Інфекційне відділення Любомльської лікарні готове приймати хворих з небезпечними інфекціями

27 Квітня 2020, 11:15
Світлана Гучок 2880
Світлана Гучок

Більш ніж 500 хворих побувало за минулий рік в інфекційному відділенні комунального некомерційного підприємства «Любомльське ТМО Любомльської районної ради», де лікувалися від різноманітних інфекційних хвороб та їх ускладнень.

А вже сьогодні чи не вся увага прикута до їхньої роботи та матеріально-технічного забезпечення, адже саме туди, в першу чергу, доставляють хворих із підозрами на коронавірусну інфекцію, пише газета «Новий погляд +».

Як розповідає завідувачка інфекційного відділення Любомльського ТМО Світлана Гучок, воно розраховане на 20 ліжок: з них 10 дорослих та 10 дитячих. За минулий рік тут пролікували 247 дорослих 262 дитини.

Читайте також: Чому до любомльських травматологів їдуть оперуватися з сусідніх районів

«В основному ми лікуємо хвороби та ускладнення після гострих респіраторних вірусних захворюваннях, кору, вірусних гепатитів, гострих кишкових захворювань, бешихи, сальмонельозу та інше. Обслуговуємо жителів Любомльського та Шацького районів. В основному, поступають хворі з пневмоніями важкого ступеня, бронхітами, бронхіолітами, кашлюками. З початку цього року було багато хворих з позагоспітальною пневмонією, бронхітами, ангінами середнього і важкого ступенів», – розповідає лікарка Світлана Гучок.

1

Окрім звичайних палат, тут є п'ять спеціальних боксів для хворих із особливо небезпечними або контагіозними інфекціями. Вони мають два входи: із загального коридору та окремі – знадвору. Облаштовані усім необхідним аби хворий міг перебувати тут тривалий термін. Саме ці бокси, за словами лікарки, стали найбільш корисними у випадках, коли до відділення привозили хворих із підозрами на коронавірусну інфекцію (їх, нагадаємо, було семеро, в усіх випадках лабораторно інфекцію не підтвердили). Так хворі не контактують з іншими пацієнтами, що є безпечним для усіх.

Читайте також: «Ми ніколи не відмовляли у лікуванні шачанам», – генеральний директор Любомльського ТМО Володимир Дибель

«Протягом карантинного періоду до нас періодично поступають хворі з обох районів із підозрами на COVID-19. Поки що у відділенні на лікуванні перебувала жінка з Шацького району, у якої ПЛР-тест підтвердив наявність коронавірусної інфекції. Вона лікувалася у нашому відділенні у спеціальному боксі. Тож ми завжди на сторожі та готові до прийому таких хворих», – каже Світлана Вікторівна. 

1

Читайте також: В Шацькому районі – другий випадок інфікування коронавірусом

На даний час відділення забезпечено захисними засобами: має одноразові халати, рукавички, одноразові захисні костюми, окуляри, щитки. При прийомі та огляді хворих одягають одноразові костюми, проводять маніпуляції, після чого при виході з коридору чи палати усе це скидають та утилізують. Проте завідувачка відділенням каже, що були б раді будь-якій допомозі від громад, людей, підприємців, адже усі ці засоби – одноразові, і якщо у відділенні будуть перебувати хворі на COVID-19, цих засобів захисту надовго не вистачить. Окрім того, персонал відділення (а це – 14 працівників) постійно контактують і з хворими на інші вірусні інфекції, тому постійно потребують засобів індивідуального захисту, тим паче – у теперішній час. Наприклад, респіратора вистачає на 6-8 годин роботи, тобто їх одному медпрацівникові треба буде мінімум два на зміну.

Апарати штучної вентиляції легень, підключення до яких потребуватимуть особливо важкі хворі, знаходяться у реанімаційному відділенні Любомльської лікарні. «Інфекційка» ж має кисневий концентратор – апарат, який пропускає та виробляє кисень. «Не обов’язково усіх хворих з важким перебігом пневмонії підключати до апарату ШВЛ. Хворих середнього ступеня важкості, в яких ситурація падає нижче 90, можна підключати до цього апарату, який збагачуватиме організм киснем. Наприклад, нещодавно в нас був 70-річний хворий з Шацького району, який мав хронічне обструктивне захворювання, в якого кисень падав нижче 90. Йому проводили так звані сеанси кисневої терапії», - розповідає Світлана Гучок.

Але … не коронавірусом єдиним. Загалом же в інфекційному відділенні лікують пацієнтів з малопоширеними, але важкими хворобами: менінгітом (як дорослі, так і діти), гострим енцефалітом, лептоспірозом… Не менш поширене захворювання – вітряна віспа, на яке ніхто не звертає увагу у дітей, але важко цю хворобу переносять дорослі, в яких може бути виражений інтоксикаційний синдром, температура, ускладнюватися пневмонією, бронхітом. Так, днями з відділення виписали чоловіка з Шацька, котрий лікувався від віспи більше 10 днів.

«Протягом двох років мали спалахи кору, то ж відділення було майже переповнене як дітьми, так і дорослими. Цей період, в основному, припадав на весну-осінь. У пік захворюваності на грип та ГРВІ (а це – грудень, січень та лютий) тут також майже немає вільних місць. Раджу людям, в першу чергу, обов'язково робити усі необхідні щеплення (від дифтерії, коклюшу, правця та навіть грипу), що убезпечить організм від багатьох хвороб», – каже лікарка.

Світлана Гучок наголошує, що саме свідомість людей та дотримання правил карантину допоможе уберегтися від поширення коронавірусної інфекції. Та дає елементарні поради, як подбати про свою безпеку.

Найперше, бажано ізолювати себе від хворих і від людей, бо хвора людина не обов'язково буде мати симптоми захворювання (кашель чи температуру). Людина може бути цілком здоровою, але бути носієм вірусу та джерелом зараження для оточуючих. Друге – дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки будь-яким милом не менше 20 секунд. Під час відвідування магазинів одягати рукавички, після виходу – обов'язково їх скидати та утилізовувати. У громадських місцях обов'язково використовувати антисептик.

«Якщо люди будуть дотримуватися вимог карантину – буде все добре», – переконана лікарка.

2

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром