Відома етнологиня та музейниця зі Світязя відзначила життєвий ювілей

24 Квітня 2020, 14:10
Алла Дмитренко відзначила ювілей 3515
Алла Дмитренко відзначила ювілей

Українська етнологиня, педагогиня, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яка родом зі Світязя, відзначила ювілей.

Про це інформує Музейний простір Волині.

Алла Дмитренко народилася 20 квітня 1960 року у селі Світязь Шацького району. У 1977 році закінчила Світязьку середню школу і продовжила навчання у Луцькому державному педагогічному інституті імені Лесі Українки, в якому отримала спеціальність «Вчитель історії, суспільствознавства».

У цьому ж навчальному закладі розпочала працювати з січня 1981 року лаборантом на кафедрі філософії та політекономії. З листопада 1983-го до листопада 1986-го навчалась в аспірантурі Львівського відділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені М. Т. Рильського АН УРСР.

У цей час була сумісником, а по завершенню аспірантури Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки став основним її місцем роботи.

5

 

У 2000 році успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата історичних наук за темою «Традиційні промисли українців Західного Полісся в другій половині XIX – 30-х рр. XX ст.» під керівництвом Валентини Борисенко Валентини, докторки історичних наук, професорки, завідувачки кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка.

Коло наукових інтересів Алли Дмитренко охоплює проблеми української етнології, етнографічного музейництва. Найбільшу увагу дослідниця звертає на вивчення традицій привласнюючих форм господарства (збиральництво, бджільництво, мисливство і рибальство) на Правобережному Поліссі не лише як явища матеріальної, але й як важливої складової частини духовної культури.

Пані Алла неодноразово була учасницею комплексної історико-етнографічної експедиції Центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. За її організації та участі проводилися експедиції разом із студентами історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у 2008 р., 2009 р. та 2013 р. до Шацького району, 2010 р. та 2014 р. Камінь-Каширського району, 2011 р. Ратнівського району Волинської області.

5

 

Іншим важливим напрямом наукових досліджень Алли Дмитренко є вивчення різних аспектів розбудови етнографічного музейництва України, проблем сучасних музеїв. З ініціативи завідувача кафедри археології та джерелознавства професора М. М. Кучинка вона створила Кабінет етнографії Волині та Полісся у структурі Музею археології.

У 2008 році він виокремився як Музей етнографії Волині та Полісся при Волинському національному університеті імені Лесі Українки. Етнологиня до 2011 року опікувалася ним на громадських засадах. Також за її допомогою була створена експозиція Музею бджільництва у с. Баїв Луцького району.

Упродовж 1992–2013 рроків Алла Дмитренко керувала секцією «Етнографія» Волинського відділення Малої академії наук. Нині серед її учнів є кандидати історичних наук, відомі журналісти, вчителі та ін.

Науковий доробок Алли Адамівни нараховує близько 300 наукових праць. Зокрема, дослідниця є авторкою розділів у колективних монографіях «Західне Полісся: історія та культура» (Луцьк, 2011), Т. 3 і 4 п’ятитомного видання «Народна культура українців: життєвий цикл людини: історико-етнологічне дослідження» (Київ, 2012–2013), «Ostatni bartnicy Evropy których spotkałem, Krzysztof Hejke» (Варшава, 2017), а також у навчальному посібнику «Українська етнологія» (Київ, 2007). Вона підготувала низку науково-методичних розробок, серед яких – «Атрибуція натільного одягу українців (за збірками Музею етнографії Волині та Полісся при СНУ ім. Лесі Українки та Волинського краєзнавчого музею)» (Луцьк, 2017).

4

 

Науковиця  була учасницею Міжнародних конференцій (Уфа, Росія, 2014; Мінськ, Білорусь, 2017 і 2018 рр.; Клайпеда, Литва, 2016, 2017 і 2019).

За сумлінну наукову, педагогічну та творчу роботу з молоддю Алла Дмитренко нагороджена грамотами університету, Луцького міського голови, Волинської обласної ради та державної адміністрації, а також Міністерства освіти України (1997 р.). У 2002 р. отримала відзнаку «Відмінник освіти України», 2008 р. – знак «Антон Макаренко».

Світлана Чибирак, Людмила Мірошниченко-Гусак

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром