хімічні препарати для завивки! Волосся сушили під спеціальними ковпаками, у яких регулювалася температура повітря. Професійні засоби ми не вибирали самостійно, нам їх видавало любомльське керівництво. Та найголовніше при всьому цьому – виконати річний план»,– ділиться спогадами Уляна Латковська.

З кожним роком, століттям, тисячоліттям перукарське мистецтво вдосконалюється та розвивається, але мода, як відомо, має звичку повертатися. Тож не дивуйтеся, коли вже завтра вам доведеться робити «хімію», начісувати волосся та фарбувати його в рубіновий колір, слідуючи новим тенденціям моди. Адже, як сказав Жак Пеше: «Все нове – це добре забуте старе».

Людмила МАКСИМЧУК

 

Коментарі
11 Травня 2020, 03:23
Гарна чуйна порядна.Вам міцного здоров"я.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024